Korzár logo Korzár Košice
Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky
HEREČKA HENRIETA KECEROVÁ STOJÍ ZA SPORÁKOM 14 ROKOV

Improvizácia sa jej neosvedčila

Kým niektoré ženy sa po prvý raz postavia k sporáku a vezmú do rúk varešku až po svadbe, aby nasýtili hladného manžela, iné sa zaúčajú do tajov varenia už oveľa skôr. Takým príkladom je herečka činohry Štátneho divadla Košice Henrieta Kecerová.

H. Kecerová sa v kuchyni vie obracať.H. Kecerová sa v kuchyni vie obracať. (Zdroj: rosa)

Ako nám prezradila, varí už od 14 rokov.

Môžu za to lekvárové pirohy. "Dostala som na ne chuť a chcela som si ich navariť sama. Robila som ich tri dni po sebe, kým sa mi podarili. Raz boli slané, potom nedovarené, ale odvtedy je to moje najobľúbenejšie jedlo," spomína herečka, ktorá bola v kuchyni samouk.

"Nikto ma variť neučil, ale popri asistencii mame som sa kadečomu priučila." Dnes kuchtenie nepatrí medzi najobľúbenejšie Henine činnosti. "Ale myslím, že len preto, že mi veľmi kradne čas, ktorý už tak či tak nemám. Som vďačná, že moja mama býva neďaleko, lebo mi s tým často vypomáha."

Ak sa už herečka v kuchyni zvŕta, varí zväčša podľa osvedčených kuchárskych receptov. "Neholdujem novinkám a pokusom. A aj improvizácia sa mi osvedčila len málokedy. Nepatrím ani k tým, ktorí si plní nadšenia dovezú z dovolenky kopu receptov a potom to doma skúšajú napodobniť. Ja najradšej varím podľa receptov od mamy či známych," vraví Henrieta, ktorá najviac obľubuje maminu kuchyňu. "Teda maďarskú. Nie je síce pôvodom Maďarka, ale do varenia používa veľa papriky. Mám rada aj pirohy, lokše, prívarky, šúľance s kapustou. Nie som veľmi mäsová, aj keď pečenú kačku by som neodmietla," podotkla s úsmevom.

Henrieta vraj v kuchyni občas niečo aj poriadne spacká. "Zväčša však preto, že sa ponáhľam a robím 7 vecí naraz, a tak niet divu, že zabudnem dosoliť, presolím, nechám prihorieť, alebo som do fašírok nedala vajce," hovorí s úsmevom herečka, ktorej sa už po kuchyni začína pomaly motkať dcéra Karolínka (11). "Neučím ju síce variť, pretože ona je typ, ktorý si veci najradšej skúša sám, ale občas si urobíme spoločnú, napr. palacinkovú párty."

PIŠINGER

Suroviny: 4 bielka, 140 g kryštálového cukru, 140 g hladkej múky, 100 g lieskových orieškov. Postup: bielky vyšľaháme s cukrom na penu, pridáme múku, potom oriešky a vylejeme to do vymastenej formy na srnčí chrbát. Pečieme to pri 160 stupňoch asi 35 - 45 minút. Necháme vychladnúť a potom dáme na 1 deň do chladničky. Najkrájame na tenké plátky - najlepšie krájačom a dáme usušiť v rúre na pár minút pri 100 stupňoch. Len čo zbadáte náznak hnednutia, vyberte ho! Vzniknú vám fantastické keksy, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou svadieb, narodenín, Veľkej noci, Vianoc... Alebo si ich robíme len tak. Ale pozor, nedajú sa prestať jesť! Dobrú chuť!

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  3. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  6. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  7. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 556
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 194
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 525
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 450
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 725
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 619
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 256
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 186
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 6 096
  10. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 084
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Predajca áut tvrdí, že stromy ohrozovali autá. Parkovisko je od väčšiny vyrúbaných vzdialené viac ako 10 metrov.
Penzák je významnou architektonickou dominantou a kultúrnou pamiatkou Nového Smokovca.
Zosun časti pôdy na sídlisku Sekčov. Obyvatelia sa boja v blízkosti parkovať.
Koronakríza pokračuje, daňové opatrenia sa ale vrátili naspäť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér obhajuje testovanie aj dátami, ktoré neexistujú

Hrozbou pre testovaných môže byť britská mutácia koronavírusu.

Plošné testovanie na Covid: Premiér Matovič oznámil plán Zachráňme spolu životy.
Dobré ráno

Dobré ráno: Štát ani neverí, že otestuje každého

Slovensko si vyskúša skríningové pretestovanie krajiny.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie.
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Výtery bez pointy

Vláda vyhodí milióny na testy, keď svet už beží preteky v očkovaní.

Peter Schutz

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop