Korzár logo Korzár Košice

Najobľúbenejšie jedlo Igora Dohoviča sú tatarčané pirohy

Dirigent Igor Dohovič je vraj internátny kuchár. "Hlad ma naučil variť všetko z ničoho," spomína Dohovič, ktorý sa prv, než sa vybral na štúdiá do Ľvova, varešky veľmi nechytal. "Ako deti sme s bratmi občas, keď sme boli sami doma, niečo vyšpekulovali, bo

I. Dohovič sa naučil variť z ničohoI. Dohovič sa naučil variť z ničoho (Zdroj: archív)

li to však veľmi zriedkavé pokusy o varenie. K tomu som sa dostal až na internáte, keď nás prikvačil hlad a museli sme sa o seba postarať sami."

Z kuchárskych zážitkov z tých čias spomína Dohovič s úsmevom najmä na tú, keď varil dusenú kapustu. "Dostal som do daru obrovskú hlávku kapusty. Nikdy predtým som ju v rukách nedržal, ale bolo mi ľúto vyhodiť ju. Tak mi spolužiačky napísali recept na dusenú kapustu. Ja som sa ho však pridŕžal len veľmi voľne." Namiesto údeného mäsa do hrnca putoval len dvojcentimetrový zvyšok Bratislavskej klobásy, ktorú mal ešte z domu. "Nehovoriac o tom, že dodnes nedokážem kapustu narezať tak, aby nebola ´opečiatkovaná´ celá kuchyňa. Bol to zážitok. Najmä, keď som to na záver podlial smotanou a mliekom, no akosi som to zabudol miešať. Koniec-koncov, to dievčatá do receptu nenapísali," smeje sa I. Dohovič, ktorému kapusta poriadne prihorela. "Polovica musela putovať do koša. Tá druhá časť však bola fantastická."

Jeho najobľúbenejším jedlom sú tatarčane pirohy. "Mám však rád nielen tie so zemiakmi, ale aj s lekvárom a orechmi." Hoci na pirohy si zatiaľ sám netrúfol, jeho špecialitou sú palacinkové párty. "To sa u mňa zídu kamaráti, urobíme švédske stoly s lekvármi, ovocím, čokoládou, šľahačkou, medom a ja robím desiatky palaciniek, ktoré si každý dochutí podľa ľubovôle." Nedávno sa pustil dokonca aj do pečenia lekvárových buchiet. "Akurát som nevedel, že droždie treba rozmiešať v mlieku s cukrom a nie to všetko hodiť dokopy. Ale aj tak to bolo dobré a buchty zmizli veľmi rýchlo."

Igor má od detstva rád najmä múčne jedlá. "Nepohrdnem ani dobrým mäskom, ale vyrástli sme na múčnych jedlách a dodnes ich mám veľmi rád." Okrem toho má rád aj taliansku kuchyňu. "Najmä čerstvú zeleninku skombinovanú s hocičím. Pár receptov viem pripraviť aj sám, rád si však zájdem aj do reštaurácie," dodáva I. Dohovič.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Recept: Paprikáš á la Igor

Vznikol, ako inak, improvizáciou. "Dostal som chuť na paprikáš, no akosi mi chýbali ingrediencie, tak som využil zásoby z chladničky. Výsledok však bol úžasný." A ako ho pripravil? "Nemal som cibuľku, tak som len rozohrial olej, pridal kuracie mäsko, popražil ho a nalial naň mix pálivého a jemného kečupu. Zalial som to vodou, pridal zmes rôznych korenín a na záver nalial veľa smotany. Odporúčam, bolo to naozaj veľmi chutné."

Igor Dohovič

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 594
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 851
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 655
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 808
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 207
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 469
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 767
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 529
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu