zvŕta už od detstva.
Samozrejme, nezačala hneď rezňami či kolčmi. "Ako malá som začínala nedeľným raňajkovým kakaom pre celú rodinu. A prevariť mlieko a rozhabarkovať kakaový prášok nebola sranda," spomína s úsmevom herečka, ktorá sa kulinárskemu umeniu priúčala od svojej maminky. "Je úžasná kuchárka. Pôvodom je Moraváčka, takže ma naučila zmiešavať to najlepšie z moravskej a slovenskej kuchyne."
K týmto dvom Ľ. Blaškovičová pridala ešte "východniarsku", ktorú miloval jej manžel Peter, s niekoľkými bulharskými jedlami. "Mohla by som teda povedať, že moja kuchyňa je európska. No veľmi som si obľúbila čínsku kombináciu sladkého, štipľavého a kyslého, takže varím naozaj všetko." Najradšej vraj robieva 'eintopf'. "Teda v jednom hrnci. Na mojich okrúhlych oslavách sa pravidelne podáva špeciálna fazuľovica alebo kapustnica, na ktorú sa priatelia tešia už dlho dopredu. Mamička tvrdí, že to varím lepšie ako ona," usmieva sa herečka, o ktorej je známe, že aj jej vianočná rybacia polievka nemá konkurenciu. "Nehovoriac o grilovačke. Robím hovädzie steaky, po ktorých sa všetci oblizujú. Je pravda, že som sa to učila skoro 20 rokov, kým mi jeden renomovaný kuchár neprezradil ten správny ´grif´. Takže teraz grilujem aj ´na snehu´. Stačí, že vykukne slniečko. (Úsmev)"
K Ľubiným najobľúbenejším jedlám patria všetky mäsové. "Mäso s mäsom. Tak to miloval aj Peter. Steak, tatarák, divinu, živánku, ražniči, pečenú kačicu... Na prílohu už v žalúdku nezostane miesto." Naopak obľube sa u nej netešia tzv. družinové jedlá, teda tie, ktoré mnohí poznáme zo školských jedální. "Teraz ich už aspoň zrakovo odtolerujem, ale boli by pre mňa mučiacim nástrojom, ktorým by ma zlomili - držková polievka, pľúcka na smotane, grenadírsky pochod..."
Hoci je vynikajúca kuchárka, občas sa aj jej podarí "kuchyňový" kiks. "Jeden mám v živej pamäti - sviečková spod pultu a zahraničná návšteva, pre ktorú som chystala ´úžasné steaky´ naklepané do priesvitna. No nedali sa požuť ani po polhodine pečenia. Ešte som nepoznala ten správny grif. Návštevu som dokŕmila hriankami s cesnakom," smeje sa herečka, ktorá sa pri varení riadi intuíciou. "Jedlá, ktoré mi chutia, si rozložím na ingrediencie a keďže ich nepoznám presne, obyčajne sa to podarí ešte nejako vylepšiť. Málokedy uvarím dvakrát to isté nové jedlo rovnako."
Občas si zaujímavé recepty donesie aj z dovoleniek. "Ale len z tých prímorských. Milujem krevety a ryby, a až tam som pochopila, že 5 cm ryby nemusím pitvať a vylupovať im oči, iba použiť korenie a dobrý olivový olej. Naopak, z ´renomovanej´ francúzskej kuchyne som si odniesla presvedčenie, že by sa mali ich kuchári prísť učiť na Slovensko, čo treba uvariť, aby hosť neodišiel hladný," dodáva Blaškovičová.
Recept
„Eintopf" Rýchla živánska:
Suroviny: cca 1 kg zemiakov, 2 veľké cibule, cca 60 - 80 dag bravčového alebo hydinového mäsa, plátky anglickej slaniny, olivový olej, koreniny. Postup: Na plech nakrájame surové zemiaky na kolieska cca 3 - 5 mm + cibuľu. Posypeme korením na pečené zemiaky (čierne korenie, majoránka, paprika, rasca, soľ), polejeme 3 - 4 polievkovými lyžicami oleja a dobre "prehrabeme". Urovnáme na plechu a na vrch poukladáme nakorenené a nasolené (alebo namarinované) plátky mäsa. Na každý kúsok mäsa položíme 1 - 2 plátky anglickej slaniny a prikryjeme alobalom. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov približne 35 minút (zemiaky musia byť mäkké). Potom odoberieme alobal a dopečieme ešte asi 10 - 15 min. PS: Nezabudnite na servítku. Budú vám slinky kvapkať po brade.
ato
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári