Korzár logo Korzár Košice
Nedeľa, 29. november, 2020 | Meniny má VratkoKrížovkyKrížovky
STAROSTKA DŽUNGLE ADRIANA BALOGOVÁ V KUCHYNI RADA EXPERIMENTUJE

Kým sa zarozprávala so susedkami, zhorel jej čajník

Niektoré ženy varia, lebo musia, iné sa k sporáku nepostavia ani za svet. Radšej dajú prednosť reštauráciám. Starostka MČ Džungľa Adriana Balogová má však varenie v obľube.

A. Balogová sa v kuchyni pohybuje rada.A. Balogová sa v kuchyni pohybuje rada. (Zdroj: archív)



„Varím rada, keďže mám doma dvoch chalanov športovcov. Ako často varím, závisí od toho, čo dobré navarím. Ak je to chutnejšie, zje sa to za deň, ak to mladým mužom nechutí, vydrží jedlo dlhšie. S varením mi pomáha aj mamka, ak mám viac práce. Čo sa týka pečenia, väčšinou je to už len v sobotu či nedeľu, ale chlapci pečenie zvládajú aj sami a ak dostanú na niečo chuť, pustia sa raz-dva do pečenia."

Začiatky sú ťažké vo všetkom a výnimkou nie je ani varenie. Starostka Džungle priznáva, že jej začiatky varenia bola krutá realita. „Vydávala som sa mladá, aj keď sa ma mamka snažila za slobodna niečomu priučiť, ako to chodí v rodinách, veľmi ma to nezaujímalo. Takže po vydaji som určite praženicu vedela urobiť, ani čaj mi neprihorel, ale umeniu variť som sa učila už v reáli s trpezlivosťou celej rodinky. Ale šlo to rýchlo, pretože ak sa veci snažíme robiť s láskou, rýchlejšie sa im priučíme. Stále ma tešilo, ak si moji najbližší oblizovali pršteky, aké je to dobré."

Spomína si dokonca, ako jej občas pri chytaní zručnosti varenia určite prihorelo jedlo a aj zhorel hrniec plný mäsa. „Keď detičky boli malé a ešte som dojčila, tak som postavila mäso a medzitým som po plakaní malého utekala dojčiť. Podliala som ho málo a kým som malého nakŕmila, pomaly horela aj kuchyňa a stalo sa mi ešte aj to, že som sa zarozprávala so susedkami a čajník zhorel. V tom čase to pre mňa bolo niečo hrôzostrašné, dnes sa už len usmievam. Myslím, že skoro každá mladá gazdinka mala podobnú príhodu. Aj dnes, ak robím viac činností naraz a popritom sa ponáhľam, vykypí niečo na sporáku. No snažím sa dávať väčší pozor a venovať sa plne len vareniu."

Medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré varí, patria skôr trochu menej náročné a tie ešte z detských čias. Zároveň priznáva, že jej chute sa líšia od chutí mladých ľudí, takže varieva viac druhov jedál aj pre chlapov, aj pre ženy. Rada tiež v kuchyni experimentuje, ak jej niečo zachutí v reštaurácii či na internete alebo v časopise vidí niečo zaujímavé, vždy recept rada skúsi uvariť.

Mnohé ženy si rady recepty odkladajú a takáto tradícia sa usídlila aj u A. Balogovej. „Za mlada som recepty veľmi zháňala. Zo zberateľských prvotín mám aj taký starý ošúchaný dvadsaťročný zošit a v ňom recepty od zákuskov cez mäso až po rôzne čalamády. V mojej kuchyni sa nachádza veľa kuchárskych knižiek, či už domácej tradičnej, či zahraničnej medzinárodnej, vegetariánskej a liečiteľskej kuchyne plus knižky na pečenie zákuskov, grilovanie, údenie a rôzne kulinárske pochúťky. A od čias, keď všetko nájdete na nete, veľmi rada pri varení využívam aj tento zdroj informácií."

Skryť Vypnúť reklamu

Obľúbený recept: Sójové mäso na mexický spôsob

POTREBNÉ PRÍSADY

1 balíček sójových rezančekov namočených v náleve (recept nálevu je na balíčku, môže sa pridať navyše cesnak a mäsové korenie, je to chutnejšie), miesto sójového mäska sa dajú použiť kuracie prsia či bravčové stehno, 1 väčšia cibuľa, pohár čalamády, konzerva kukurice, konzerva fazule, feferónky podľa chuti, kečup, soľ, mleté čierne korenie, worchestrové alebo sójové dochucovadlo, kyslá smotana a syr na strúhanie

POSTUP:
Tortilla - do múky so soľou zapracujeme tuk a pomaly, pokiaľ sa nevytvorí cesto, prilievame teplú vodu. Z cesta postupne odkrajujeme malé kúsky. Z každého kúska opatrne vyvaľkáme pomúčeným valčekom guľatú placku, ktorú opečieme na rozpálenej panvici z každej strany, alebo na platni. Múku môžeme použiť kukuričnú alebo pšeničnú.
Nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme rezančeky sójového mäska, posolíme, okoreníme, pokvapkáme dochucovadlom a restujeme ich. Potom pridáme scedenú kukuricu a fazuľu. Chvíľku spolu opražíme. Nakoniec prilejeme čalamádu, trochu kečupu a necháme podusiť. Nakoniec pridáme feferónku. Hotovú zmes naplníme do tortilly a navrch dáme malú lyžičku kyslej smotany a posypeme syrom, ako príloha môžu byť hranolčeky, postačí však aj zeleninová obloha.

Dobrú chuť!


Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Aká je chémia vôní
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 31 311
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 16 061
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 15 749
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 10 328
  5. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 9 040
  6. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 9 005
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 950
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 503
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 260
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 032
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Aj tento vstup na Braniskovej ulici čaká oprava.

Stĺp uprostred cyklochodníka? V Košiciach žiaden problém

Vytvárajú prekážky pre chodcov i cyklistov.

Pri hustejšej premávke tu vznikajú aj kolízne situácie.
Podľa gynekológa Petra Hladkého je debata o interrupciách nešťastne načasovaná.

Košický advent v čase korony je bez trhov a programu

Predajkyňa langošov: Budeme sedieť doma a dlhy budú narastať.

Výzdoba bude, ale okrem nej takmer nič.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michaely Terenzani

Premiér mohol spomenúť radšej USA ako Mongolsko, hovorí Billy Altansukh

Sedemsto mŕtvych na Slovensku by v Mongolsku považovali za katastrofu.

Autorka Lucia Alchusová Chrenko vydala dosiaľ dve knihy netradičnú kuchárku Tak ma mama naučila a Bohémky so zaujímavosťami z Francúzska, kde strávila polovicu života.

Kremeľ bojuje o Arktídu. Postaví mestá, letiská aj ropovody

Megaprojekt môže ohroziť klimatické ciele.

Šéf koncernu Rosnefť Igor Sečin ukazuje Vladimirovi Putinovi plány na ropné projekty za miliardy eur.
Božidara Turzonovová.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop