Uličkou remesiel sa pred pár dňami dňami niesli famózne vône.
KOŠICE. Centrum mesta sa stalo centrom natáčania relácie o varení. Nebíčko v papuľke pritiahlo do Košíc skvelého kuchára, ktorého historický recept mandľového závinu potrápil ešte viac, ako páliace slnko.
Jarda Žídek toho však v Košiciach stihol neúrekom. Tešil sa najmä z varešky a tradičných medzevských klieští, o ktoré obohatil nástroje v svojej kuchyni.
„Kúpil som si túto skvelú vecičku. Vraj to musí mať každý Košičan, takže som už váš,“ s úsmevom nám prezradil majster varešky, ktorý má rovnako rád leto ako zimu.
„V lete sa nesťažujem, že je teplo a v zime, že je zima. Tak to má byť. V zime chodím na hory, v lete na ryby. Tu u vás som bol v Períne a chytil som dvadsať kaprov. Bol to dobrý deň. Som však rybár Chyť a pusť. Bývam v Maďarsku, takže chodím na slepé ramená Dunaja, kde je divočina a baví ma to. Keď je však ryba pekná, tak si ju nechám,“ smeje sa.
Dovolenkovať bude tradične pri Balatone. „Cestujem tam každý rok. Vlani som nemal čas, ale vždy na prelome júla a augusta sú tam festivaly vína, veľa stánkov, dáte si mastný chlieb a klobásku a uhorky a vínko... Je to čosi akoby zabíjačka v lete, skrátka paráda.“
Múzejník nevarí, len kibicuje
V uličke remesiel varil spolu s riaditeľom múzea. Robert Pollák, zvyknutý viesť podriadených, sa ľahko zhostil úlohy rozdávača príkazov a „kibicovanie“ mu išlo od ruky.
„Musím sa priznať, že vôbec nevarím, ale na záverečnej fáze, čiže jedení, sa podieľam vždy veľmi rád, čo aj vidieť. Doma tiež len kritizujem,“ priznal sa múzejník, ktorý si so svojím kuchárskym spoločníkom skvelo porozumel a vytvorili výbornú dvojicu.
Do natáčania sa zapájali aj náhodní okoloidúci, bez toho, aby si uvedomili, že budú v televízii.
Novovytvorené duo kuchárov napokon upieklo mandľový závin podľa nemeckej knihy receptov z roku 1781.
„V múzeu máme pol milióna zbierok a jedným zbierkovým predmetom je aj kniha receptov v nemčine, v ktorej som objavil tento recept. Rozhodne vôbec nie je diétny, ale poctivo sladký,“ tešil sa R. Pollák.
Kuchárov napokon síce trošku potrápili historické mierky, ktoré museli opakovane prepočítavať, no výsledok stál za to. Aby ste o chutnom zákusku nemuseli len čítať, prikladáme vám aj pôvodný recept preložený z nemčiny.
Mandľový závin
Vezmi 15 lótov peknej vyrážkovej múky, nakrájaj do toho 10 lótov masla a soľ, ušľahaj jedno celé vajce a jeden žĺtok s troškou mlieka a spracuj to spolu ako maslové cesto. Vyvaľkaj celkom natenko, aby sa vytiahlo podľa toho, aký závin chceš a natri na to plnku.
Plnka: Daj funt cukru do kastrólika a zalej žajdlíkom vody a var, až sa ťahá. Stiahni z ohňa, pridaj funt roztlčených mandlí, dobre premiešaj, daj znova na oheň, až sa mandle trocha pomiagajú, daj vychladnúť, pridaj dve celé vajcia a dva žĺtky a hodinu miešaj. Ešte vhoď nadrobno nakrájanú citrónovú kôru a škoricu a máš plnku hotovú. Polož pripravený závin na rajnicu vymazanú maslom, polej troškou studeného mlieka, daj na oheň a peč pekne pomaly. Počas pečenia polievaj závin masťou alebo maslom.
(1 lót = spravidla 17,5 gramu, 1 funt budínsky = 0,491 kg, žajdlík okolo 0,4 l)
nit
Autor: nit
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári