KOŠICE. Trojdňový kulinársky sviatok sa niesol v znamení dobrého jedla a pitia.
Súčasťou podujatia bolo živé kuchynské štúdio, kde si mohli štamgasti pozrieť a odpozerať grífy od významných košických, slovenských i zahraničných šéfkuchárov. K špičke patril michelinový šéfkuchár z Francúzska Damien Thuries, ktorý si pochvaľoval najmä zreteľné pokroky v košickej gastronómii a krásu mesta.
Kulinárske umenie priamo na pódiu predviedli médiá. Víťazstvo si odniesol tím Korzára v zložení redaktorky Kataríny Gécziovej a jazykového korektora Petra Munku.
S nápadom zaujať zlatými nugetkami prišiel Peter, ktorý s vareškou rád čaruje. Tajomstvo úspechu spočívalo v použití balzamikového octu na ochutenie mäsa a v kombinácii hladkej múky, červenej papriky, tymianu, kurkumy a trstinového cukru na jeho obalenie. Potom stačilo mäsko vypražiť v panvici.
Dobrý výber
„Recept som pred časom vyskúšal doma. Tentoraz som ho použil v inej verzii, keďže sme sa museli držať predpísaných ingrediencií. Priznám sa, že som mal trochu obavy, ako sa to podarí, keďže sme pracovali v časovom strese. Ani neviem, ako to nakoniec vyšlo, pretože som mäso nestihol ochutnať.“
Jeho kolegyňa Katka zhodnotila, že sa pri výbere súpera rozhodla správne. „Išla som do súťaže s tým, že budem pracovať ako pomocná sila. Mojou úlohou bolo pripraviť varené zemiaky a ochutiť ich maslom a rozmarínom. Asi to celkom vyšlo, keďže sa porotcovia nesťažovali.“
Korzár tiež zastupovala manažérka inzercie v Korzári Mária Dzurilová a referentka tlačiarenskej výroby Adriana Tauberová. So svojou kuracinkou ála Korzár zožali úspech u publika.
Možnosť pochutnať si na dobrom jedle nevynechal košický primátor Richard Raši. Ten v sebe nezaprel lekára a návštevníkom zdôraznil, že jesť je dôležité, ale rovnako aj pitný režim. Nazrel tiež pod pokrievky korzáristov a s úsmevom zhodnotil, že ich kuchyňa mu vonia viac ako články o ňom.
Budúci rok vo veľkom štýle
S apetítom Košičanov je spokojný organizátor festivalu Radoslav Nackin.
„Vyšlo nám krásne počasie, konečne nepršalo ako prvé dva ročníky. Verím, že krásne prostredie botanickej záhrady si návštevníci užili a že sme aj vďaka festivalu prispeli k znovuobjaveniu záhrady.“
Tohtoročná návštevnosť podľa Nackina prelomí doterajšie rekordy.
Nadšenci Gurmán Festu sa môžu tešiť na ďalší ročník.
„Budúci rok sa chystáme pripraviť Gurmán Fest v ešte väčšom štýle s viacerými pódiami, keďže Košice budú Európskym hlavným mestom kultúry. Plánujeme pozvať minimálne štyroch michelinových šéfkuchárov.“
Kráľovské hody. Potešili oči i jazýčky.
Počas varenia. Primátor sa snažil odpozerať niečo z korzárskej kuchyne.
Prípravy finišujú. Víťazný tím pri konečných úpravách špeciality.
Miešané drinky. Okrem dobrého jedla osviežili chladené nápoje.
Foto k článku: Judita Čermáková
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári