ým príkladom je košická rodáčka Zuzana Helemiková, ktorá si za svoj nový domov vybrala miesto vskutku exotické. Nádherný ostrov v karibskom mori s názvom Guadeloupe. Jej krátky pobyt v rodnom meste počas nedávnych vianočných sviatkov sme využili na tento rozhovor.
Túžba po cestovaní, exotike a spoznávaní neznámeho spaľovala Zuzanino vnútro už v školských laviciach. Keďže bola presvedčená, že aj tie najtajnejšie a najbláznivejšie sny sa môžu pri troške snahy a úsilia splniť, nikdy neprestávala veriť ani snívať. Stále si však vravela, že musí najprv dokončiť strednú školu a až potom sa môže pokúsiť premeniť sen v skutočnosť. "Chuť cestovať zvýšili aj moje dva pobyty v zahraničí," spomína Zuzana. "V roku 2000 som po prvom ročníku vysokej školy pracovala tri mesiace ako au-pair u talianskej rodiny v Monaku a následne som v roku 2001 získala polročné štipendium na Savojskej univerzite vo francúzskom meste Chambéry."
V rámci svojho odboru bola Zuzana zaintegrovaná na miestny THTL, teda turizmus, hotelierstvo, transport a voľný čas. "Tento pobyt ma osobnostne veľmi obohatil. Skutočné zblíženie s francúzskou kultúrou a desiatky národností mojich spolužiakov mi otvorili dvere nielen k novým priateľstvám, no v júni 2001 predovšetkým k prvej profesionálnej stáži na hotelovej recepcii v meste Nice. Touto stážou sa odštartovala moja skutočná cestovateľská horúčka. Až do konca vysokej školy som ju 'uspokojovala' každoročnými troj- či štvormesačnými výjazdmi do Nice. Buď to boli ďalšie stáže alebo práce v partnerskej reštaurácii ITHM, zvanej Le Ligure. Slovensko som natrvalo opustila až po získaní diplomu z Inštitútu turizmu a hotelového manažmentu v Prešove v roku 2004. Takto aj teóriou vyškolená som konečne zatúžila okúsiť skutočný život v zahraničí so všetkými radosťami i nástrahami, ktoré obnáša."
Najprv Londýn, potom Nice
Ako väčšina podobných absolventov tohto odboru, aj Zuzana sa najprv rozhodla pre Londýn. Strávila v ňom dva roky, počas ktorých v rámci zdokonaľovania v anglickom jazyku odštartovala svoju profesionálnu kariéru. "Šťastena sa na mňa usmiala hneď po príchode na ostrovy, keďže som si v hlavnom meste našla prácu barmanky. Po troch mesiacoch som ju vymenila za lepšie platený post asistentky vedenia istej renomovanej indickej reštaurácie. Keďže šlo vyslovene o kancelársku prácu a mňa odjakživa bavila organizačná sféra, túžila som po práci, ktorá by ukojila moju neposednosť a priniesla úžitok i radosť nielen mne, ale aj môjmu okoliu. Aj preto, že práca v kancelárii ma obmedzovala v možnostiach komunikácie s klientelou, začala som sa obzerať po novej práci."
Zuzana si podala žiadosť na londýnskom biznis letisku LCY a keďže uspela, začala pracovať ako "pozemný agent" pre leteckú spoločnosť Air France. Vďaka francúzštine, ktorú študovala od gymnázia, sa v okruhu Francúzov cítila ako ryba vo vode a aj práca ju bavila. Napriek tomu sa časom začala zaoberať odpoveďou na otázku, ako a hlavne kam sa posunúť ďalej. "Pohrávala som sa s viacerými destináciami. Do úvahy pripadalo Francúzsko, USA aj ďaleká exotika. Prekážku som nevidela v jazykovej bariére a nerobilo mi problém odísť na opačný koniec sveta či zmeniť kultúru. Stále som mala pred sebou iba svoj sen a to uspieť za hranicami svojej domoviny..."
Z viacerých alternatív napokon prechodne zvíťazilo francúzske Azúrové pobrežie, presnejšie mesto Nice, ktoré Exkošičanka už dôverne poznala zo školských čias. Vytvorené zázemie jej umožnilo jednoduchší návrat a bolo aj oživením krásnych spomienok. "No medzi každodennou realitou a starým dobrým študentským životom bola veľká priepasť, čo som veľmi rýchlo pocítila. Prácu som si našla bez väčších problémov a v júli 2006 som začala pracovať ako recepčná v jednom z hotelov monackého kniežactva Monte Carlo Bay. Monako je krásne, no súčasne špeciálne a chladné. Slovenská prívetivosť a spontánnosť tejto aristokratickej spoločnosti jednoznačne nič nehovoria..." Zuzana na vlastnej koži pocítila, že zaradiť sa do cudzej spoločnosti a fungovať ako samostatná jednotka so všetkými jej právami a nárokmi je veľmi zdĺhavý a namáhavý proces. Neraz pocítila váhu statusu cudzinca, napriek tomu sa nedala demotivovať či odradiť.
Založila "cestovku"
Hoci na túto životnú etapu dnes Zuzana spomína rada, vtedy zatúžila po zmene. Pomohla náhoda, keď jej v novembri 2006 zavolala istá slovenská kamarátka, ktorá jej navrhla, aby za ňou priletela do Karibiku. Nie však na zdvorilostnú návštevu, ale aby sa tam jednoducho presťahovala. "Po zvážení osobnej situácie som nakoniec ponuku prijala a v marci 2007 som po prvý raz vstúpila na francúzsky ostrov Malých Antíl - Guadeloupe. Už prvý pohľad mi našepkal, že je to raj na zemi. Ostrov ma privítal veľkoryso v
tyrkysovozelenom odeve a časopisové prírodné scenérie sa mi predostierali pred očami na každom kroku. Hrejivé slnko, nádherné pláže, priezračný oceán, palmy... Doslova ako gýčové pohľadnice, ktorých sa nemožno nabažiť.
Guadeloupe je jedným z najrozmanitejších karibských ostrovov. Charakteristický pôdorys v tvare motýlích krídel v sebe ukrýva súčasne rozdielne mikroklímy a pôvod. Kým pravé krídlo vápencového pôvodu sa vyznačuje hektármi plantáží cukrovej trstiny, melónov, pobrežnými útesmi, kilometrovými plážami a suchom, ľavé motýlie krídlo sopečného pôvodu, obmývané Atlantikom a Karibským morom sa hrdo pýši svojou tzv. "starou dámou" - sopkou Souffriere. Tiež však vodopádmi, turistickými chodníkmi, banánovými a ananásovými plantážami, citrusovníkmi, vlhkejším podnebím so sýtou zelenou faunou. Táto časť ostrova je známa aj horským predelom Mamelles s množstvom riek a horských bazénov, prístupných turistom na osviezujúci kúpeľ.
Počas dvoch rokov na Guadeloupe Zuzana pracovala pre miestneho reštauratéra, ktorý organizoval súkromné večierky, pracovné večere, kokteily. S ekonomickou krízou však prišli problémy a firma skrachovala. "Keď som sa zo dňa na deň stala nezamestnaná, priateľ Freddy prišiel s nápadom otvoriť vlastnú turistickú agentúru. Po viacerých návštevách našich rodinnych príslušníkov a priateľov sme totiž konštatovali ich úžas a nadšenie pre ostrov, čo nás len utvrdilo v našom pláne. Slovo dalo slovo, rozdelili sa úlohy a spoločne sme začali budovať spoločnosť Z&F Karibik Group, ktorá spustila svoju činnosť v auguste 2010. Naším cieľom bolo otvoriť túto tak málo poznanú destináciu v prvom rade slovenským a českým klientom."
Behanie po úradoch určite netrvalo tak dlho, ako by to bolo s podobným zámerom na Slovensku. Ani nie za pár týždňov bola "cestovka" na svete. Klientom ponúka pobyty na mieru i tematické pobyty s osobným slovenským sprievodcom a tlmočníkom (Zuzana osobne). Na ostrove stoja za návštevu aj menej známe zákutia a široká je aj ponuka rôznych aktivít. Výstup na miestnu sopku, kúpanie v krištáľových horských riekach, plávanie s delfínmi na otvorenom mori, výlet do tretieho najkrajšieho zálivu sveta Les Saintes či návšteva domu kakaa s ochutnávkou čerstvého plodu a jeho čokoládovej podoby. Návštevníci ostrova by mali možnosť oboznámiť sa s kreolskou kultúrou, tradíciami, históriou či kulinárskym umením. Jednoducho spoznať Guadeloupe.
Splnila si sen
"Krásy ostrova sú neopísateľné," tvrdí Zuzana. "Ja mám to šťastie sa z nich tešiť každým novým dňom a rada by som sa o to všetko podelila s ďalšími Slovákmi. Ostrovania mi ich v mnohom pripomínaju. Vrodena zvedavosť a pohostinnosť sú ich charakteristickými črtami, čo mi umožnilo rýchlu aklimatizáciu. Každá príležitosť k oslave a tancu je dobrá, čiže miestna hudba zouk a tóny gwo-ka (tradičný bubon) sú neodlúčiteľnou súčasťou každodennej reality. Nedeľné popoludnia trávia domáci často v kruhu rodiny na plážach, alebo v príjemnom chládku, kde chlapi hrajú také obľúbené domino pri fľaši domáceho karibského rumu. Kreolská kultúra je veľmi výrazná, tvoria ju napríklad módne doplnky či tradičné ženské madrasové kostýmy. Spoločnosť pripisuje veľkú dôležitosť rodine, dodržiavaniu tradícií a zvyklostí. Napríklad krabie hody na Veľkú noc sú celoročne očakávanou udalosťou, na ktorej sa kulinárske umenie predstavuje na krabích trhoch."
V tzv. dome krabov či u pouličných predavačov si možno zakúpiť živé kraby, ktoré sú chutne pripravené na desiatky rôznych spôsobov. V miestnej gastronómii nechýbajú ryby a morské plody a veľa kuraciny, napríklad tradičné kolombo (recept na dovolenka-karibik.com), kozie mäso i pikantné špeciality (pozor si však treba dávať na miestne feferóny). Chutný je aj exotický druh koreňovej zeleniny, podobnej našim zemiakom. Guadeloupe ponúka i jeden zo svetoznámych karnevalov, ktorého prípravy sa začínajú v podobe manifestácií v uliciach miest začiatkom januára a veľké karnevalové sprievody sú na rade vo februári. Všetci obyvatelia žijú touto veselou tradíciou a hudba, spev i tanec priam pohlcujú teplú atmosféru guadeloupskych ulíc.
"Túlavé topánky, hlas slobody a túžba spoznať ďaleký svet. Tri jednoduché frázy, ktoré zmenili môj život a doviedli ma na ostrov 'na motýlích krídlach'," vraví Zuzana na záver. "Priateľ Freddy je Guadeloupčan a vďaka nemu spoznávam tento národ i krajinu stále lepšie a lepšie. Na našej slovanskej odlišnosti a jedinečnosti, ktorú nosí každý v sebe, treba budovať a stavať svoje vzdušné zámky. Tie sa určite premenia na realitu, keď človek neprestane veriť a biť sa za to, čo si zaumienil. V živote je všetko možné a skutočnosť, že sme za hranicami Slovenska len cudzinci, nie je celkom pravda. Všetci sme jedineční a dvere úspechu sa snahe, pracovitosti a odhodlaniu vždy otvoria v pravý čas a kdekoľvek..."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári