„Varím rada, keďže mám doma dvoch chalanov športovcov. Ako často varím, závisí od toho, čo dobré navarím. Ak je to chutnejšie, zje sa to za deň, ak to mladým mužom nechutí, vydrží jedlo dlhšie. S varením mi pomáha aj mamka, ak mám viac práce. Čo sa týka pečenia, väčšinou je to už len v sobotu či nedeľu, ale chlapci pečenie zvládajú aj sami a ak dostanú na niečo chuť, pustia sa raz-dva do pečenia."
Začiatky sú ťažké vo všetkom a výnimkou nie je ani varenie. Starostka Džungle priznáva, že jej začiatky varenia bola krutá realita. „Vydávala som sa mladá, aj keď sa ma mamka snažila za slobodna niečomu priučiť, ako to chodí v rodinách, veľmi ma to nezaujímalo. Takže po vydaji som určite praženicu vedela urobiť, ani čaj mi neprihorel, ale umeniu variť som sa učila už v reáli s trpezlivosťou celej rodinky. Ale šlo to rýchlo, pretože ak sa veci snažíme robiť s láskou, rýchlejšie sa im priučíme. Stále ma tešilo, ak si moji najbližší oblizovali pršteky, aké je to dobré."
Spomína si dokonca, ako jej občas pri chytaní zručnosti varenia určite prihorelo jedlo a aj zhorel hrniec plný mäsa. „Keď detičky boli malé a ešte som dojčila, tak som postavila mäso a medzitým som po plakaní malého utekala dojčiť. Podliala som ho málo a kým som malého nakŕmila, pomaly horela aj kuchyňa a stalo sa mi ešte aj to, že som sa zarozprávala so susedkami a čajník zhorel. V tom čase to pre mňa bolo niečo hrôzostrašné, dnes sa už len usmievam. Myslím, že skoro každá mladá gazdinka mala podobnú príhodu. Aj dnes, ak robím viac činností naraz a popritom sa ponáhľam, vykypí niečo na sporáku. No snažím sa dávať väčší pozor a venovať sa plne len vareniu."
Medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré varí, patria skôr trochu menej náročné a tie ešte z detských čias. Zároveň priznáva, že jej chute sa líšia od chutí mladých ľudí, takže varieva viac druhov jedál aj pre chlapov, aj pre ženy. Rada tiež v kuchyni experimentuje, ak jej niečo zachutí v reštaurácii či na internete alebo v časopise vidí niečo zaujímavé, vždy recept rada skúsi uvariť.
Mnohé ženy si rady recepty odkladajú a takáto tradícia sa usídlila aj u A. Balogovej. „Za mlada som recepty veľmi zháňala. Zo zberateľských prvotín mám aj taký starý ošúchaný dvadsaťročný zošit a v ňom recepty od zákuskov cez mäso až po rôzne čalamády. V mojej kuchyni sa nachádza veľa kuchárskych knižiek, či už domácej tradičnej, či zahraničnej medzinárodnej, vegetariánskej a liečiteľskej kuchyne plus knižky na pečenie zákuskov, grilovanie, údenie a rôzne kulinárske pochúťky. A od čias, keď všetko nájdete na nete, veľmi rada pri varení využívam aj tento zdroj informácií."
Obľúbený recept: Sójové mäso na mexický spôsob
POTREBNÉ PRÍSADY
1 balíček sójových rezančekov namočených v náleve (recept nálevu je na balíčku, môže sa pridať navyše cesnak a mäsové korenie, je to chutnejšie), miesto sójového mäska sa dajú použiť kuracie prsia či bravčové stehno, 1 väčšia cibuľa, pohár čalamády, konzerva kukurice, konzerva fazule, feferónky podľa chuti, kečup, soľ, mleté čierne korenie, worchestrové alebo sójové dochucovadlo, kyslá smotana a syr na strúhanie
POSTUP:
Tortilla - do múky so soľou zapracujeme tuk a pomaly, pokiaľ sa nevytvorí cesto, prilievame teplú vodu. Z cesta postupne odkrajujeme malé kúsky. Z každého kúska opatrne vyvaľkáme pomúčeným valčekom guľatú placku, ktorú opečieme na rozpálenej panvici z každej strany, alebo na platni. Múku môžeme použiť kukuričnú alebo pšeničnú.
Nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme rezančeky sójového mäska, posolíme, okoreníme, pokvapkáme dochucovadlom a restujeme ich. Potom pridáme scedenú kukuricu a fazuľu. Chvíľku spolu opražíme. Nakoniec prilejeme čalamádu, trochu kečupu a necháme podusiť. Nakoniec pridáme feferónku. Hotovú zmes naplníme do tortilly a navrch dáme malú lyžičku kyslej smotany a posypeme syrom, ako príloha môžu byť hranolčeky, postačí však aj zeleninová obloha.
Dobrú chuť!
Autor: mia
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári