Európsky parlament preto vyzýva štáty na urýchlené prijatie opatrení, ktoré znížia plytvanie jedlom.
KOŠICE. Na správu promptne zareagovala Potravinárska komora Slovenska (PKS), ktorá pripravila návrh novely zákona o potravinách, ktorý by umožnil predaj potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti.
„Návrh ponúkame budúcej vláde, ktorá takto môže zamedziť plytvaniu s potravinami a zároveň rozšíriť ponuku o cenovo výhodnejšie potraviny, samozrejme za podmienky splnenia zdravotnej bezpečnosti, sociálne slabším skupinám obyvateľov. Išlo by o múku, strukoviny, čokoládu, cukríky a ďalšie kategórie potravín,“ informuje Agroserver riaditeľka PKS Jarmila Halgašová.
Dodáva, že takýto systém už funguje napríklad v Rakúsku a Česku. Európsky parlament navrhuje aj osvetové kampane a vzdelávacie programy na podporu šetrenia potravinami.
Podľa PKS jeden Slovák denne vyprodukuje pol kilogramu potravinového odpadu. Najvyššiu mieru zodpovednosti za potravinový odpad majú domácnosti, nasledujú výrobcovi a stravovací sektor.
Jediná kafiléria
Oficiálnym spracovateľom vedľajších živočíšnych produktov, teda aj niektorých potravín po záruke, je žilinská kafiléria VAS, spol. s r. o., Mojšova Lúčka.
Z neskonzumovaných potravín živočíšneho pôvodu sa tu vyrába tuk a múčka, ktoré sa využívajú ako prísady do kŕmnych zmesí, do granúl pre psov a mačky alebo ako organické hnojivo. Tam ale neskončia všetky odpady z reštauračných zariadení.
„Zvyšky jedál dávame do pomyjí a to si odvážajú ľudia (alebo firmy) pre prasatá,“ znie najčastejšia odpoveď majiteľov reštaurácií.
Najmenej vyhadzujú mäso, najviac zeleninu
Imeri Rami, majiteľ cukrárne Aida vraví, že ľudia sú šetrnejší ako kedysi.
„Na tanieroch zostane maximálne jedno percento toho, čo si kúpia. Kedysi sme zvyšky dávali zvieratám, ale teraz už nie. Nie je takmer čo dať. Zákazníci zjedia takmer všetko. Svedčí to o tom, že si viac vážia svoje peniaze, ale aj o tom, že im chutilo, čo nás teší.“
Majiteľ reštaurácie v centre mesta situáciu nevidí až tak ružovo.
„Za deň vyhodíme aj desať kíl zvyškov jedál. Ide to ľuďom, ktorí to vedia spotrebovať pre zvieratká. Niekedy mi ide až srdce puknúť, keď vidím, koľko toho zákazníci nechávajú. Prasatá, ktorým to ide, sa potom majú ako králi. Najmenej ľudia nechávajú mäso, najviac asi zeleninu, ale aj ryžu a zemiaky.“
Jozef Dieneš z prevádzky Labužník na Dominikánskom námestí potvrdzuje, že ľudia sú vyberaví viac ako kedysi.
„Za týždeň vyhodíme možno tak desať kíl zvyškov. Myslím, že sa vyhadzuje viac ako pred pár rokmi, lebo ľudia sú prieberčivejší. Vtedy sa muselo zjesť, čo sa navarilo.“
Tovar pre sociálne obchody?
Obchodné reťazce musia likvidovať nepredané potraviny podľa zákona. Živočíšne zvyšky do kafilérie, ostatné do komunálneho odpadu, prípadne špecializovaným firmám.
Hovorca Kauflandu Martin Gärtner nám ale potvrdil, že v súčasnosti skúšajú aj nový systém. „Koncom minulého roka sme s mestskou časťou Košice Juh a
Potravinovou bankou Slovenska nadviazali testovaciu spoluprácu a dodávali sme potraviny pred dobou spotreby a podobný tovar do ich sociálneho obchodu.
Aktuálne tento test vyhodnocujeme a máme záujem o čo najskoršie spustenie trvalej spolupráce, musíme však prispôsobiť niektoré interné systémy, čo nám zaberie ešte cca 4 týždne.“
Z bytu do záchoda
Najviac neskonzumovaných potravín, podľa Európskej komisie až 42 %, sa vyhodí v potravinách. Hlavne v mestách, pretože na dedinách putujú zvyšky hlavne domácim zvieratám. Aj študent Tomáš býva na dedine.
„Nevyhodíme vôbec nič. Všetko dáme buď zvieratkám, alebo do kompostu na záhradu.“
Aj teta Begányová z Barce stále dodržiava zvyky šetrných predkov „Ja som z mlynárskej rodiny. Vždy sme žili skromne. Nie chudobne, ale skromne. U nás sa nevyhodí ani kúsok chleba. Všetko je také drahé, že si to nemôžeme dovoliť. Dáme to kurám, psíkovi alebo prasiatku. Podľa toho, kto čo môže zjesť.“
Pani Magda priznáva, že občas sa jej v domácnosti niečo aj pokazí. „Tak stáva sa, že synovia nedojedia alebo som v práci a oni si nezohrejú uvarené jedlo. Čiže tak možno raz za týždeň vyhodím nejaké zvyšky vareného jedla. Väčšinou ich spláchneme do záchoda.“
Autor: Ivana Pitoňáková
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári