Tradičné veľkonočné menu nepatrí medzi najzdravšie a s jeho množstvom to takisto neraz preháňame. Prečo by sme sa mali mierniť, vysvetľuje ústavný dietológ Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice MUDr. Miroslav Paľko.
Medzi naše obľúbené veľkonočné pokrmy patrí údená šunka, vajíčka, klobásky a rôzne koláče. Avšak údené mäso, klobásy a slanina obsahujú veľké množstvo kuchynskej soli, tukov, dusičnanov a rakovinotvorných látok. Sú ťažko stráviteľné, mali by sa konzumovať len symbolicky a v malom množstve. Ľudia s ochoreniami žalúdka, žlčníka a podžalúdkovej žľazy by ich nemali konzumovať vôbec, pretože by to mohlo mať za následok zhoršenie ich zdravotného stavu a hrozí, že strávia sviatky v nemocnici," hovorí MUDr. Miroslav Paľko.
Kontrolujte príjem sacharidov a tukov. Pozor na krémové zákusky s margarínom. Uprednostnite tvaroh, ovocie a ak čokoládu, tak s vysokým obsahom kakaa. Siahnite radšej po panenskom olivovom oleji ako rafinovanom rastlinnom. Pokiaľ to s jedlom preženiete, doprajte si prechádzku alebo aspoň krátky očistný pôst. Napríklad vynechajte obed alebo večeru.
Tradičné symboly veľkonočných sviatkov si nemusíme celkom odriekať, pokiaľ poznáme mieru. A nie všetky sú a priori škodlivé. Napríklad vajíčka síce obsahujú väčšie množstvo cholesterolu, ale aj dobre stráviteľné bielkoviny, tuk s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín, množstvo minerálov, vitamínov a stopových prvkov. "Proti striedmemu užitiu vajíčok počas Veľkej noci nemožno namietať. Vhodné je konzumovať ich so zeleninou, ktorá rovnako ako ovocie nášmu organizmu pomôže spracovať cholesterol obsiahnutý vo vajíčku."
Na zreteli treba mať energetický príjem a výdaj, i zloženie potravy. Pri troche zodpovednosti a vôle nemusí byť Veľká noc sviatkom objedania. Odborníci na zdravú výživu sa stretávajú s prípadmi nadváhy a s ňou súvisiacimi ochoreniami. Pre obezitu sú kľúčové hlavne tri faktory - energetický nadbytok, nízky výdaj energie (nedostatok pohybu) a nesprávne zloženie potravy. To všetko je počas sviatkov pre mnohých bežnou realitou. Pritom často stačí len trochu ubrať v jedle a pridať v pohybe a bilancia by bola vyvážená. Nie je to o nevedomosti - väčšina ľudí dobre vie, v čom spočíva zdravá životospráva - ale hlavne o vôli a sebazaprení. Preto netreba myslieť len na vyvážený jedálniček, ale aj vhodnú pohybovú aktivitu. Najlepšie na čerstvom vzduchu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári