Korzár logo Korzár Košice
Pondelok, 30. november, 2020 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Vymysleli čokoládu s prísadami. Dodá energiu a posilní imunitu

Kolektív tretiakov z Gymnázia Poštová vymyslel v rámci voliteľného predmetu aplikovaná ekonómia energetickú čokoládu, ktorá sa už predáva v Belgicku.

Michal, Tereza, Juliana a Matej podnikajú už ako študenti.Michal, Tereza, Juliana a Matej podnikajú už ako študenti. (Zdroj: Veronika Janušková)

Namiesto slastí študentského života sa rozhodli podnikať. Vylepšená čokoláda dodávajúca energiu, posilňujúca imunitný systém a pôsobiaca aj ako afrodiziakum chutí skvelo. Jej vynovenie o ovocné prísady acai a goji vyslúžilo tínedžerom postup na blížiace sa celoeurópske kolo študentských firiem v Bukurešti.

V rámci celoslovenského veľtrhu študentských spoločností v Žiline získali mladí podnikatelia prvenstvo a v týchto dňoch usilovne vylepšujú posledné detaily, aby v medzinárodnej konkurencii obstáli čo najlepšie. "Súťaž pozostáva zo štyroch kategórií. Musíme napísať výročnú správu, potom nasleduje prezentácia na pódiu, prezentácia v stánkoch a rozhovor s porotou. Ak si nás budú porotcovia pamätať, bude šanca na úspech," naznačuje pedagogička Eva Vanečková.

Cesta na súťaž európskeho rozmeru však nebola jednoduchá. "Na začiatku sme hľadali rôzne produkty, ktoré by sme mohli vyrábať a mali sme milión nápadov. Niektoré boli fakt strašné hlúposti. Napríklad dáždnik až po päty, alebo horčup, čiže spojenie kečupu s horčicou. Potom sme sa však zamerali na nás, na študentov, čo nám chýba. A pri nekonečných stretnutiach sme zistili, že máme všetko okrem energie," vysvetlila nám študentka Tereza Spišáková.

Tretiaci nakoniec "skončili" pri čokoláde, ktorú chceli obohatiť niečím výnimočným. Napokon objavili brazílske ovocie acai a čínske goji. "Zistili sme, že obidve ovocia sú vyhlásené za superpotraviny, obsahujú množstvo aminokyselín, antioxidantov a stopových prvkov a majú obrovské množstvo skvelých funkcií. Na prvom mieste je energia, posilňujú však aj imunitný systém a sú to zároveň aj afrodiziaká."

Sedemnástka študentov sa v rámci voliteľného predmetu vrhla do práce a najprv skúsila osloviť mailom veľké spoločnosti vyrábajúce cukrovinky. "Buď sa nám neozvali, alebo odpísali, nech to ani neskúšame, pretože majú každý deň milión podobných návrhov. Potom som sa však naštvala, povedala som si, že nemá význam nikomu nič vypisovať, lebo aj tak nechápe, čo chceme. Rovno som zavolala a prvého českého výrobcu som si dohodla v priebehu 15 minút," vraví Tereza. Dnes už majú študenti výrobcu aj vo Švajčiarsku a tretím je výrobca čokolády z Belgicka, pôsobiaci v Košiciach. "Črtá sa nám aj spolupráca s Anglickom," teší sa Matej Šelepský.

Skryť Vypnúť reklamu

Je bez stuženého tuku

"Naša čokoláda sa vyrába s tromi základmi - talianskym, švajčiarskym a belgickým. Každá chutí inak, no všetky sú skvelé," pochválil sa Michal Zbojovský. Predávajú sa buď vo verzii 80-gramovej tabuľkovej čokolády, alebo ako bonbóny. "Objednávky sa stále točia. Snažíme sa, aby nám to nestálo doma, lebo je to potravina. Pomerne dlho sa testovalo, lebo výrobcovia skúšali rôzne náplne. Niektoré boli také suché, že pralinka spadla," konštatuje Juliana Humeňuková.

Energie je vraj v každej čokoláde až-až. "Jedna naša pani profesorka si to veľmi chválila. Vraj potom bola celý deň akčná a aj spolužiaci vraveli, že sa cítili oveľa lepšie. A jedna naša spolužiačka, neviem čo jej napadlo, zmiešala čokoládu s kávou a nespala celú noc, takže to je odstrašujúci príklad," smeje sa Tereza.

Študenti mysleli na všetko a sú radi, že si každý príde na svoje. Belgická čokoláda je podľa ich slov najhorkejšia a švajčiarska najmenej horká. Obsah kakaa je vo všetkých približne 58 percent. Zaujímavosťou je, že ide o čokoládu bez stuženého tuku. Kúpiť si ju môžete už aj vo vybraných košických čokoládovniach.

Michal Zbojovský vraví, že keďže je na sladké, konzumuje cukrovinky v obrovskom množstve. "Našu čokoládu však zjete jednu a je vám úplne sladko. Nemám už chuť jesť ďalej, lebo som plný. Nie je však určený obmedzený počet, koľko jej môžete zjesť. Aby ste prekročili denný limit, museli by ste zjesť 12 kusov 80-gramových čokolád, čo sa nedá." V bonbónoch sa nachádza sedem percent ovocia.

Študenti venujú tejto nezvyklej aktivite nesmierne veľa času. "Niekedy to ide ozaj aj na úkor školy. Niektorí učitelia prižmúria oči, iní nie. Záleží od typu. Poobedia pred veľtrhom to bol masaker, to sme každý deň sedeli do večera do šiestej v škole, až nás už vrátnik vyháňal," smeje sa Tereza, no jedným dychom dodáva, že profesori im, samozrejme, držia palce. "Nikto z nás, našťastie, neprepadáva," obhajuje sa Michal, ktorý s "partnermi" nezabúdajú ani na také veci, akou je dizajn výrobku.

"To je stále aktuálna otázka. Treba vymyslieť niečo, aby to ľudí zaujalo a aby sa im to páčilo a pritiahlo ich to. Obal preto stále inovujeme, nie je to uzavretá kapitola a asi ani nikdy nebude. Nedávno nám prišla zásielka z Maďarska s novým dizajnom, takže po novom je celá naša čokoláda potlačená naším logom. Bielym písmom je na nej napísaný názov našej spoločnosti," chváli sa Tereza. Najbližším zámerom študentov je zrealizovať a spustiť aj internetový obchod.

Skryť Vypnúť reklamu

Konkurencia je veľká

Ako sme sa dozvedeli, čokoláda sa zatiaľ predáva veľmi dobre a na sklade nestíhajú ostávať zásoby. Kvôli utŕženým peniazom sa však ešte študenti údajne nehádajú. "Zatiaľ sa ešte nehádame. Dáva nám to len skúsenosti do života, nie peniaze. A je to skúsenosť na nezaplatenie. Ešte sme len na začiatku. Musíme sa vypracovať na nejakú úroveň."

V týchto dňoch sa partia mladých nadšencov pripravuje na medzinárodnú súťaž v Bukurešti. Gymnázium Poštová sa bude v zahraničí v rámci tohto projektu prezentovať už tretí raz po sebe, čo je veľký úspech. "Vlani skončili bývalí tretiaci na 3. mieste so svojou 'kefkopastou'. Tento rok však vraj bude konkurencia opäť veľmi veľká. Dajú sa však približne určiť trendy, čo momentálne letí. Je to však, žiaľ, neporovnateľné s nami, pretože si tam decká bežne dávajú patentovať veci. Ani zďaleka sa neobmedzujú na predstavu, že niečo budú predávať v rámci školy. Sú úplne niekde inde," vraví pedagogička Eva Vanečková.

Podľa jej slov jedno obdobie "leteli" najmä ekovýrobky. "Jedna švajčiarska skupina vymyslela vázu, ktorá vyzerala ako vrecko a keď sa do toho naliala voda, chytilo to tvar vázy a naopak. Švajčiari zase vyrábali perečníky z použitých gúm a za rok si vytvorili vlastnú fabriku. Vlani vyhrali Briti, ktorí vyrábali pero, v ktorom bol parfum. Vyrábali im to však v Číne. Študenti bežne spolupracujú so zahraničnými firmami, takže konkurencia je vždy veľká."

Na Slovensku pôsobí v rámci projektu Junior Achievement okolo 120 študentských firiem. Košickí študenti zvíťazili medzi 55 kolektívmi, ktoré sa zúčastnili súťaže. "Nedá sa to však porovnať napríklad so Švédskom, kde víťaz národného kola vzišiel z tritisíc účastníkov," dodáva E. Vanečková.

Skryť Vypnúť reklamu

Projekt im mení život

Študenti čokoládu vymysleli v rámci voliteľného predmetu aplikovaná ekonómia pod záštitou Junior Achievement Slovensko, n.o. Vždy ju môžu študovať aktuálni tretiaci, ktorí sa svojmu podnikaniu venujú počas celého roka. "Každý rok dostanem povedzme 20 deciek z rôznych tried a majú rok na to, aby z toho niečo vytrieskali. Závisí už len od nich, čo bude ďalej. Či si reálne otvoria živnosť a budú v tom chcieť pokračovať, ale bola by škoda zahodiť rok života," myslí si E. Vanečková.

Prezradila nám, že sa jej veľa ľudí pýta, či nechce nechať učenie a začať podnikať. "Každý by mal robiť to, pre čo má vášeň a ja ju mám pre učenie. Nemyslím si, že som typ na podnikanie. Je možno iróniou, že učím podnikať a sama nepodnikám, pozývame si však na hodiny aj veľa ľudí, ktorí reálne podnikajú," zakončuje pedagogička.

S úsmevom dodáva, že jediná skúška, ktorú na vysokej škole opakovala, bola v 5. ročníku ekonómia. "Keď som ju opakovala, tak som nad ňou plakala. A keď som potom urobila štátnicu, na ktorej bola ekonómia súčasťou, tak som si povedala, že nikdy viac. Musím však povedať, že tieto projekty a deti akoby do istej miery dávali môjmu životu zmysel. Je mi potom veľmi ľúto, že po roku odídu. Za ten čas sa k nim dostanem blízko, spoznáme sa z úplne inej stránky. Vekový rozdiel medzi nami je malý, sú to akoby moji kamaráti, ktorí mi potom takpovediac odchádzajú zo života. Keď však zase vidím, že sa im vďaka takýmto projektom mení život, stojí to za to."







Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  2. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  3. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  4. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  5. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  6. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  7. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  8. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  9. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  10. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  3. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  5. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  6. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  7. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  8. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  9. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  10. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 32 570
  2. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 16 533
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 14 925
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 13 251
  5. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 9 718
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 9 197
  7. Aká je chémia vôní 9 089
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 630
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 479
  10. Bývanie v meste predlžuje život 8 030
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Riaditeľka s dvomi platmi brala dotácie na mŕtve duše. Polícia: Žiadny podvod

Vyšetrovateľ: Žiakmi sú aj deti, ktoré do školy nechodia.

Súkromná škola čelí podozreniu z podvodu, polícia stále koná.

Odchovanec domova: Plánoval som normálny život, ale prišiel pád

Okúsil ulicu i drogy, verí, že bude lepšie.

Adam Oračko po od odchode z detského domova zažil rôzne životné peripetie vrátane života na ulici a drog.
Nové sypače značky Tatra z flotily SÚC PSK.
Rozhovor

Vyrastal v domove: Odchod od rodičov bola cesta z pekla do neba

Do bežného života vstupoval s odchodným a jednou taškou.

Keď prišiel do domova, tešil sa z teplej vody, oblečenia, jedla a výletov.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Fico spojil Norberta Bödöra s Bonulom, predtým hovoril inak

Zákazky od Bonulu Smer nechce prezradiť.

Na fotografii (zľava) sú bývalý zamestnanec Bonulu Peter Brath; profesionálny zápasník Attila Végh; Matúš Mečár, ktorý bol odsúdený za vydieranie; nitriansky podnikateľ Norbert Bödör; podnikateľ a manažér zápasníkov Eduard Gerek a zástupca riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Milan Mihálik.
Dobré ráno

Dobré ráno: Ruskovi za objednávku vraždy spoločníčky hrozí doživotie

Pojednávanie je odročené na február.

Vizualizácia projektu Pod Vinicou.
Stĺpček Zuzany Kepplovej

Ako Ficovi pes zožral domácu úlohu

Súčasťou pôvabu dobrej výhovorky je, že jej očividná lož skôr pobaví, ako urazí.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop