jto činnosti rozhodne neodťahuje.
Varí nielen pre seba, ale berie ohľad na celú rodinku. "Mňa to celkom baví. Pohnútkou bolo asi to, že reštauračná strava nie je celkom podľa môjho gusta." Nespomenul si, aké jedlo a kedy prvý raz pripravil. "Dostal som sa k tomu asi prirodzenou cestou. Možno som zbadal nejaký recept, ktorý ma inšpiroval a chcel som si to vyskúšať. Inak, ak ma niečo zaujme, tak si to pozriem bližšie na internete a potom to skombinujem podľa vlastných predstáv."
U manželov Vankovcov nejde o žiadnu súťaživosť s vareškou. Manželia sa navzájom chvália. "Manželka je spokojná s tým, čo urobím a ja zase tiež s jej jedlami. Keď sme obaja unavení, tak sa vždy dohodneme, kto sa do toho dá." Hovorí sa, že muži majú väčšiu fantáziu pri príprave menu a vedia aj správne zariskovať, dať dokopy ingrediencie, ktoré by nežnému pohlaviu neimponovali. "Zavše sa pridŕžam receptov a postupu, ale inokedy zaimprovizujem. Trebárs s koreninami. S jedlom sa viac pohrám."
Najdlhšia príprava jedla trvá uňho asi pol druha hodinky. Nevyhýba sa ani múčnym jedlám a pustí sa aj do koláčov. Berie ohľad na aspekt racionálnej stravy, používa zväčša to, čo je pre organizmus zdravšie, ľahšie stráviteľné. Obchádza masť či cukor, olej pridáva iba minimálne. Uprednostňuje celozrnné suroviny. "Niekedy sa mi dačo v počiatkoch aj nevydarilo a stali sa menšie trapasy, ale nebola to zase žiadna katastrofa. Som toho názoru, že čo si človek navarí, to má aj zjesť."
K príprave sladkostí sa dostane už iba sporadicky, lebo to je časovo náročnejšie. A čo jeho malé ratolesti - dve slečny? "Sú spokojné, staršia zje všetko, mladšia trošku vymýšľa, ale potom sa podvolí," zasmial sa M. Vanko a tým, ktorí váhajú s varením, dal jednu radu: "Ak si sami niečo pripravíte, tak viete, čo tam dáte a ako to robíte. Je to iný pocit."
Kačica s ovocím
Keď sme od neho drankali nejaký recept, tak sa zdráhal s tým, že zakaždým improvizuje. Napokon však vyrukoval s návodom na chutnú pečenú kačicu obloženú ovocím - marhuľami, jablkami či slivkami (ovocie môže byť aj sušené). Postup: kačku treba očistiť, nasoliť, ale iba jemne, a lepšie je rozporciovať ju napoly, aby sa viac a skôr prepiekla. Pridá sa trošku rasce a obloží ovocím. "Ovocia treba dať veľa. Nám chutí azda najviac." Ku kačici ako prílohu podáva kapustu a spravidla knedľu. Počas pečenia treba uprednostniť radšej nižšiu teplotu a podlievať to podchvíľou vodou. "Názov toto jedlo ešte nemá. Možno sa raz tak stane," dodal kuchár-amatér Miroslav Vanko.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári