li to však veľmi zriedkavé pokusy o varenie. K tomu som sa dostal až na internáte, keď nás prikvačil hlad a museli sme sa o seba postarať sami."
Z kuchárskych zážitkov z tých čias spomína Dohovič s úsmevom najmä na tú, keď varil dusenú kapustu. "Dostal som do daru obrovskú hlávku kapusty. Nikdy predtým som ju v rukách nedržal, ale bolo mi ľúto vyhodiť ju. Tak mi spolužiačky napísali recept na dusenú kapustu. Ja som sa ho však pridŕžal len veľmi voľne." Namiesto údeného mäsa do hrnca putoval len dvojcentimetrový zvyšok Bratislavskej klobásy, ktorú mal ešte z domu. "Nehovoriac o tom, že dodnes nedokážem kapustu narezať tak, aby nebola ´opečiatkovaná´ celá kuchyňa. Bol to zážitok. Najmä, keď som to na záver podlial smotanou a mliekom, no akosi som to zabudol miešať. Koniec-koncov, to dievčatá do receptu nenapísali," smeje sa I. Dohovič, ktorému kapusta poriadne prihorela. "Polovica musela putovať do koša. Tá druhá časť však bola fantastická."
Jeho najobľúbenejším jedlom sú tatarčane pirohy. "Mám však rád nielen tie so zemiakmi, ale aj s lekvárom a orechmi." Hoci na pirohy si zatiaľ sám netrúfol, jeho špecialitou sú palacinkové párty. "To sa u mňa zídu kamaráti, urobíme švédske stoly s lekvármi, ovocím, čokoládou, šľahačkou, medom a ja robím desiatky palaciniek, ktoré si každý dochutí podľa ľubovôle." Nedávno sa pustil dokonca aj do pečenia lekvárových buchiet. "Akurát som nevedel, že droždie treba rozmiešať v mlieku s cukrom a nie to všetko hodiť dokopy. Ale aj tak to bolo dobré a buchty zmizli veľmi rýchlo."
Igor má od detstva rád najmä múčne jedlá. "Nepohrdnem ani dobrým mäskom, ale vyrástli sme na múčnych jedlách a dodnes ich mám veľmi rád." Okrem toho má rád aj taliansku kuchyňu. "Najmä čerstvú zeleninku skombinovanú s hocičím. Pár receptov viem pripraviť aj sám, rád si však zájdem aj do reštaurácie," dodáva I. Dohovič.
Recept: Paprikáš á la Igor
Vznikol, ako inak, improvizáciou. "Dostal som chuť na paprikáš, no akosi mi chýbali ingrediencie, tak som využil zásoby z chladničky. Výsledok však bol úžasný." A ako ho pripravil? "Nemal som cibuľku, tak som len rozohrial olej, pridal kuracie mäsko, popražil ho a nalial naň mix pálivého a jemného kečupu. Zalial som to vodou, pridal zmes rôznych korenín a na záver nalial veľa smotany. Odporúčam, bolo to naozaj veľmi chutné."
Igor Dohovič
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári