Niekto varí, lebo ho to baví, iný sa k tomu dostane náhodou a ďalší dáva od varešky ruky preč. Štefan Havlík, známy kulturista, majster sveta a držiteľ množstva ďalších medailových umiestnení z vrcholných podujatí vraví, že príprava jedál patri k rituálu v rámci prípravy na súťažné vystúpenia.
KOŠICE. Je totiž známe, že vyznavači toho odvetvia musia niekoľko týždňov či mesiacov pred tým, ako sa dostanú na pódium, držať tvrdú diétu.
Nechajú telo vyhladovať, vyžmýkať, aby sa svaly stali ostrejšími, čo najkvalitnejšie vyrysovanými. To znamená žiadne tuky, cukry a podobné "dobroty", ktoré síce šmakujú, lenže pre ľudí znamenajú aj značné riziko. Nielen z hľadiska chorôb, ale aj udržiavania si primeranej hmotnosti.
"Keď sa chystám na súťaž a diétujem, musím dodať organizmu len to, čo je nevyhnuté. Stavebné látky, ktoré sú výživné, ale nezaťažujú ma zásobami zbytočností. Je to náročné na psychiku, ale dá sa na to zvyknúť. Hoci je pravda i to, že na konci sme dokonale vyžmýkaní a pripomíname vyprázdnenú špongiu. Preto po vystúpeniach zjeme všetko zaradom, čo nám príde pod ruku, lebo sme takí vyhladovaní. Doslova prahneme po dobrotách, ktoré si musíme predtým odopierať," priznal sa košický rodák, ktorý momentálne háji farby armádneho strediska v B. Bystrici.
Priznal sa, že varí odvtedy, keď začínal v pätnástich rokoch s kulturistikou.
"Každý kulturista musí byť kuchár, inak by to mal sťažené práve v diéte. Ja dokážem všeličo nachystať na tanier, dokonca si trúfnem i na tortu, ale prevažne si varím len tú svoju diétnu stravu. Keď nie som v príprave, pomaškrtím si na inom, hlavne na dobrotách, ktoré naservíruje moja manželka. Tá hovorí, že je lepšia kuchárka, možno má lepší cit pre konečnú podobu jedla a dochutenie. Som radšej, keď ma niekto obslúži, ale nemôžem ju zase obmedzovať pri varení pre deti. Tak sa radšej na to dám sám."
Prezradil, že varí spravidla mäso na vode, k tomu pridá korenie, ako prílohu ešte ryžu či zemiaky. "Žiadne vypekanie či vyprážanie neprichádza do úvahy. To by ma pochovalo," pousmial sa.
Najčastejšie prichádza do styku s kuracími prsiami. To je azda najobľúbenejšia surovina vedno s rybami určená pre kulturistov či fitnesky. Bokom však nezostáva ani hovädzie mäso.
"Niežeby som sa vyžíval v tejto činnosti, ale kuchtím rád. Dokonca zvládnem aj jedlá z múky, pričom si pomáham receptami z kuchárskych kníh. Naspamäť varím svoje diétne špeciality. Každý deň ich chystám dva razy, postup je už automatický," priznal sa Š. Havlík.
Pripomenul, že tiež jemu už prihorelo jedlo a neobišli ho ani iné trampoty, ktoré sú známe všetkým, čo pri sporáku stoja, nielen popri ňom utekajú.
Hovädzie s fazuľou
Potrebujeme: 300 g hovädzie zadné, konzervu bielej fazule v paradajkovej omáčke, môže byť aj s čili, soľ, čierne mleté korenie.
Postup: mäso orežeme od mastného a pomelieme. Necháme rozpáliť panvicu na šporáku a keď je dostatočne zohriata, dáme na suchú panvicu iba mäso, žiadny olej, žiadnu vodu. Panvicu prikryjeme a sem-tam premiešame. Keď je mäso hotové, pridáme celú konzervu fazule. Necháme trochu podusiť a podávame s varenou ryžou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári