KOŠICE. Mladá predavačka Martina na trhovisku Mier si pochvaľovala záujem klientov o kapustu.
„Záujem je veľký, ľuďom sa kapusta nechce strúhať, uprednostňujú už nakrájanú pred celou. Máme ju každý deň čerstvú, reže sa už od štvrtej ráno. U nás ju tlačí mamka, lebo je na to dosť silná. Dáva tam čierne korenie, soľ, bobkové listy, jablká, viem, že niekto pridáva aj papriku. Každý rok nakladáme kapustu do troch sudov, do každého sa zmestí asi 50 kilogramov.“
Aby nebola ako „džaba“
Ďalší trhovec Ľudovít pridal ďalší tip na recept. „Každý, kto nakladá kapustu, by nemal zabúdať na chren. Normálne ho pokrájate pozdĺžne na pásiky a vložíte na spodok suda. Prečo? Keď tam máte chren, kapusta ostane tvrdá, chrumkavá, nezmäkne a nestane sa z nej „džaba“. Vďaka chrenu dosiahnete to isté aj pri nakladaných uhorkách, nezmäknú.“
Na Luniku II je lacnejšia
Na trhovisku Lunik II sa pulty doslova prehýbali pod igelitovými vrecami s narezanou kapustou. Všetci trhovci ju predávali za jednotnú cenu.
„Koľko jej chcete? Ako vidíte máme dostatok, je čerstvá, každý deň režeme novú,“ privítala nás staršia ženička. „Desaťkilogramové balenie predávame všetci rovnako, za štyri eurá.“ Žoviálny chlapík hneď aj zažartoval: „Nikto tu nie je diskriminovaný. Tohto roku je dokonca balenie rezanej lacnejšie, vlani sme ju predávali za päť eur. To preto, že sa jej urodilo neúrekom.“
Kvôli porovnaniu cien sme zašli aj do obchodného centra Kaufland. Z nákupného vozíka Márie z Košíc sa na nás usmievalo niekoľko pekných hlavičiek kapusty.
„Nakladáme ju podľa receptu našej babičky, okrem korenín, cibule a soli dávame ešte na spodok suda hroznové listy. Nesmú chýbať ani jabĺčka, ktoré manžel vyjedá vždy ako prvé. Pretože sme len dvaja, robíme tak asi 30 kilogramov kyslej kapusty. Nakladali sme ju vo štvrtok, ešte však ostalo v sude trochu miesta, tak som prikúpila a dotlačíme ho doplna.“
Ceny kapusty
Trhovisko na Mieri
hlávková - 0,24 eura za 1 kg (Poľsko)
rezaná - 2,90 eura za 10 kg (SR)
Trhovisko na Luniku II
hlávková - 0,25 a 0,30 eura za 1 kg (SR)
rezaná - 4 eurá za 10 kg (SR)
Kaufland-Galéria
hlávková - 0,29 eura za 1 kg (Poľsko)
rezaná - Akcia - 1,69 eura za 15 kg (Poľsko)
sam
Kapusta je zdravá
- zvyšuje odolnosť proti stresu
- podporuje mentálnu sviežosť a dobrú náladu
- pomáha pri tvorbe červených krviniek
- má omladzujúce účinky
- znižuje hladinu cholesterolu
- posilňuje imunitný systém
- aktívne ničí vírusy, infekcie, baktérie. Najzdravšia je surová.
sam
Recept ako na to
Kvasená kapusta
Príprave treba venovať veľkú pozornosť, naložená kapusta by mala vydržať aj niekoľko mesiacov. Na 10 kg jemne nakrájanej či postrúhanej kapusty potrebujeme po jednom balíčku celého čierneho korenia, bobkového listu, celej rasce, asi 200 gramov soli a kilogram cibule. Sud na kapustu treba dôkladne umyť, kedysi dávali na jeho dno sušený kôpor, ktorý zaliali horúcou vodou. Súdok zakryli, aby sa sparil a prevoňal kôprom. Vodu vyliali a sud ešte raz vymyli a dobre vyutierali. Na dno potom išiel kôpor, chren pokrájaný pozdĺžne, zopár jabĺčok a všetko zasypali vrstvou dobre premiešaných korenín. Niekde dávajú na dno aj chlebové kôrky, hroznové či kapustové listy, cesnak, šúľok kukurice. Nasleduje ďalšia vrstva kapusty (na ňu zmes korenín, pokrájané jabĺčka či bižalmy, bobkové listy), a tak sa to opakuje až kým sud nie je plný. Samozrejme, každú vrstvu treba poriadne ušliapať alebo inak natlačiť. Šťavu, ktorú pri tom kapusta pustí, treba odoberať, necháme ju iba na poslednej vrstve. Kapusta totiž nesmie byť navrchu suchá, aby sa nekazila. Po naplnení sud prikryjeme vrchnákom, zaťažíme a uložíme zhruba na týždeň-dva (kvôli kvaseniu) do tepla. Potom sud prenesieme do pivnice alebo inej chladnej miestnosti.
sam
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári