Korzár logo Korzár Košice

Jej vianočná rybacia polievka nemá konkurenciu

Mnohé slovenské ženy prinútilo postaviť sa ku šporáku a naučiť sa variť až manželstvo a potreba navariť svojej "polovičke. Väčšina je však takých, ktoré ku kulinárskemu umeniu "pričuchli" už oveľa skôr. Príkladom je herečka Ľuba Blaškovičová. K kuchyni sa

Ľ. Blaškovičová sa v kuchyni pohybuje radaĽ. Blaškovičová sa v kuchyni pohybuje rada (Zdroj: Judita Čermáková)

zvŕta už od detstva.

Samozrejme, nezačala hneď rezňami či kolčmi. "Ako malá som začínala nedeľným raňajkovým kakaom pre celú rodinu. A prevariť mlieko a rozhabarkovať kakaový prášok nebola sranda," spomína s úsmevom herečka, ktorá sa kulinárskemu umeniu priúčala od svojej maminky. "Je úžasná kuchárka. Pôvodom je Moraváčka, takže ma naučila zmiešavať to najlepšie z moravskej a slovenskej kuchyne."

K týmto dvom Ľ. Blaškovičová pridala ešte "východniarsku", ktorú miloval jej manžel Peter, s niekoľkými bulharskými jedlami. "Mohla by som teda povedať, že moja kuchyňa je európska. No veľmi som si obľúbila čínsku kombináciu sladkého, štipľavého a kyslého, takže varím naozaj všetko." Najradšej vraj robieva 'eintopf'. "Teda v jednom hrnci. Na mojich okrúhlych oslavách sa pravidelne podáva špeciálna fazuľovica alebo kapustnica, na ktorú sa priatelia tešia už dlho dopredu. Mamička tvrdí, že to varím lepšie ako ona," usmieva sa herečka, o ktorej je známe, že aj jej vianočná rybacia polievka nemá konkurenciu. "Nehovoriac o grilovačke. Robím hovädzie steaky, po ktorých sa všetci oblizujú. Je pravda, že som sa to učila skoro 20 rokov, kým mi jeden renomovaný kuchár neprezradil ten správny ´grif´. Takže teraz grilujem aj ´na snehu´. Stačí, že vykukne slniečko. (Úsmev)"

K Ľubiným najobľúbenejším jedlám patria všetky mäsové. "Mäso s mäsom. Tak to miloval aj Peter. Steak, tatarák, divinu, živánku, ražniči, pečenú kačicu... Na prílohu už v žalúdku nezostane miesto." Naopak obľube sa u nej netešia tzv. družinové jedlá, teda tie, ktoré mnohí poznáme zo školských jedální. "Teraz ich už aspoň zrakovo odtolerujem, ale boli by pre mňa mučiacim nástrojom, ktorým by ma zlomili - držková polievka, pľúcka na smotane, grenadírsky pochod..."

Hoci je vynikajúca kuchárka, občas sa aj jej podarí "kuchyňový" kiks. "Jeden mám v živej pamäti - sviečková spod pultu a zahraničná návšteva, pre ktorú som chystala ´úžasné steaky´ naklepané do priesvitna. No nedali sa požuť ani po polhodine pečenia. Ešte som nepoznala ten správny grif. Návštevu som dokŕmila hriankami s cesnakom," smeje sa herečka, ktorá sa pri varení riadi intuíciou. "Jedlá, ktoré mi chutia, si rozložím na ingrediencie a keďže ich nepoznám presne, obyčajne sa to podarí ešte nejako vylepšiť. Málokedy uvarím dvakrát to isté nové jedlo rovnako."

Občas si zaujímavé recepty donesie aj z dovoleniek. "Ale len z tých prímorských. Milujem krevety a ryby, a až tam som pochopila, že 5 cm ryby nemusím pitvať a vylupovať im oči, iba použiť korenie a dobrý olivový olej. Naopak, z ´renomovanej´ francúzskej kuchyne som si odniesla presvedčenie, že by sa mali ich kuchári prísť učiť na Slovensko, čo treba uvariť, aby hosť neodišiel hladný," dodáva Blaškovičová.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Recept

„Eintopf" Rýchla živánska:

Suroviny: cca 1 kg zemiakov, 2 veľké cibule, cca 60 - 80 dag bravčového alebo hydinového mäsa, plátky anglickej slaniny, olivový olej, koreniny. Postup: Na plech nakrájame surové zemiaky na kolieska cca 3 - 5 mm + cibuľu. Posypeme korením na pečené zemiaky (čierne korenie, majoránka, paprika, rasca, soľ), polejeme 3 - 4 polievkovými lyžicami oleja a dobre "prehrabeme". Urovnáme na plechu a na vrch poukladáme nakorenené a nasolené (alebo namarinované) plátky mäsa. Na každý kúsok mäsa položíme 1 - 2 plátky anglickej slaniny a prikryjeme alobalom. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov približne 35 minút (zemiaky musia byť mäkké). Potom odoberieme alobal a dopečieme ešte asi 10 - 15 min. PS: Nezabudnite na servítku. Budú vám slinky kvapkať po brade.

SkryťVypnúť reklamu

ato



Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Čo bude toto leto in?
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  3. Čo bude toto leto in?
  4. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 429
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 971
  3. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 5 733
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 580
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 4 102
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 339
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 861
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 437
  1. Viktor Pamula: (Bez )bariérová Spišská Nová Ves I.
  2. Martin Eštočák: 💥 Skrytý rast výdavkov mesta Prešov: Za 2 roky o 1,1 milióna € viac na mzdy. A dohodári? Tí nás stoja takmer 200-tisíc ročne 💸
  3. Milan Srnka: Virtuálna ceruzka: Konsolidácia a doba kešu
  4. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Old Basing
  5. Vladimír Krátky: Nomen omen, alebo dokedy bude v zdravotníctve cirkus ?
  6. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 4.
  7. Anna Miľanová: Ľudia, myslím, často málokto rozozná čo je naozaj objav, senzácia. Lebo to neviete bez kriku, hádok...
  8. Lukáš Čelinák: Ekonomické dôsledky zbrojenia: Stimul bez pokroku
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 380
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 423
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 419
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 8 099
  5. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 132
  6. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 5 969
  7. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 675
  8. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 5 404
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Viktor Pamula: (Bez )bariérová Spišská Nová Ves I.
  2. Martin Eštočák: 💥 Skrytý rast výdavkov mesta Prešov: Za 2 roky o 1,1 milióna € viac na mzdy. A dohodári? Tí nás stoja takmer 200-tisíc ročne 💸
  3. Milan Srnka: Virtuálna ceruzka: Konsolidácia a doba kešu
  4. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Old Basing
  5. Vladimír Krátky: Nomen omen, alebo dokedy bude v zdravotníctve cirkus ?
  6. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 4.
  7. Anna Miľanová: Ľudia, myslím, často málokto rozozná čo je naozaj objav, senzácia. Lebo to neviete bez kriku, hádok...
  8. Lukáš Čelinák: Ekonomické dôsledky zbrojenia: Stimul bez pokroku
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 380
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 423
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 419
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 8 099
  5. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 132
  6. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 5 969
  7. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 675
  8. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 5 404
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu