KOŠICE. Veľa kvalitného jedla, pitia a dobrej zábavy. Taký program čakal na návštevníkov Gurmán festu počas víkendu v priestoroch Katovej bašty. Festival je o prezentácii najlepších košických reštaurácií a hotelov, o bohatom sprievodnom programe a o šéfkuchároch, barmanoch, baristoch a someliéroch.
Novinkou bola súťaž vo varení dvojíc novinárov. Zahanbiť sa nedali redaktori Korzára a vytvorili tri súťažné tímy. Na prípravu surovín a samotné kuchtenie bol vymedzený časový limit 45 minút. Súťažiaci varili z presne určených ingrediencií, doplniť mohli dve tajné.
Korzár bodoval
Korzár ukázal, že mu to nielen píše, ale i varí, hoci prvenstvo mu vyfúklo družstvo Markízy. Druhé miesto získali Korzáristi Peter Bercik a Andrea Nitkulincová za originálny recept s údeným kozím syrom.
„Nápad spojiť kuracie stehná s kozím syrom a čatní bol lepší ako samotná realizácia. Keďže sme to riešili na poslednú chvíľu, broskyňové čatní sme pripravovali z konzervy. Keď to videl majster Žídek, takmer zinfarktoval. Neustále do mňa niečo hučal, takže celé jedlo v podstate uvarila Andrejka. Pri ochutnávaní výsledku sa Žídkovi pretočili bielky, už som myslel, že voláme sanitku. Našťastie, prežil to,“ smial sa Peter. Spolu s partnerkou sa tešili z knihy sladkých receptov od slovenských šéfkuchárov.
Tretí stupeň víťazov obsadila mužská korzárska dvojica Marek Poracký a Kristián Sabo. Do boja si pripravili kuracie soté so zemiakovou plackou.
„V podstate sme absolútne neboli pripravení. Všetko sme riešili na poslednú chvíľu. Preto pre nás bolo prekvapenie, že sme boli tretí. Dokonca sme nepoužili žiadne tajné ingrediencie, chceli sme variť z toho, čo sme dostali, aby to bolo fér. Vyhrali sme fľašu kvalitného vína, ktorú vypijeme s kolegami,“ prezradil Kristián.
Šéfkuchári
Súťaž moderoval známy slovenský gurmán Peter Justin Topoľský. Ten ukázal, že je dobrým prorokom. „Máme štyri súťažné tímy, z toho tri z Korzára. Predpokladám, že bez ceny niektoré z dvojíc neodídu.“
Porotcovať kulinárske umenie si nenechala ujsť šéfkuchárska hviezda Jaroslav Židek, ktorý počas varenia ochutnával ingrediencie a rozdával súťažiacim rady. „Všetky pripravené jedlá sa budú dať zjesť. Len niektoré vyzerajú lepšie a iné horšie,“ prehlásil so smiechom na záver.
Autor: kag
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári