Korzár logo Korzár Košice
Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Priveľa plytváme jedlom

Až 50 % požívateľných a zdravotne neškodných potravín sa každoročne vyhodí v reštauráciách, domácnostiach, supermarketoch a potravinových reťazcoch.

Nedojedené zvyšky. Končia zbytočne v odpadkových košoch.Nedojedené zvyšky. Končia zbytočne v odpadkových košoch. (Zdroj: archív)

Európsky parlament preto vyzýva štáty na urýchlené prijatie opatrení, ktoré znížia plytvanie jedlom.

KOŠICE. Na správu promptne zareagovala Potravinárska komora Slovenska (PKS), ktorá pripravila návrh novely zákona o potravinách, ktorý by umožnil predaj potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti.

„Návrh ponúkame budúcej vláde, ktorá takto môže zamedziť plytvaniu s potravinami a zároveň rozšíriť ponuku o cenovo výhodnejšie potraviny, samozrejme za podmienky splnenia zdravotnej bezpečnosti, sociálne slabším skupinám obyvateľov. Išlo by o múku, strukoviny, čokoládu, cukríky a ďalšie kategórie potravín,“ informuje Agroserver riaditeľka PKS Jarmila Halgašová.

Skryť Vypnúť reklamu

Dodáva, že takýto systém už funguje napríklad v Rakúsku a Česku. Európsky parlament navrhuje aj osvetové kampane a vzdelávacie programy na podporu šetrenia potravinami.

Podľa PKS jeden Slovák denne vyprodukuje pol kilogramu potravinového odpadu. Najvyššiu mieru zodpovednosti za potravinový odpad majú domácnosti, nasledujú výrobcovi a stravovací sektor.

Jediná kafiléria

Oficiálnym spracovateľom vedľajších živočíšnych produktov, teda aj niektorých potravín po záruke, je žilinská kafiléria VAS, spol. s r. o., Mojšova Lúčka.

Z neskonzumovaných potravín živočíšneho pôvodu sa tu vyrába tuk a múčka, ktoré sa využívajú ako prísady do kŕmnych zmesí, do granúl pre psov a mačky alebo ako organické hnojivo. Tam ale neskončia všetky odpady z reštauračných zariadení.

Skryť Vypnúť reklamu

„Zvyšky jedál dávame do pomyjí a to si odvážajú ľudia (alebo firmy) pre prasatá,“ znie najčastejšia odpoveď majiteľov reštaurácií.

Najmenej vyhadzujú mäso, najviac zeleninu

Imeri Rami, majiteľ cukrárne Aida vraví, že ľudia sú šetrnejší ako kedysi.

„Na tanieroch zostane maximálne jedno percento toho, čo si kúpia. Kedysi sme zvyšky dávali zvieratám, ale teraz už nie. Nie je takmer čo dať. Zákazníci zjedia takmer všetko. Svedčí to o tom, že si viac vážia svoje peniaze, ale aj o tom, že im chutilo, čo nás teší.“

Majiteľ reštaurácie v centre mesta situáciu nevidí až tak ružovo.

„Za deň vyhodíme aj desať kíl zvyškov jedál. Ide to ľuďom, ktorí to vedia spotrebovať pre zvieratká. Niekedy mi ide až srdce puknúť, keď vidím, koľko toho zákazníci nechávajú. Prasatá, ktorým to ide, sa potom majú ako králi. Najmenej ľudia nechávajú mäso, najviac asi zeleninu, ale aj ryžu a zemiaky.“

Skryť Vypnúť reklamu

Jozef Dieneš z prevádzky Labužník na Dominikánskom námestí potvrdzuje, že ľudia sú vyberaví viac ako kedysi.

„Za týždeň vyhodíme možno tak desať kíl zvyškov. Myslím, že sa vyhadzuje viac ako pred pár rokmi, lebo ľudia sú prieberčivejší. Vtedy sa muselo zjesť, čo sa navarilo.“

Tovar pre sociálne obchody?

Obchodné reťazce musia likvidovať nepredané potraviny podľa zákona. Živočíšne zvyšky do kafilérie, ostatné do komunálneho odpadu, prípadne špecializovaným firmám.

Hovorca Kauflandu Martin Gärtner nám ale potvrdil, že v súčasnosti skúšajú aj nový systém. „Koncom minulého roka sme s mestskou časťou Košice Juh a

Potravinovou bankou Slovenska nadviazali testovaciu spoluprácu a dodávali sme potraviny pred dobou spotreby a podobný tovar do ich sociálneho obchodu.

Aktuálne tento test vyhodnocujeme a máme záujem o čo najskoršie spustenie trvalej spolupráce, musíme však prispôsobiť niektoré interné systémy, čo nám zaberie ešte cca 4 týždne.“

Z bytu do záchoda

Najviac neskonzumovaných potravín, podľa Európskej komisie až 42 %, sa vyhodí v potravinách. Hlavne v mestách, pretože na dedinách putujú zvyšky hlavne domácim zvieratám. Aj študent Tomáš býva na dedine.

„Nevyhodíme vôbec nič. Všetko dáme buď zvieratkám, alebo do kompostu na záhradu.“

Aj teta Begányová z Barce stále dodržiava zvyky šetrných predkov „Ja som z mlynárskej rodiny. Vždy sme žili skromne. Nie chudobne, ale skromne. U nás sa nevyhodí ani kúsok chleba. Všetko je také drahé, že si to nemôžeme dovoliť. Dáme to kurám, psíkovi alebo prasiatku. Podľa toho, kto čo môže zjesť.“

Pani Magda priznáva, že občas sa jej v domácnosti niečo aj pokazí. „Tak stáva sa, že synovia nedojedia alebo som v práci a oni si nezohrejú uvarené jedlo. Čiže tak možno raz za týždeň vyhodím nejaké zvyšky vareného jedla. Väčšinou ich spláchneme do záchoda.“

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Aká je chémia vôní
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  5. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  6. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  7. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  8. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  9. Aká je chémia vôní
  10. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 30 250
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 16 748
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 14 744
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 9 708
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 715
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 272
  7. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 8 174
  8. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 8 084
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 985
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 738
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Športový víkend na východe - servis výsledkov a faktov

Ako sa skončili zápasy a podujatia v rôznych športoch. Priebehy online.

ilustračné
Vzácny úlovok má pre zberateľov svoju hodnotu.
ROZHOVOR

Pediatrička: Niekedy som očkovala na chrípku 600 detí za rok, teraz približne 50

Ľudia si zvykajú, že nemôžu behať za lekárom so všetkým.

Pediatrička Eva Ševecová.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Monika Jankovská.
Stĺpček Osmelené

Prečo nechceme, aby muži nosili ženské róby

Harry Styles rozpútal debatu o mužoch v šatách.

Michaela Žureková
ČESKÝ ZÁPISNÍK

Keď sa Česko riadi ako firma. Krachujúca

Babiš musí ísť prosiť do Senátu. Piráti mu pokazili predvolebnú hru s daňami.

Jindřich Šídlo.
Novak Djokovič a tréner Marián Vajda.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop