Korzár logo Korzár Košice
Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky
HEREČKA ĽUBA BLAŠKOVIČOVÁ SA VARIŤ NAUČILA OD MAMINKY, KOMBINOVALA MORAVSKÚ A SLOVENSKÚ KUCHYŇU

Jej vianočná rybacia polievka nemá konkurenciu

Mnohé slovenské ženy prinútilo postaviť sa ku šporáku a naučiť sa variť až manželstvo a potreba navariť svojej "polovičke. Väčšina je však takých, ktoré ku kulinárskemu umeniu "pričuchli" už oveľa skôr. Príkladom je herečka Ľuba Blaškovičová. K kuchyni sa

Ľ. Blaškovičová sa v kuchyni pohybuje radaĽ. Blaškovičová sa v kuchyni pohybuje rada (Zdroj: Judita Čermáková)

zvŕta už od detstva.

Samozrejme, nezačala hneď rezňami či kolčmi. "Ako malá som začínala nedeľným raňajkovým kakaom pre celú rodinu. A prevariť mlieko a rozhabarkovať kakaový prášok nebola sranda," spomína s úsmevom herečka, ktorá sa kulinárskemu umeniu priúčala od svojej maminky. "Je úžasná kuchárka. Pôvodom je Moraváčka, takže ma naučila zmiešavať to najlepšie z moravskej a slovenskej kuchyne."

K týmto dvom Ľ. Blaškovičová pridala ešte "východniarsku", ktorú miloval jej manžel Peter, s niekoľkými bulharskými jedlami. "Mohla by som teda povedať, že moja kuchyňa je európska. No veľmi som si obľúbila čínsku kombináciu sladkého, štipľavého a kyslého, takže varím naozaj všetko." Najradšej vraj robieva 'eintopf'. "Teda v jednom hrnci. Na mojich okrúhlych oslavách sa pravidelne podáva špeciálna fazuľovica alebo kapustnica, na ktorú sa priatelia tešia už dlho dopredu. Mamička tvrdí, že to varím lepšie ako ona," usmieva sa herečka, o ktorej je známe, že aj jej vianočná rybacia polievka nemá konkurenciu. "Nehovoriac o grilovačke. Robím hovädzie steaky, po ktorých sa všetci oblizujú. Je pravda, že som sa to učila skoro 20 rokov, kým mi jeden renomovaný kuchár neprezradil ten správny ´grif´. Takže teraz grilujem aj ´na snehu´. Stačí, že vykukne slniečko. (Úsmev)"

K Ľubiným najobľúbenejším jedlám patria všetky mäsové. "Mäso s mäsom. Tak to miloval aj Peter. Steak, tatarák, divinu, živánku, ražniči, pečenú kačicu... Na prílohu už v žalúdku nezostane miesto." Naopak obľube sa u nej netešia tzv. družinové jedlá, teda tie, ktoré mnohí poznáme zo školských jedální. "Teraz ich už aspoň zrakovo odtolerujem, ale boli by pre mňa mučiacim nástrojom, ktorým by ma zlomili - držková polievka, pľúcka na smotane, grenadírsky pochod..."

Hoci je vynikajúca kuchárka, občas sa aj jej podarí "kuchyňový" kiks. "Jeden mám v živej pamäti - sviečková spod pultu a zahraničná návšteva, pre ktorú som chystala ´úžasné steaky´ naklepané do priesvitna. No nedali sa požuť ani po polhodine pečenia. Ešte som nepoznala ten správny grif. Návštevu som dokŕmila hriankami s cesnakom," smeje sa herečka, ktorá sa pri varení riadi intuíciou. "Jedlá, ktoré mi chutia, si rozložím na ingrediencie a keďže ich nepoznám presne, obyčajne sa to podarí ešte nejako vylepšiť. Málokedy uvarím dvakrát to isté nové jedlo rovnako."

Občas si zaujímavé recepty donesie aj z dovoleniek. "Ale len z tých prímorských. Milujem krevety a ryby, a až tam som pochopila, že 5 cm ryby nemusím pitvať a vylupovať im oči, iba použiť korenie a dobrý olivový olej. Naopak, z ´renomovanej´ francúzskej kuchyne som si odniesla presvedčenie, že by sa mali ich kuchári prísť učiť na Slovensko, čo treba uvariť, aby hosť neodišiel hladný," dodáva Blaškovičová.

ico

Recept

„Eintopf" Rýchla živánska:

Suroviny: cca 1 kg zemiakov, 2 veľké cibule, cca 60 - 80 dag bravčového alebo hydinového mäsa, plátky anglickej slaniny, olivový olej, koreniny. Postup: Na plech nakrájame surové zemiaky na kolieska cca 3 - 5 mm + cibuľu. Posypeme korením na pečené zemiaky (čierne korenie, majoránka, paprika, rasca, soľ), polejeme 3 - 4 polievkovými lyžicami oleja a dobre "prehrabeme". Urovnáme na plechu a na vrch poukladáme nakorenené a nasolené (alebo namarinované) plátky mäsa. Na každý kúsok mäsa položíme 1 - 2 plátky anglickej slaniny a prikryjeme alobalom. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov približne 35 minút (zemiaky musia byť mäkké). Potom odoberieme alobal a dopečieme ešte asi 10 - 15 min. PS: Nezabudnite na servítku. Budú vám slinky kvapkať po brade.

ato



Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  5. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  6. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  7. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  8. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  9. Aká je chémia vôní
  10. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 30 499
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 16 398
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 14 970
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 9 353
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 8 859
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 770
  7. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 8 276
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 274
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 999
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 774
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Aj tento vstup na Braniskovej ulici čaká oprava.

Stĺp uprostred cyklochodníka? V Košiciach žiaden problém

Vytvárajú prekážky pre chodcov i cyklistov.

Pri hustejšej premávke tu vznikajú aj kolízne situácie.
Podľa gynekológa Petra Hladkého je debata o interrupciách nešťastne načasovaná.

Košický advent v čase korony je bez trhov a programu

Predajkyňa langošov: Budeme sedieť doma a dlhy budú narastať.

Výzdoba bude, ale okrem nej takmer nič.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Božidara Turzonovová.
Monika Jankovská.
Veronika Machyniaková.
Stĺpček Osmelené

Prečo nechceme, aby muži nosili ženské róby

Harry Styles rozpútal debatu o mužoch v šatách.

Michaela Žureková

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop