Korzár logo Korzár Košice

Vymysleli čokoládu s prísadami. Dodá energiu a posilní imunitu

Kolektív tretiakov z Gymnázia Poštová vymyslel v rámci voliteľného predmetu aplikovaná ekonómia energetickú čokoládu, ktorá sa už predáva v Belgicku.

Michal, Tereza, Juliana a Matej podnikajú už ako študenti.Michal, Tereza, Juliana a Matej podnikajú už ako študenti. (Zdroj: Veronika Janušková)

Namiesto slastí študentského života sa rozhodli podnikať. Vylepšená čokoláda dodávajúca energiu, posilňujúca imunitný systém a pôsobiaca aj ako afrodiziakum chutí skvelo. Jej vynovenie o ovocné prísady acai a goji vyslúžilo tínedžerom postup na blížiace sa celoeurópske kolo študentských firiem v Bukurešti.

V rámci celoslovenského veľtrhu študentských spoločností v Žiline získali mladí podnikatelia prvenstvo a v týchto dňoch usilovne vylepšujú posledné detaily, aby v medzinárodnej konkurencii obstáli čo najlepšie. "Súťaž pozostáva zo štyroch kategórií. Musíme napísať výročnú správu, potom nasleduje prezentácia na pódiu, prezentácia v stánkoch a rozhovor s porotou. Ak si nás budú porotcovia pamätať, bude šanca na úspech," naznačuje pedagogička Eva Vanečková.

Cesta na súťaž európskeho rozmeru však nebola jednoduchá. "Na začiatku sme hľadali rôzne produkty, ktoré by sme mohli vyrábať a mali sme milión nápadov. Niektoré boli fakt strašné hlúposti. Napríklad dáždnik až po päty, alebo horčup, čiže spojenie kečupu s horčicou. Potom sme sa však zamerali na nás, na študentov, čo nám chýba. A pri nekonečných stretnutiach sme zistili, že máme všetko okrem energie," vysvetlila nám študentka Tereza Spišáková.

Tretiaci nakoniec "skončili" pri čokoláde, ktorú chceli obohatiť niečím výnimočným. Napokon objavili brazílske ovocie acai a čínske goji. "Zistili sme, že obidve ovocia sú vyhlásené za superpotraviny, obsahujú množstvo aminokyselín, antioxidantov a stopových prvkov a majú obrovské množstvo skvelých funkcií. Na prvom mieste je energia, posilňujú však aj imunitný systém a sú to zároveň aj afrodiziaká."

Sedemnástka študentov sa v rámci voliteľného predmetu vrhla do práce a najprv skúsila osloviť mailom veľké spoločnosti vyrábajúce cukrovinky. "Buď sa nám neozvali, alebo odpísali, nech to ani neskúšame, pretože majú každý deň milión podobných návrhov. Potom som sa však naštvala, povedala som si, že nemá význam nikomu nič vypisovať, lebo aj tak nechápe, čo chceme. Rovno som zavolala a prvého českého výrobcu som si dohodla v priebehu 15 minút," vraví Tereza. Dnes už majú študenti výrobcu aj vo Švajčiarsku a tretím je výrobca čokolády z Belgicka, pôsobiaci v Košiciach. "Črtá sa nám aj spolupráca s Anglickom," teší sa Matej Šelepský.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Je bez stuženého tuku

"Naša čokoláda sa vyrába s tromi základmi - talianskym, švajčiarskym a belgickým. Každá chutí inak, no všetky sú skvelé," pochválil sa Michal Zbojovský. Predávajú sa buď vo verzii 80-gramovej tabuľkovej čokolády, alebo ako bonbóny. "Objednávky sa stále točia. Snažíme sa, aby nám to nestálo doma, lebo je to potravina. Pomerne dlho sa testovalo, lebo výrobcovia skúšali rôzne náplne. Niektoré boli také suché, že pralinka spadla," konštatuje Juliana Humeňuková.

Energie je vraj v každej čokoláde až-až. "Jedna naša pani profesorka si to veľmi chválila. Vraj potom bola celý deň akčná a aj spolužiaci vraveli, že sa cítili oveľa lepšie. A jedna naša spolužiačka, neviem čo jej napadlo, zmiešala čokoládu s kávou a nespala celú noc, takže to je odstrašujúci príklad," smeje sa Tereza.

Študenti mysleli na všetko a sú radi, že si každý príde na svoje. Belgická čokoláda je podľa ich slov najhorkejšia a švajčiarska najmenej horká. Obsah kakaa je vo všetkých približne 58 percent. Zaujímavosťou je, že ide o čokoládu bez stuženého tuku. Kúpiť si ju môžete už aj vo vybraných košických čokoládovniach.

Michal Zbojovský vraví, že keďže je na sladké, konzumuje cukrovinky v obrovskom množstve. "Našu čokoládu však zjete jednu a je vám úplne sladko. Nemám už chuť jesť ďalej, lebo som plný. Nie je však určený obmedzený počet, koľko jej môžete zjesť. Aby ste prekročili denný limit, museli by ste zjesť 12 kusov 80-gramových čokolád, čo sa nedá." V bonbónoch sa nachádza sedem percent ovocia.

Študenti venujú tejto nezvyklej aktivite nesmierne veľa času. "Niekedy to ide ozaj aj na úkor školy. Niektorí učitelia prižmúria oči, iní nie. Záleží od typu. Poobedia pred veľtrhom to bol masaker, to sme každý deň sedeli do večera do šiestej v škole, až nás už vrátnik vyháňal," smeje sa Tereza, no jedným dychom dodáva, že profesori im, samozrejme, držia palce. "Nikto z nás, našťastie, neprepadáva," obhajuje sa Michal, ktorý s "partnermi" nezabúdajú ani na také veci, akou je dizajn výrobku.

"To je stále aktuálna otázka. Treba vymyslieť niečo, aby to ľudí zaujalo a aby sa im to páčilo a pritiahlo ich to. Obal preto stále inovujeme, nie je to uzavretá kapitola a asi ani nikdy nebude. Nedávno nám prišla zásielka z Maďarska s novým dizajnom, takže po novom je celá naša čokoláda potlačená naším logom. Bielym písmom je na nej napísaný názov našej spoločnosti," chváli sa Tereza. Najbližším zámerom študentov je zrealizovať a spustiť aj internetový obchod.

SkryťVypnúť reklamu

Konkurencia je veľká

Ako sme sa dozvedeli, čokoláda sa zatiaľ predáva veľmi dobre a na sklade nestíhajú ostávať zásoby. Kvôli utŕženým peniazom sa však ešte študenti údajne nehádajú. "Zatiaľ sa ešte nehádame. Dáva nám to len skúsenosti do života, nie peniaze. A je to skúsenosť na nezaplatenie. Ešte sme len na začiatku. Musíme sa vypracovať na nejakú úroveň."

V týchto dňoch sa partia mladých nadšencov pripravuje na medzinárodnú súťaž v Bukurešti. Gymnázium Poštová sa bude v zahraničí v rámci tohto projektu prezentovať už tretí raz po sebe, čo je veľký úspech. "Vlani skončili bývalí tretiaci na 3. mieste so svojou 'kefkopastou'. Tento rok však vraj bude konkurencia opäť veľmi veľká. Dajú sa však približne určiť trendy, čo momentálne letí. Je to však, žiaľ, neporovnateľné s nami, pretože si tam decká bežne dávajú patentovať veci. Ani zďaleka sa neobmedzujú na predstavu, že niečo budú predávať v rámci školy. Sú úplne niekde inde," vraví pedagogička Eva Vanečková.

Podľa jej slov jedno obdobie "leteli" najmä ekovýrobky. "Jedna švajčiarska skupina vymyslela vázu, ktorá vyzerala ako vrecko a keď sa do toho naliala voda, chytilo to tvar vázy a naopak. Švajčiari zase vyrábali perečníky z použitých gúm a za rok si vytvorili vlastnú fabriku. Vlani vyhrali Briti, ktorí vyrábali pero, v ktorom bol parfum. Vyrábali im to však v Číne. Študenti bežne spolupracujú so zahraničnými firmami, takže konkurencia je vždy veľká."

Na Slovensku pôsobí v rámci projektu Junior Achievement okolo 120 študentských firiem. Košickí študenti zvíťazili medzi 55 kolektívmi, ktoré sa zúčastnili súťaže. "Nedá sa to však porovnať napríklad so Švédskom, kde víťaz národného kola vzišiel z tritisíc účastníkov," dodáva E. Vanečková.

SkryťVypnúť reklamu

Projekt im mení život

Študenti čokoládu vymysleli v rámci voliteľného predmetu aplikovaná ekonómia pod záštitou Junior Achievement Slovensko, n.o. Vždy ju môžu študovať aktuálni tretiaci, ktorí sa svojmu podnikaniu venujú počas celého roka. "Každý rok dostanem povedzme 20 deciek z rôznych tried a majú rok na to, aby z toho niečo vytrieskali. Závisí už len od nich, čo bude ďalej. Či si reálne otvoria živnosť a budú v tom chcieť pokračovať, ale bola by škoda zahodiť rok života," myslí si E. Vanečková.

Prezradila nám, že sa jej veľa ľudí pýta, či nechce nechať učenie a začať podnikať. "Každý by mal robiť to, pre čo má vášeň a ja ju mám pre učenie. Nemyslím si, že som typ na podnikanie. Je možno iróniou, že učím podnikať a sama nepodnikám, pozývame si však na hodiny aj veľa ľudí, ktorí reálne podnikajú," zakončuje pedagogička.

S úsmevom dodáva, že jediná skúška, ktorú na vysokej škole opakovala, bola v 5. ročníku ekonómia. "Keď som ju opakovala, tak som nad ňou plakala. A keď som potom urobila štátnicu, na ktorej bola ekonómia súčasťou, tak som si povedala, že nikdy viac. Musím však povedať, že tieto projekty a deti akoby do istej miery dávali môjmu životu zmysel. Je mi potom veľmi ľúto, že po roku odídu. Za ten čas sa k nim dostanem blízko, spoznáme sa z úplne inej stránky. Vekový rozdiel medzi nami je malý, sú to akoby moji kamaráti, ktorí mi potom takpovediac odchádzajú zo života. Keď však zase vidím, že sa im vďaka takýmto projektom mení život, stojí to za to."







Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  2. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  3. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  4. Čo bude toto leto in?
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  2. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo?
  3. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  4. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  5. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  6. Čo bude toto leto in?
  7. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  8. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 459
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 9 004
  3. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 6 418
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 629
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 4 139
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 344
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 935
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 466
  1. František Kukura: Slovanské bratstvo: dlhá tradícia sklamaní
  2. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.
  3. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky XLIII.
  4. Michal Fizer: B-17 s pomocou pre SNP neprileteli z Bari. Bombardéry 483-ky vzlietali zo Sterparone.
  5. Viktor Pamula: (Bez )bariérová Spišská Nová Ves I.
  6. Martin Eštočák: 💥 Skrytý rast výdavkov mesta Prešov: Za 2 roky o 1,1 milióna € viac na mzdy. A dohodári? Tí nás stoja takmer 200-tisíc ročne 💸
  7. Milan Srnka: Virtuálna ceruzka: Konsolidácia a doba kešu
  8. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Old Basing
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 397
  2. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 520
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 433
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 8 127
  5. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 136
  6. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 6 012
  7. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 5 980
  8. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 713
  1. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.
  2. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  3. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  4. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  5. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  6. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  7. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  8. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. František Kukura: Slovanské bratstvo: dlhá tradícia sklamaní
  2. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.
  3. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky XLIII.
  4. Michal Fizer: B-17 s pomocou pre SNP neprileteli z Bari. Bombardéry 483-ky vzlietali zo Sterparone.
  5. Viktor Pamula: (Bez )bariérová Spišská Nová Ves I.
  6. Martin Eštočák: 💥 Skrytý rast výdavkov mesta Prešov: Za 2 roky o 1,1 milióna € viac na mzdy. A dohodári? Tí nás stoja takmer 200-tisíc ročne 💸
  7. Milan Srnka: Virtuálna ceruzka: Konsolidácia a doba kešu
  8. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Old Basing
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 397
  2. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 520
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 433
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 8 127
  5. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 136
  6. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 6 012
  7. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 5 980
  8. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 713
  1. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.
  2. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  3. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  4. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  5. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  6. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  7. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  8. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu