Korzár logo Korzár Košice

Priveľa plytváme jedlom

Až 50 % požívateľných a zdravotne neškodných potravín sa každoročne vyhodí v reštauráciách, domácnostiach, supermarketoch a potravinových reťazcoch.

Nedojedené zvyšky. Končia zbytočne v odpadkových košoch.Nedojedené zvyšky. Končia zbytočne v odpadkových košoch. (Zdroj: archív)

Európsky parlament preto vyzýva štáty na urýchlené prijatie opatrení, ktoré znížia plytvanie jedlom.

KOŠICE. Na správu promptne zareagovala Potravinárska komora Slovenska (PKS), ktorá pripravila návrh novely zákona o potravinách, ktorý by umožnil predaj potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Návrh ponúkame budúcej vláde, ktorá takto môže zamedziť plytvaniu s potravinami a zároveň rozšíriť ponuku o cenovo výhodnejšie potraviny, samozrejme za podmienky splnenia zdravotnej bezpečnosti, sociálne slabším skupinám obyvateľov. Išlo by o múku, strukoviny, čokoládu, cukríky a ďalšie kategórie potravín,“ informuje Agroserver riaditeľka PKS Jarmila Halgašová.

SkryťVypnúť reklamu

Dodáva, že takýto systém už funguje napríklad v Rakúsku a Česku. Európsky parlament navrhuje aj osvetové kampane a vzdelávacie programy na podporu šetrenia potravinami.

Podľa PKS jeden Slovák denne vyprodukuje pol kilogramu potravinového odpadu. Najvyššiu mieru zodpovednosti za potravinový odpad majú domácnosti, nasledujú výrobcovi a stravovací sektor.

Jediná kafiléria

Oficiálnym spracovateľom vedľajších živočíšnych produktov, teda aj niektorých potravín po záruke, je žilinská kafiléria VAS, spol. s r. o., Mojšova Lúčka.

Z neskonzumovaných potravín živočíšneho pôvodu sa tu vyrába tuk a múčka, ktoré sa využívajú ako prísady do kŕmnych zmesí, do granúl pre psov a mačky alebo ako organické hnojivo. Tam ale neskončia všetky odpady z reštauračných zariadení.

SkryťVypnúť reklamu

„Zvyšky jedál dávame do pomyjí a to si odvážajú ľudia (alebo firmy) pre prasatá,“ znie najčastejšia odpoveď majiteľov reštaurácií.

Najmenej vyhadzujú mäso, najviac zeleninu

Imeri Rami, majiteľ cukrárne Aida vraví, že ľudia sú šetrnejší ako kedysi.

„Na tanieroch zostane maximálne jedno percento toho, čo si kúpia. Kedysi sme zvyšky dávali zvieratám, ale teraz už nie. Nie je takmer čo dať. Zákazníci zjedia takmer všetko. Svedčí to o tom, že si viac vážia svoje peniaze, ale aj o tom, že im chutilo, čo nás teší.“

Majiteľ reštaurácie v centre mesta situáciu nevidí až tak ružovo.

„Za deň vyhodíme aj desať kíl zvyškov jedál. Ide to ľuďom, ktorí to vedia spotrebovať pre zvieratká. Niekedy mi ide až srdce puknúť, keď vidím, koľko toho zákazníci nechávajú. Prasatá, ktorým to ide, sa potom majú ako králi. Najmenej ľudia nechávajú mäso, najviac asi zeleninu, ale aj ryžu a zemiaky.“

SkryťVypnúť reklamu

Jozef Dieneš z prevádzky Labužník na Dominikánskom námestí potvrdzuje, že ľudia sú vyberaví viac ako kedysi.

„Za týždeň vyhodíme možno tak desať kíl zvyškov. Myslím, že sa vyhadzuje viac ako pred pár rokmi, lebo ľudia sú prieberčivejší. Vtedy sa muselo zjesť, čo sa navarilo.“

Tovar pre sociálne obchody?

Obchodné reťazce musia likvidovať nepredané potraviny podľa zákona. Živočíšne zvyšky do kafilérie, ostatné do komunálneho odpadu, prípadne špecializovaným firmám.

Hovorca Kauflandu Martin Gärtner nám ale potvrdil, že v súčasnosti skúšajú aj nový systém. „Koncom minulého roka sme s mestskou časťou Košice Juh a

Potravinovou bankou Slovenska nadviazali testovaciu spoluprácu a dodávali sme potraviny pred dobou spotreby a podobný tovar do ich sociálneho obchodu.

Aktuálne tento test vyhodnocujeme a máme záujem o čo najskoršie spustenie trvalej spolupráce, musíme však prispôsobiť niektoré interné systémy, čo nám zaberie ešte cca 4 týždne.“

Z bytu do záchoda

Najviac neskonzumovaných potravín, podľa Európskej komisie až 42 %, sa vyhodí v potravinách. Hlavne v mestách, pretože na dedinách putujú zvyšky hlavne domácim zvieratám. Aj študent Tomáš býva na dedine.

„Nevyhodíme vôbec nič. Všetko dáme buď zvieratkám, alebo do kompostu na záhradu.“

Aj teta Begányová z Barce stále dodržiava zvyky šetrných predkov „Ja som z mlynárskej rodiny. Vždy sme žili skromne. Nie chudobne, ale skromne. U nás sa nevyhodí ani kúsok chleba. Všetko je také drahé, že si to nemôžeme dovoliť. Dáme to kurám, psíkovi alebo prasiatku. Podľa toho, kto čo môže zjesť.“

Pani Magda priznáva, že občas sa jej v domácnosti niečo aj pokazí. „Tak stáva sa, že synovia nedojedia alebo som v práci a oni si nezohrejú uvarené jedlo. Čiže tak možno raz za týždeň vyhodím nejaké zvyšky vareného jedla. Väčšinou ich spláchneme do záchoda.“

Autor: Ivana Pitoňáková

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  4. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  8. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  1. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  2. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  3. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  4. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  5. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  6. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 59 056
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 100
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 9 674
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 443
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 7 869
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 154
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 920
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni 4 148
  1. Tomáš Csicsó: Ako Róm z juhu Slovenska som nikdy nezažil rasizmus
  2. Ivan Čáni: Rudo, prácu treba aj dokončiť a nie iba načať!
  3. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči.
  4. Eva Chmelíková: Predsudky zabíjajú kultúru, iné kultúry ju obohacujú.
  5. Ján Karas: Rovnosť, ktorá sa ešte nenarodila: Neviditeľné korene spravodlivosti na Medzinárodný deň Rómov
  6. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy
  7. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu
  8. Ivan Mlynár: Riaditeľ SHMÚ nezabezpečil počasie podľa predstáv Tarabu, tak dostal padáka, alebo, keď lži smrdia aj z displeja počítača.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 93 360
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 042
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 496
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 818
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 230
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 866
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 206
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 749
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  6. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Csicsó: Ako Róm z juhu Slovenska som nikdy nezažil rasizmus
  2. Ivan Čáni: Rudo, prácu treba aj dokončiť a nie iba načať!
  3. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči.
  4. Eva Chmelíková: Predsudky zabíjajú kultúru, iné kultúry ju obohacujú.
  5. Ján Karas: Rovnosť, ktorá sa ešte nenarodila: Neviditeľné korene spravodlivosti na Medzinárodný deň Rómov
  6. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy
  7. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu
  8. Ivan Mlynár: Riaditeľ SHMÚ nezabezpečil počasie podľa predstáv Tarabu, tak dostal padáka, alebo, keď lži smrdia aj z displeja počítača.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 93 360
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 042
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 496
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 818
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 230
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 866
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 206
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 749
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  6. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu