Pred dvoma rokmi sa objavila aj slovenskom seriáli "Rádio". Hoci je krásna a má 39 rokov, čo je pre herečku ideálny vek na skvelé roly, ona to šťastie nemá. Vôbec však nezúfa. Našla si totiž záľubu, ktorá ju absolútne pohltila. Varí rada, veľa a vynikajúco.
Talentovaná Markéta by si zaslúžila byť hviezdou na plátnach kín, no tvorcovia ju opätovne neobjavili. A ona priznáva, že jej herecký chlebík chýba. „Čo sa týka divadla, hrám s Josefom Dvořákom v jeho divadelnej spoločnosti, s ktorou chodievame po Česku. Občas dostávam nejaké menšie roly a natočila som aj tri televízne filmy. Herectvo je však v tomto smere strašne nemilosrdné. Mám pocit, že vďaka tomu, že žijeme v malej zemi, kde sa každý s každým pozná, vo chvíli, keď režisér dostane scenár alebo si ho píše, tak už pre konkrétneho herca. Samozrejme, že by som chcela niečo pekné zase natočiť, to nepopieram, ale situáciu, ktorá teraz je, beriem ako fakt a snažím sa čas využiť efektívne. Napríklad práve tak, že som napísala kuchársku knihu," vysvetľuje.
Kým niektoré herečky ani nevedia zapnúť sporák, Markéta sa pri tom svojom zvŕta ako profesionálny šéfkuchár. Je vychýrenou kuchárkou a naslovovzatou gurmánkou. Lásku k vareniu má po svojej babičke. Už ako deväťročná mala zošit, kam si písala recepty a začínala skúšať variť. „Naplno to prepuklo okolo dvadsiatky, keď som sa začala stavať na vlastné nohy. Odsťahovala som sa od rodičov a keď som prišla domov, nečakalo na mňa teplé jedlo. Tak prišli na rad reštaurácie, ale aj v nich sa jedlo človeku preje. Tak som začala skúšať variť. Zistila som, že ma to baví, jedlo je dobré a chutí aj ostatným. Nakoniec sa z toho stala vášeň. Dnes už pre mňa varenie nie je koníček, ale posadnutosť," priznáva s úsmevom. Je síce pravda, že po tom, čo sa jej pred piatimi rokmi narodila dcérka Christel, čas na varenie trošku skorigovala, ale aj tak je to jej „diagnóza". Stále študuje, čo sa v odbore deje, kupuje si odborné časopisy, kuchárky, číta názory šéfkuchárov...
Dokonca to dotiahla tak ďaleko, že jednu kuchársku knihu sama napísala. Ide vlastne o rodinné dielo, pretože všetky fotografie nafotil jej manžel, známy český fotograf David Kraus. Markéta však priznáva, že spoločné dielo sa nerodilo ľahko. „Mnoho ľudí si myslí, ako sme si to užili. Boli to ale nervy! Kto niekedy fotil jedlo, vie, že to nie je žiadna sranda. Kým sme sa zohrali, nastávali niekedy konfliktné situácie," priznáva možno budúca česká Nigella. Taniere však po sebe nehádzali. „Ja nikdy ničím nehádžem, keď sme boli občas nahnevaní, obmedzili sme to len na slovné prestrelky. No ja sa nehádam. Vlastne to ani neviem. Pripadá mi smiešne, až tragikomické, na niekoho kričať, pretože si myslím, že veci sa dajú vyriešiť diskusiou. A keď bolo najhoršie, zaberalo jedlo. Keď som hladná, som absolútne neznesiteľná a David len o trochu menej. Len čo som videla náznak blížiacej sa totálnej krízy, rýchlo som niečím natrela chlieb a bolo po probléme."
Natretý chlieb rozhodne nie je vrcholom jej zručnosti, ktorú ponúka v kuchárskej knihe. Markéta zvláda veci, pri ktorých padajú sánky od údivu a hostia sa blažene oblizujú. Jej osobným rekordom je dvojdňová príprava večere pre 16 ľudí: „Robila som paštétu s domácim džemom, k tej som upiekla chlieb. Ako hlavný chod boli jahňacie kotletky so špenátom a zemiakovým gratinom. A dezert tiramisu." Má však v zálohe aj jednoduchšie riešenie na rodinnú večeru, ak dôjdu zásoby. „Tak jedna možnosť je ísť do reštaurácie alebo by som stavila na cestoviny, ktoré sa dajú urobiť v letku. A ako studený variant napríklad hummus. Cícer v plechovke mám ako stálu zásobu v špajze, stačí rozmixovať s cesnakom, olivovým olejom a trochou sezamovej pasty a je to."
Autor: nov, ona.idnes.cz
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári