Mnohí sa tešia na klobásky, vajíčka, údenú šunku a iné dobroty súvisiace s týmito dňami. Je ťažké odolať, no tieto lákavé jedlá nie sú náš organizmus práve najľahšie. Veľká noc je preto zaťažkávacou skúškou na náš tráviaci trakt. Ako teda stráviť Veľkú noc bez ujmy na zdraví, prípadne na váhe?
Tradičné veľkonočné menu nepatrí medzi najzdravšie a s jeho množstvom to takisto neraz preháňame.
"Medzi obľúbené veľkonočné pokrmy patrí údená šunka, vajíčka, klobásky a rôzne koláče," hovorí ústavný dietológ Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice MUDr. Miroslav Paľko.
„No údené mäso, klobásy a slanina obsahujú veľké množstvo kuchynskej soli, tukov, dusičnanov a rakovinotvorných látok. Sú ťažko stráviteľné, mali by sa konzumovať len symbolicky a v malom množstve. Ľudia s ochoreniami žalúdka, žlčníka a podžalúdkovej žľazy by ich nemali konzumovať vôbec, lebo by to mohlo mať za následok zhoršenie ich zdravotného stavu a hrozí, že strávia sviatky v nemocnici."
Veľkonočné dobroty si nemusíme odriekať, dôležité je poznať mieru. Navyše nie všetky tradičné jedlá sú aj škodlivé. Napríklad vajíčka síce obsahujú väčšie množstvo cholesterolu, ale aj dobre stráviteľné bielkoviny, tuk s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín, množstvo minerálov, vitamínov a stopových prvkov.
„Proti striedmemu užitiu vajíčok počas Veľkej noci nemožno namietať. Vhodné je konzumovať ich so zeleninou, ktorá rovnako ako ovocie pomôže nášmu organizmu spracovať cholesterol obsiahnutý vo vajíčku."
Nášmu telu je prospešná konzumácia zeleniny v surovom, ale aj varenom stave, pretože okrem iného napomáha tráveniu.
Okrem toho treba dodržiavať pitný režim, nepreháňať to s alkoholom. Nadmerná konzumácia tvrdého alkoholu a miešanie viacerých jeho druhov môže skončiť nielen „bolehlavom", ale aj hospitalizáciou v nemocnici. Nezdravé sú aj mnohé nealkoholické nápoje, zvlášť sladené a sýtené, s ktorých užívaním by sme to takisto nemali preháňať.
Ako teda prežiť veľkonočné sviatky v zdraví? Vhodné je dodržiavať dobré rady platné i vo všedný deň:
Preferujte ľahko stráviteľné a zdravé pokrmy v čo najprírodnejšej forme. Dajte prednosť bielemu mäsu pred tmavým a úprave na prírodno pred vyprážaním a grilovaním či údeninami.
Dochucovadlá používajte s mierou – siahnite radšej po bylinkách, kravskom masle, jogurte či sterilizovanej šťave z paradajok ako po majonéze, tatárskej omáčke a kečupe.
Konzumujte veľa vlákniny, ktorá napomáha vyprázdňovaniu - obsahuje ju celozrnné pečivo, ovocie a zelenina. Kontrolujte príjem sacharidov a tukov – pozor na krémové zákusky s margarínom, uprednostnite radšej tvaroh, ovocie a čokoládu vysokým obsahom kakaa. Siahnite radšej po panenskom olivovom oleji ako rafinovanom rastlinnom.
Pokiaľ to s jedlom preženiete, doprajte si aspoň krátky očistný pôst, napríklad vynechajte obed alebo večeru. Preferujte suché víno pred tvrdým alkoholom a alkoholické nápoje zapíjajte nealkoholickými.
Pite veľa tekutín, najmä vodu, minerálky a bylinné čaje. Pozor na sýtené nápoje - obsahujú veľa cukru.
Nuž a myslieť počas sviatkov je dobré nielen na vyvážený jedálničiek, ale tiež pohybovú aktivitu, najlepšie na čerstvom vzduchu. Čím sa však nemyslí obchádzka celého sídliska s korbáčom v jednej ruke a vedrom s vodou v tej druhej.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári