Záhradkári sú nešťastní.
KOŠICE. Väčšina zahradkárov zalamuje rukami a na lečo, pretlaky, kečupy, či len tak na zahryznutie, môže zabudnúť. Predčasne odpadli a tie, ktoré ešte držia na strašiakovo vyzerajúcich kríkoch ako po mrazoch, sú tiež nanič.
Dopoly červené, zospodu alebo zvrchu čierne, fľakaté. Zber úrody sa začal, ale ich nakladaním lopatou do fúrikov a odvozom z očí. Čo sa stalo, keď to ešte pred pár týždňami vyzeralo tak sľubne?
Na vine počasie a málo chémie?
Odborníci sa zhodujú v tom, že tohtoročné nestále počasie im neprialo.
„Udialo sa to aj preto, že postreky neboli aplikované systematicky. Musia sa totiž robiť od začiatku vegetácie a používať systémové prostriedky, neskôr kontaktné. Systémové vniknú do celej rastliny vrátane koreňov. Keď sa urobí prvý krok, potom to treba zopakovať minimálne trikrát. Kto to neurobí, nech neočakáva peknú úrodu. Keď sa postreky robia po kyslých dažďoch alebo počas nich, sú neúčinné. S prvým ošetrením treba začať v čase kvitnutia prvých kvetov, ale zdôrazňujem, že so systémovým prostriedkom,“ radí dlhoročný skúsený pestovateľ Alfonz Mihalič.
Po odkvitnutí sa začínajú vytvárať maličké plody a je čas na druhý postrek, ale už kontaktným prostriedkom. V čase vegetácie nikdy nepoužívame dvakrát po sebe tie isté prostriedky. Keď sa už začínajú plody zelenať, prejdeme na ošetrenie kontaktným postrekom.
„Vtedy mnohí robia chybu, že postrekujú zvrchu. Mali by sme sa snažiť aplikovať látku na spodnú stranu listov, ale aj na byle. Čím jemnejší postrek, tým účinnejší. Štvrtýkrát postrekujeme kríčky opäť iným kontaktným postrekom vtedy, keď sú plody tesne pred dozrievaním. Niekomu sa to môže zdať veľa, ale profesionálne pestované paradajky vo veľkom sú postrekované každý tretí deň a dokopy je to dvadsať i viackrát. Určite musíme dodržiavať ochrannú dobu.“
Paradajky prechladli
Podľa odborníka, paradajkám veľmi výrazne uškodilo nestále počasie. Negatívny vplyv na rastliny má striedanie vysokých teplôt s nízkymi, najmä v noci. Rastlina sa chová ako človek - prechladne a stáva sa menej odolnou.
Keď sa paradajky poškodili napriek tomu, že boli ošetrené, postreky neboli aplikované správne, pretože by zaručene odolali výkyvom počasia. Keď sú plody napadnuté paradajkovou čerňou, nie sú konzumovateľné ani zdanlivo zdravé časti.
Dopestovali sme teda? „Ešte sa niečo zachrániť dá, ale všetky napadnuté plody treba neľútostne otrhať a vyhodiť. Treba urobiť ešte jeden kontaktný postrek a plody ešte môžu byť. Zo skúseností viem, že v našich podmienkach pestovať paradajky bez chemických prostriedkov je utópia. Aj ja som si spočiatku myslel, že žiadnu chémiu netreba a dopadol som rovnako ako mnohí teraz. Druhýkrát som takú chybu neurobil. Tento rok je naozaj extrémny a bez chemickej ochrany to naozaj nejde. Viem, o čom hovorím,“ odkazuje bezradným pestovateľom A. Mihalič.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári