Korzár logo Korzár Košice

Priveľa plytváme jedlom

Až 50 % požívateľných a zdravotne neškodných potravín sa každoročne vyhodí v reštauráciách, domácnostiach, supermarketoch a potravinových reťazcoch.

Nedojedené zvyšky. Končia zbytočne v odpadkových košoch.Nedojedené zvyšky. Končia zbytočne v odpadkových košoch. (Zdroj: archív)

Európsky parlament preto vyzýva štáty na urýchlené prijatie opatrení, ktoré znížia plytvanie jedlom.

KOŠICE. Na správu promptne zareagovala Potravinárska komora Slovenska (PKS), ktorá pripravila návrh novely zákona o potravinách, ktorý by umožnil predaj potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Návrh ponúkame budúcej vláde, ktorá takto môže zamedziť plytvaniu s potravinami a zároveň rozšíriť ponuku o cenovo výhodnejšie potraviny, samozrejme za podmienky splnenia zdravotnej bezpečnosti, sociálne slabším skupinám obyvateľov. Išlo by o múku, strukoviny, čokoládu, cukríky a ďalšie kategórie potravín,“ informuje Agroserver riaditeľka PKS Jarmila Halgašová.

SkryťVypnúť reklamu

Dodáva, že takýto systém už funguje napríklad v Rakúsku a Česku. Európsky parlament navrhuje aj osvetové kampane a vzdelávacie programy na podporu šetrenia potravinami.

Podľa PKS jeden Slovák denne vyprodukuje pol kilogramu potravinového odpadu. Najvyššiu mieru zodpovednosti za potravinový odpad majú domácnosti, nasledujú výrobcovi a stravovací sektor.

Jediná kafiléria

Oficiálnym spracovateľom vedľajších živočíšnych produktov, teda aj niektorých potravín po záruke, je žilinská kafiléria VAS, spol. s r. o., Mojšova Lúčka.

Z neskonzumovaných potravín živočíšneho pôvodu sa tu vyrába tuk a múčka, ktoré sa využívajú ako prísady do kŕmnych zmesí, do granúl pre psov a mačky alebo ako organické hnojivo. Tam ale neskončia všetky odpady z reštauračných zariadení.

SkryťVypnúť reklamu

„Zvyšky jedál dávame do pomyjí a to si odvážajú ľudia (alebo firmy) pre prasatá,“ znie najčastejšia odpoveď majiteľov reštaurácií.

Najmenej vyhadzujú mäso, najviac zeleninu

Imeri Rami, majiteľ cukrárne Aida vraví, že ľudia sú šetrnejší ako kedysi.

„Na tanieroch zostane maximálne jedno percento toho, čo si kúpia. Kedysi sme zvyšky dávali zvieratám, ale teraz už nie. Nie je takmer čo dať. Zákazníci zjedia takmer všetko. Svedčí to o tom, že si viac vážia svoje peniaze, ale aj o tom, že im chutilo, čo nás teší.“

Majiteľ reštaurácie v centre mesta situáciu nevidí až tak ružovo.

„Za deň vyhodíme aj desať kíl zvyškov jedál. Ide to ľuďom, ktorí to vedia spotrebovať pre zvieratká. Niekedy mi ide až srdce puknúť, keď vidím, koľko toho zákazníci nechávajú. Prasatá, ktorým to ide, sa potom majú ako králi. Najmenej ľudia nechávajú mäso, najviac asi zeleninu, ale aj ryžu a zemiaky.“

SkryťVypnúť reklamu

Jozef Dieneš z prevádzky Labužník na Dominikánskom námestí potvrdzuje, že ľudia sú vyberaví viac ako kedysi.

„Za týždeň vyhodíme možno tak desať kíl zvyškov. Myslím, že sa vyhadzuje viac ako pred pár rokmi, lebo ľudia sú prieberčivejší. Vtedy sa muselo zjesť, čo sa navarilo.“

Tovar pre sociálne obchody?

Obchodné reťazce musia likvidovať nepredané potraviny podľa zákona. Živočíšne zvyšky do kafilérie, ostatné do komunálneho odpadu, prípadne špecializovaným firmám.

Hovorca Kauflandu Martin Gärtner nám ale potvrdil, že v súčasnosti skúšajú aj nový systém. „Koncom minulého roka sme s mestskou časťou Košice Juh a

Potravinovou bankou Slovenska nadviazali testovaciu spoluprácu a dodávali sme potraviny pred dobou spotreby a podobný tovar do ich sociálneho obchodu.

Aktuálne tento test vyhodnocujeme a máme záujem o čo najskoršie spustenie trvalej spolupráce, musíme však prispôsobiť niektoré interné systémy, čo nám zaberie ešte cca 4 týždne.“

Z bytu do záchoda

Najviac neskonzumovaných potravín, podľa Európskej komisie až 42 %, sa vyhodí v potravinách. Hlavne v mestách, pretože na dedinách putujú zvyšky hlavne domácim zvieratám. Aj študent Tomáš býva na dedine.

„Nevyhodíme vôbec nič. Všetko dáme buď zvieratkám, alebo do kompostu na záhradu.“

Aj teta Begányová z Barce stále dodržiava zvyky šetrných predkov „Ja som z mlynárskej rodiny. Vždy sme žili skromne. Nie chudobne, ale skromne. U nás sa nevyhodí ani kúsok chleba. Všetko je také drahé, že si to nemôžeme dovoliť. Dáme to kurám, psíkovi alebo prasiatku. Podľa toho, kto čo môže zjesť.“

Pani Magda priznáva, že občas sa jej v domácnosti niečo aj pokazí. „Tak stáva sa, že synovia nedojedia alebo som v práci a oni si nezohrejú uvarené jedlo. Čiže tak možno raz za týždeň vyhodím nejaké zvyšky vareného jedla. Väčšinou ich spláchneme do záchoda.“

Autor: Ivana Pitoňáková

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Čo bude toto leto in?
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  3. Čo bude toto leto in?
  4. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 450
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 992
  3. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 616
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 4 131
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 343
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 904
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 457
  1. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky XLIII.
  2. Michal Fizer: B-17 s pomocou pre SNP neprileteli z Bari. Bombardéry 483-ky vzlietali zo Sterparone.
  3. Viktor Pamula: (Bez )bariérová Spišská Nová Ves I.
  4. Martin Eštočák: 💥 Skrytý rast výdavkov mesta Prešov: Za 2 roky o 1,1 milióna € viac na mzdy. A dohodári? Tí nás stoja takmer 200-tisíc ročne 💸
  5. Milan Srnka: Virtuálna ceruzka: Konsolidácia a doba kešu
  6. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Old Basing
  7. Vladimír Krátky: Nomen omen, alebo dokedy bude v zdravotníctve cirkus ?
  8. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 4.
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 387
  2. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 463
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 432
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 8 113
  5. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 134
  6. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 5 997
  7. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 696
  8. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 5 677
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky XLIII.
  2. Michal Fizer: B-17 s pomocou pre SNP neprileteli z Bari. Bombardéry 483-ky vzlietali zo Sterparone.
  3. Viktor Pamula: (Bez )bariérová Spišská Nová Ves I.
  4. Martin Eštočák: 💥 Skrytý rast výdavkov mesta Prešov: Za 2 roky o 1,1 milióna € viac na mzdy. A dohodári? Tí nás stoja takmer 200-tisíc ročne 💸
  5. Milan Srnka: Virtuálna ceruzka: Konsolidácia a doba kešu
  6. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Old Basing
  7. Vladimír Krátky: Nomen omen, alebo dokedy bude v zdravotníctve cirkus ?
  8. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 4.
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 387
  2. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 463
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 432
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 8 113
  5. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 134
  6. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 5 997
  7. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 696
  8. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 5 677
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu