Korzár logo Korzár Košice

Na trhoch je jej dosť, už len do sudov s ňou

Po vykvasení v sude sa z kapusty stáva nielen vynikajúca pochúťka na zimu, ale aj priam zázračný liek plný vitamínov. V týchto dňoch sú už košické trhoviská a obchody zavalené tonami hlávkovej i rezanej kapusty.

Lunik II. Kapusta, kapusta, všade samá kapusta.Lunik II. Kapusta, kapusta, všade samá kapusta. (Zdroj: Veronika Janušková)



KOŠICE. Mladá predavačka Martina na trhovisku Mier si pochvaľovala záujem klientov o kapustu.
„Záujem je veľký, ľuďom sa kapusta nechce strúhať, uprednostňujú už nakrájanú pred celou. Máme ju každý deň čerstvú, reže sa už od štvrtej ráno. U nás ju tlačí mamka, lebo je na to dosť silná. Dáva tam čierne korenie, soľ, bobkové listy, jablká, viem, že niekto pridáva aj papriku. Každý rok nakladáme kapustu do troch sudov, do každého sa zmestí asi 50 kilogramov.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aby nebola ako „džaba“

Ďalší trhovec Ľudovít pridal ďalší tip na recept. „Každý, kto nakladá kapustu, by nemal zabúdať na chren. Normálne ho pokrájate pozdĺžne na pásiky a vložíte na spodok suda. Prečo? Keď tam máte chren, kapusta ostane tvrdá, chrumkavá, nezmäkne a nestane sa z nej „džaba“. Vďaka chrenu dosiahnete to isté aj pri nakladaných uhorkách, nezmäknú.“

SkryťVypnúť reklamu

Na Luniku II je lacnejšia

Na trhovisku Lunik II sa pulty doslova prehýbali pod igelitovými vrecami s narezanou kapustou. Všetci trhovci ju predávali za jednotnú cenu.

„Koľko jej chcete? Ako vidíte máme dostatok, je čerstvá, každý deň režeme novú,“ privítala nás staršia ženička. „Desaťkilogramové balenie predávame všetci rovnako, za štyri eurá.“ Žoviálny chlapík hneď aj zažartoval: „Nikto tu nie je diskriminovaný. Tohto roku je dokonca balenie rezanej lacnejšie, vlani sme ju predávali za päť eur. To preto, že sa jej urodilo neúrekom.“

Kvôli porovnaniu cien sme zašli aj do obchodného centra Kaufland. Z nákupného vozíka Márie z Košíc sa na nás usmievalo niekoľko pekných hlavičiek kapusty.

„Nakladáme ju podľa receptu našej babičky, okrem korenín, cibule a soli dávame ešte na spodok suda hroznové listy. Nesmú chýbať ani jabĺčka, ktoré manžel vyjedá vždy ako prvé. Pretože sme len dvaja, robíme tak asi 30 kilogramov kyslej kapusty. Nakladali sme ju vo štvrtok, ešte však ostalo v sude trochu miesta, tak som prikúpila a dotlačíme ho doplna.“

SkryťVypnúť reklamu

Ceny kapusty

Trhovisko na Mieri

hlávková - 0,24 eura za 1 kg (Poľsko)
rezaná - 2,90 eura za 10 kg (SR)

Trhovisko na Luniku II

hlávková - 0,25 a 0,30 eura za 1 kg (SR)
rezaná - 4 eurá za 10 kg (SR)

Kaufland-Galéria

hlávková - 0,29 eura za 1 kg (Poľsko)
rezaná - Akcia - 1,69 eura za 15 kg (Poľsko)

sam

Kapusta je zdravá

  • zvyšuje odolnosť proti stresu
  • podporuje mentálnu sviežosť a dobrú náladu
  • pomáha pri tvorbe červených krviniek
  • má omladzujúce účinky
  • znižuje hladinu cholesterolu
  • posilňuje imunitný systém
  • aktívne ničí vírusy, infekcie, baktérie. Najzdravšia je surová.

sam

Recept ako na to

Kvasená kapusta

Príprave treba venovať veľkú pozornosť, naložená kapusta by mala vydržať aj niekoľko mesiacov. Na 10 kg jemne nakrájanej či postrúhanej kapusty potrebujeme po jednom balíčku celého čierneho korenia, bobkového listu, celej rasce, asi 200 gramov soli a kilogram cibule. Sud na kapustu treba dôkladne umyť, kedysi dávali na jeho dno sušený kôpor, ktorý zaliali horúcou vodou. Súdok zakryli, aby sa sparil a prevoňal kôprom. Vodu vyliali a sud ešte raz vymyli a dobre vyutierali. Na dno potom išiel kôpor, chren pokrájaný pozdĺžne, zopár jabĺčok a všetko zasypali vrstvou dobre premiešaných korenín. Niekde dávajú na dno aj chlebové kôrky, hroznové či kapustové listy, cesnak, šúľok kukurice. Nasleduje ďalšia vrstva kapusty (na ňu zmes korenín, pokrájané jabĺčka či bižalmy, bobkové listy), a tak sa to opakuje až kým sud nie je plný. Samozrejme, každú vrstvu treba poriadne ušliapať alebo inak natlačiť. Šťavu, ktorú pri tom kapusta pustí, treba odoberať, necháme ju iba na poslednej vrstve. Kapusta totiž nesmie byť navrchu suchá, aby sa nekazila. Po naplnení sud prikryjeme vrchnákom, zaťažíme a uložíme zhruba na týždeň-dva (kvôli kvaseniu) do tepla. Potom sud prenesieme do pivnice alebo inej chladnej miestnosti.

SkryťVypnúť reklamu

sam

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 515
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 825
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 635
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 787
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 339
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 443
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 743
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 528
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu