KOŠICE. Hoci sa vraví, že najviac húb je vždy na jeseň, určite to neplatí o tej tohtoročnej. Extrémne suchý koniec leta a začiatok jesene spôsobil, že hubári len naprázdno pregĺgali. Podhubia takmer vyschli a pomôcť by im mohol už len vytrvalejší dážď a potom aspoň trochu teplé dni.
„Či ešte budú rásť v tomto roku huby, závisí najmä od počasia. Podhubia sa musia zregenerovať a pomohlo by im, keby aspoň dva týždne popršalo. Nie som úplný pesimista, pamätám si, že za priaznivých okolností sme napríklad pred troma rokmi zbierali na Furči krásne suchohríby 15. decembra. Príroda nám to však môže kaziť aj ďalej. Ešte v júni sa sezóna ukazovala ako výborná, odvtedy až na polovicu augusta to bolo s hubami dosť biedne. Aj teraz síce v menšom počte rastú, ale väčšinou sú to také jarné huby ako sírovec na lúkach, prípadne na západe a v strede Slovenska aj masliaky alebo kozáky,“ povedal nám známy košický mykológ Ján Mariássy.
Mariássy zostal bez vlastných dubákov do kapustnice
Ten mal spolu so svojimi kolegami z košickej mykologickej poradne na Roosweltovej 8 Jánom Pardovičom a Beátou Antošovou v posledných týždňoch značne menej roboty, ako bol zvyknutý. Aj on sám mal takpovediac „hubársku krízu.“
„To je asi prvýkrát za možno 30 rokov, čo nemám dubáky do vianočnej kapustnice. Minuloročné zásoby som rozdal. Keby sa nado mnou kolega nezľutoval a nedal mi za 2 hrste hríbov, na Vianoce nič nevaríme... Nepovedal by som, že je to úplne najhoršia sezóna, čo si pamätám, lebo aj pred troma rokmi to bolo podobné. Teraz na jeseň nám ľudia väčšinou nosili do poradne sírovce. Skvele chutia nakrájané na kocky v hubovom guľáši alebo keď sa vypražia, ale len v prípade, keď sú ešte nafúknuté. Treba však dať pozor, lebo potom, keď stvrdnú, sú dosť horké a vôbec sa nedajú jesť,“ prezradil nám J. Mariássy alternatívu k v súčasnosti „podpultovým“ dubákom, masliakom, podpňovkám alebo pôvabniciam.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári