.
KOŠICE. Práve strava školákov je dôležitá. Už niekoľkokrát sa však potvrdilo, že deťom v jedálňach veľmi nechutí, radšej si dajú nejaký hamburger či sladkosť. Je teda na zamestnancoch jedální, aby rozmanitosťou stravy prilákali deti.
Pomaranče pred školou
„Na našej škole majú deti záujem navštevovať školskú jedáleň, viac ako 90 % detí tam chodí. Chcem ale zdôrazniť, čo rodičia často nevedia. V jedálňach sa vždy varí z čerstvých potravín, nemôže sa stať, čo sa bežne stáva v niektorých reštauráciách, že čo sa nepredalo včera, spotrebuje sa dnes a možno aj zajtra. U nás niečo také neexistuje, vždy sú to čerstvé potraviny a vedúca školskej jedálne je povinná postupovať podľa noriem, ktoré sú určené Ministerstvom školstva SR,“ vysvetľuje riaditeľ ZŠ Lechkého Igor Šafran a dodáva, že deti neraz prichádzajú do školy s nesprávnymi stravovacími návykmi. Ak je zeleniny v obede viac, často sa stáva, že ju deti nezjedia. Nie sú z domu zvyknuté jesť zeleninu.
„Sú zvyknuté otvoriť chladničku, zobrať si salámu, nakrájať na rožok a zjesť. Na škole už pripravujeme aj pizzu, nemôže ale byť každý deň. To deti chcú, aj keď aj obloženie tohto jedla predstavuje viac zeleniny. Niektorí odhodia ovocie, už som sa stretol aj s tým, že som pred školou našiel odhodené pomaranče.“
Rodičia na vyučovaní
V rámci dňa výživy na škole pripravili prezentáciu a ochutnávku zdravej výživy. Bola určená pre zamestnakyne škôl, ale keďže včera mali na ZŠ Lechkého aj Európsky deň rodičov a škôl, tak samozrejme ponúkli aj rodičov. Tí prichádzali na vyučovanie a mali možnosť vidieť priamo na vlastné oči, ako prebieha.
„Nielen to, napríklad na hodine výtvarnej výchovy sme im umožnili, aby spoločne so svojimi deťmi niečo vytvorili. Ak chceli vidieť chémiu či fyziku, tak samozrejme, rodičia sú aj tam.“
Autor: krs
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári