Korzár logo Korzár Košice
Piatok, 17. september, 2021 | Meniny má OlympiaKrížovkyKrížovky
VARIŤ HO NAUČIL INTERNÁT

Najobľúbenejšie jedlo Igora Dohoviča sú tatarčané pirohy

Dirigent Igor Dohovič je vraj internátny kuchár. "Hlad ma naučil variť všetko z ničoho," spomína Dohovič, ktorý sa prv, než sa vybral na štúdiá do Ľvova, varešky veľmi nechytal. "Ako deti sme s bratmi občas, keď sme boli sami doma, niečo vyšpekulovali, bo

I. Dohovič sa naučil variť z ničohoI. Dohovič sa naučil variť z ničoho (Zdroj: archív)

li to však veľmi zriedkavé pokusy o varenie. K tomu som sa dostal až na internáte, keď nás prikvačil hlad a museli sme sa o seba postarať sami."

Z kuchárskych zážitkov z tých čias spomína Dohovič s úsmevom najmä na tú, keď varil dusenú kapustu. "Dostal som do daru obrovskú hlávku kapusty. Nikdy predtým som ju v rukách nedržal, ale bolo mi ľúto vyhodiť ju. Tak mi spolužiačky napísali recept na dusenú kapustu. Ja som sa ho však pridŕžal len veľmi voľne." Namiesto údeného mäsa do hrnca putoval len dvojcentimetrový zvyšok Bratislavskej klobásy, ktorú mal ešte z domu. "Nehovoriac o tom, že dodnes nedokážem kapustu narezať tak, aby nebola ´opečiatkovaná´ celá kuchyňa. Bol to zážitok. Najmä, keď som to na záver podlial smotanou a mliekom, no akosi som to zabudol miešať. Koniec-koncov, to dievčatá do receptu nenapísali," smeje sa I. Dohovič, ktorému kapusta poriadne prihorela. "Polovica musela putovať do koša. Tá druhá časť však bola fantastická."

Jeho najobľúbenejším jedlom sú tatarčane pirohy. "Mám však rád nielen tie so zemiakmi, ale aj s lekvárom a orechmi." Hoci na pirohy si zatiaľ sám netrúfol, jeho špecialitou sú palacinkové párty. "To sa u mňa zídu kamaráti, urobíme švédske stoly s lekvármi, ovocím, čokoládou, šľahačkou, medom a ja robím desiatky palaciniek, ktoré si každý dochutí podľa ľubovôle." Nedávno sa pustil dokonca aj do pečenia lekvárových buchiet. "Akurát som nevedel, že droždie treba rozmiešať v mlieku s cukrom a nie to všetko hodiť dokopy. Ale aj tak to bolo dobré a buchty zmizli veľmi rýchlo."

Igor má od detstva rád najmä múčne jedlá. "Nepohrdnem ani dobrým mäskom, ale vyrástli sme na múčnych jedlách a dodnes ich mám veľmi rád." Okrem toho má rád aj taliansku kuchyňu. "Najmä čerstvú zeleninku skombinovanú s hocičím. Pár receptov viem pripraviť aj sám, rád si však zájdem aj do reštaurácie," dodáva I. Dohovič.

Recept: Paprikáš á la Igor

Vznikol, ako inak, improvizáciou. "Dostal som chuť na paprikáš, no akosi mi chýbali ingrediencie, tak som využil zásoby z chladničky. Výsledok však bol úžasný." A ako ho pripravil? "Nemal som cibuľku, tak som len rozohrial olej, pridal kuracie mäsko, popražil ho a nalial naň mix pálivého a jemného kečupu. Zalial som to vodou, pridal zmes rôznych korenín a na záver nalial veľa smotany. Odporúčam, bolo to naozaj veľmi chutné."

Igor Dohovič

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  3. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  7. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  2. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  3. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  4. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  5. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  6. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  7. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  8. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  9. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  10. Pápež František požehnal základný kameň novej nemocnice
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 6 792
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 5 474
  3. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 5 370
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 231
  5. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 2 742
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 251
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 037
  8. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 976
  9. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 1 898
  10. Mayo Galuška praží extra kávu, oligarcha Hodorovský je Mr. Krach 1 882
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Mikulec je slušný človek, ale bordel v rezorte priam zavýja, aby sa ho ujal človek, ktorý má akési základné poňatie, že čo je to minister vnútra.

Budovanie protičínskej koalície myslí Biden smrteľne vážne.


16. sep
Dušan Kováčik.

Rozsudok nad špeciálnym prokurátorom súd vyhlási v pondelok.


a 1 ďalší 3 h
Koronavírus, ktorý spôsobuje Covid-19.

Nová analýza sa pozrela na odlišnosti v genóme koronavírusu.


8 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu