Korzár logo Korzár Košice
Nedeľa, 20. september, 2020 | Meniny má Ľuboslav(a)KrížovkyKrížovky
VARIŤ HO NAUČIL INTERNÁT

Najobľúbenejšie jedlo Igora Dohoviča sú tatarčané pirohy

Dirigent Igor Dohovič je vraj internátny kuchár. "Hlad ma naučil variť všetko z ničoho," spomína Dohovič, ktorý sa prv, než sa vybral na štúdiá do Ľvova, varešky veľmi nechytal. "Ako deti sme s bratmi občas, keď sme boli sami doma, niečo vyšpekulovali, bo

I. Dohovič sa naučil variť z ničohoI. Dohovič sa naučil variť z ničoho (Zdroj: archív)

li to však veľmi zriedkavé pokusy o varenie. K tomu som sa dostal až na internáte, keď nás prikvačil hlad a museli sme sa o seba postarať sami."

Z kuchárskych zážitkov z tých čias spomína Dohovič s úsmevom najmä na tú, keď varil dusenú kapustu. "Dostal som do daru obrovskú hlávku kapusty. Nikdy predtým som ju v rukách nedržal, ale bolo mi ľúto vyhodiť ju. Tak mi spolužiačky napísali recept na dusenú kapustu. Ja som sa ho však pridŕžal len veľmi voľne." Namiesto údeného mäsa do hrnca putoval len dvojcentimetrový zvyšok Bratislavskej klobásy, ktorú mal ešte z domu. "Nehovoriac o tom, že dodnes nedokážem kapustu narezať tak, aby nebola ´opečiatkovaná´ celá kuchyňa. Bol to zážitok. Najmä, keď som to na záver podlial smotanou a mliekom, no akosi som to zabudol miešať. Koniec-koncov, to dievčatá do receptu nenapísali," smeje sa I. Dohovič, ktorému kapusta poriadne prihorela. "Polovica musela putovať do koša. Tá druhá časť však bola fantastická."

Jeho najobľúbenejším jedlom sú tatarčane pirohy. "Mám však rád nielen tie so zemiakmi, ale aj s lekvárom a orechmi." Hoci na pirohy si zatiaľ sám netrúfol, jeho špecialitou sú palacinkové párty. "To sa u mňa zídu kamaráti, urobíme švédske stoly s lekvármi, ovocím, čokoládou, šľahačkou, medom a ja robím desiatky palaciniek, ktoré si každý dochutí podľa ľubovôle." Nedávno sa pustil dokonca aj do pečenia lekvárových buchiet. "Akurát som nevedel, že droždie treba rozmiešať v mlieku s cukrom a nie to všetko hodiť dokopy. Ale aj tak to bolo dobré a buchty zmizli veľmi rýchlo."

Igor má od detstva rád najmä múčne jedlá. "Nepohrdnem ani dobrým mäskom, ale vyrástli sme na múčnych jedlách a dodnes ich mám veľmi rád." Okrem toho má rád aj taliansku kuchyňu. "Najmä čerstvú zeleninku skombinovanú s hocičím. Pár receptov viem pripraviť aj sám, rád si však zájdem aj do reštaurácie," dodáva I. Dohovič.

Recept: Paprikáš á la Igor

Vznikol, ako inak, improvizáciou. "Dostal som chuť na paprikáš, no akosi mi chýbali ingrediencie, tak som využil zásoby z chladničky. Výsledok však bol úžasný." A ako ho pripravil? "Nemal som cibuľku, tak som len rozohrial olej, pridal kuracie mäsko, popražil ho a nalial naň mix pálivého a jemného kečupu. Zalial som to vodou, pridal zmes rôznych korenín a na záver nalial veľa smotany. Odporúčam, bolo to naozaj veľmi chutné."

Igor Dohovič

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  2. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  4. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  5. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  6. Home (ale aj) Office
  7. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  8. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  9. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu
  10. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium
  1. Foreigners will be centre stage in Bratislava for the whole week
  2. Poznanie
  3. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  6. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  7. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  8. Cenovo dostupná autokamera Mio a pritom sa skvelými funkciami
  9. Nová služba v Prešove – celoročný bezplatný zber elektroodpadu
  10. Prečo sa kanalizácia v našich mestách upcháva, keď prší?
  1. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 31 149
  2. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 25 370
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 22 237
  4. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 13 219
  5. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 12 597
  6. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 10 912
  7. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 9 764
  8. Zažite liečivú silu minerálnych vôd. Obľubovali ich aj králi 9 759
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 729
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 301
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Trhovníkov na košickom Mieri po zotmení neraz striedajú asociáli

Mestská časť hovorí aj o potrebe revitalizácie.

Účastníci Týždňa dobrovoľníctva v prešovskom ekoparku.
Rozhovor

Gastronómka: Heslom jesene by mohlo byť cvikla aspoň raz týždenne

Zuzana Sabolová miluje huby a je veľká bojovníčka za kyslú kapustu a fazuľu.

Zuzana Sabolová.
Trhy mali pre pandémiu pauzu, dnes sa na nich opäť nakupuje.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Židia nimi vykupovali životy, dnes sú miliardovým biznisom

Niekedy je vzácnejší falzifikát než originál.

Pavol Lazar je viceprezident Prestige Philately Club Prague, ktorý združuje výnimočných zberateľov z viacerých krajín.
Tadej Pogačar vyhrá Tour de France 2020.

Prístup gréckych úradov je čoraz nevraživejší. Boli sme sa pozrieť v utečeneckých táboroch

Do tábora Diavata grécke úrady umiestnili prevažne rodiny s deťmi.

Pred táborom Diavata.
Dnes píše Matúš Ritomský

Záťaž, ktorú teraz znášame, za stratu ľudskosti nestojí

Ak to nezvládneme teraz, čo budeme robiť, keď príde naozajstná kríza?

Publicista Matúš Ritomský.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop