Podujatie sa uskutoční v botanickej záhrade v dňoch 22. až 24. júna.
KOŠICE. Filozofiou akcie je prezentovať jedlo ako umenie, ako zážitok a ako proces tvorby.
V metropole východu je stále viac reštaurácií s ambíciou rozvíjať zážitkovú gastronómiu a ukázať návštevníkom festu moderné trendy a prípravu špecialít z tých najlepších kuchýň v meste, ktoré kúzlia šéfkuchári so svojimi tímami.
Účastníci festivalu budú môcť vidieť prípravu a vychutnať si kulinárske umenie Európskeho hlavného mesta kultúry 2012. Kulinárska kultúra patrí k výrazným identifikačným znakom každej krajiny, regiónu či mesta.
Dvanásť festivalových reštaurácií predvedie, ako chutia Košice, keď ich vnímame cez žalúdok a každá z nich predstaví tie najzaujímavejšie jedlá, ktoré môžu účastníci vnímať nielen chuťovými bunkami, ale aj očami.
K dobrým gastronomickým pochúťkam patria neodmysliteľne aj nápoje. Spektrum kulinárskej ponuky obohatia barmani, baristi a someliéri. Chýbať nebudú ani farmárske trhy, ktoré sú novinkou tohto ročníka.
Kuchyňa pod nebom
„Je to vynikajúca myšlienka odprezentovať trendy gastronómie, pohľad na gastronómiu trochu inak, nie cez denné menu,“ povedal jeden z vystavovateľov. Iní vnímajú festival ako príležitosť na budovanie profesionálnych vzťahov, možnosť spoznať kolegov a vidieť ich všetkých v akcii na jednom mieste.
Zároveň sa tešia na priamy kontakt so zákazníkom pod šírym nebom, ktorému chcú pripraviť nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.
Vidieť pohromade tých najlepších šéfkuchárov a ochutnať ich delikatesy je určite zaujímavý zážitok. Pre majstrov varešky je to tiež vzácny okamih vidieť reakcie ľudí, vypočuť si ohodnotenie svojej práce a kreativity zoči–voči. To sa len málokedy podarí.
Netrpezlivým fajnšmekrom organizátori festivalu Košice Gurmán Fest 2012 odporúčajú navštíviť už teraz niektorú z festivalových reštaurácií, ochutnať a porovnávať, kde sa najlepšie varí, aby sa vedeli rozhodnúť, komu dajú svoj hlas v záverečnom hodnotení.
Tam ich vítajú počas celého roka, obľúbené podujatie je iba raz do roka. Všetky dobroty sa už varia, ale zatiaľ iba v hlavách majstrov jedál, ktorí chcú očariť práve tou svojou kuchárskou špecialitou.
Premýšľajú aj o tom, ako ich zaujímavo naservírovať. Všetci chcú očariť majstrovskými dielami, ktoré na rozdiel od iných nekončia v galériách, ale isto pohladia žalúdok. Je to krátkodobý, ale chutný umelecký zážitok.
Autor: pod
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári