k ich konzumácia bezpečná. Preto sme sa obrátili na Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach, ktorý vykonáva kontroly v zariadeniach ponúkajúcich tieto pokrmy a pochúťky.
V zariadeniach spoločného stravovania s prípravou pokrmov sa najčastejšie zistia nedostatky v dodržiavaní pracovných a technologických postupov, v nesprávnom skladovaní potravín, rozpracovaných surovín a hotových pokrmov, v podmienkach a kontrole dodržiavania osobnej hygieny zamestnancov, v udržiavaní čistoty prevádzkových priestorov a účelových technologických zariadení...
„Kontrolujeme aj prevádzky sezónne na kúpaliskách, ktoré pripravujú a predávajú tzv. pokrmy rýchleho občerstvenia, ku ktorým patria aj hotdogy, hranolčeky a iné," hovorí Margita Kaplanová, vedúca odboru hygieny výživy RÚVZ Košice. „Tohto roku ešte kontroly zariadení na kúpaliskách, okrem kontrol pred začatím prevádzkovania (teda obhliadky priestorov, či sú vytvorené podmienky pre navrhovanú činnosť) neboli vykonané." Ak si návštevník kúpaliska kúpi nejaký pokrm z tam ponúkaných, mal by ho aj bezprostredne skonzumovať, teda nie dlhšie uchovávať.
Vo všeobecnosti pri kúpe zmrzliny zo stánku by si každý logicky mal dávať pozor, aby mu predavačka tou istou rukou nedala zmrzlinu i peniaze. „Je pravda, že aj nebalené potraviny majú byť predávané hygienicky vyhovujúcim spôsobom. Oblátkové kornútiky na zmrzlinu sú síce konzumovateľné, ale slúžia predovšetkým ako obal nebalenej potraviny. Samostatne nie sú predávané ako potraviny a ich spodná časť (rukoväť) nemusí byť konzumovateľná. Na druhej strane zamestnanci činní v potravinárstve majú ovládať určité požiadavky na manipuláciu s potravinami a manipulovať s nimi tak, aby nebola ohrozená zdravotná bezpečnosť predávaných potravín a tiež dodržiavať požiadavky na osobnú hygienu, zvlášť hygienu rúk."
Na kúpaliskách chcú mnohí ušetriť a tak namiesto pizze, hotdogov či hranolčekov si donesú v igelitovom vrecku vlastné jedlo. „Potraviny by si mal návštevník doniesť v termotaške, termobatohu alebo termoboxe a čo najrýchlejšie skonzumovať. Na kúpalisko by si ľudia mali brávať (ak nechcú využiť služby, ktoré ponúkajú stánky s občerstvením, potraviny nepodliehajúce rýchlej skaze, ale trvanlivejšie - napr. suché pečivo, trvanlivé i s náplňami a balené vody. Rozhodne by som neodporúčala mäkké mäsové výrobky (šunky, salámy), krájanú zeleninu, vajcia, a i. Ak zeleninu, tak umytú a celistvú (celú). Odporúčam aj umyté ovocie."
Často sa však stáva, že kúpaliskové atrakcie tak zabavia, že svoju „desiatu" zabudnete zjesť. Čo s ňou večer doma? „Ja by som rozhodne neodporúčala po celodennom uchovávaní zabaleného jedla s obsahom potravín rýchlo sa kaziacich, teda takých, ktoré bežne doma uchovávame v chladničke a ktoré boli celý deň vystavené pôsobeniu vysokých teplôt, večer konzumovať. Rozhodne to pokladám za riziko."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári