KOŠICE. Kým vlani počas 1. ročníka tohto charitatívneho podujatia to bolo len v 300-litrovom „kotlíku“, teraz kuchári museli zvládnuť prípravu až dvetisíc porcií.
Možno dovezú ešte väčší
Aby vyslanci anjelov stihli uvariť také veľké množstvo, začali s prípravou desiatok kilogramov surovín už deň pred samotným kuchtením. Veru, nebolo to jednoduché. Prácu renomovaným šéfkuchárom a kuchárom znepríjemňoval už od rána vytrvalý studený dážď. Jeden z chlapov v kuchárskej zástere studené nohy riešil tak, že si postupne vyzúval šľapky a zohrieval „ponožky“ priamo pri plameni.
„Kotol sme priviezli z Maďarska, porcia bude stáť euro a via, podľa toho, kto sa ako bude finančne cítiť a bude chcieť prispieť detičkám. Kotol nám požičali z jednej veľmi známej reštaurácie v Szegede, varia v ňom počas ich festivalu polievočku halászlé. Majú ešte aj väčší, ten má asi 3 500 litrov. Možno ho privezieme do Košíc niekedy nabudúce. “
Potešia deti z Uralskej
Napriek hroznému počasiu sa sporadicky pri vianočnom strome na Hlavnej pristavovali mladí i skôr narodení Košičania, prizerali sa, komentovali a potom rýchlo utekali niekde do tepla.
„Čítala som o tom v Korzári a vyzerá to super,“ pochvaľovala si 65-ročná pani Anna zo sídliska Nad jazerom. „S priateľkou sme sa vybrali pozrieť stánky na Hlavnej, aj by sme tu ostali dlhšie, ale ten dážď je fakt hnusný.“
Zdatní kuchári sa však nepriazne nebies nezľakli a niekoľko hodín vytrvalo pripravovali kapustnicu, ktorej bolo nakoniec asi trojnásobne viac ako vlani. Výťažok z jej predaja organizátori venovali na charitatívne účely pre Detský domov na Uralskej ulici č. 1 v Košiciach.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári