Naposledy po výzve šéfa, aby som zastupovala naše noviny v súťaži varenia médií a ukázala svoje kuchárske schopnosti na Gurmán Feste, som tak tiež nespravila.
Keďže vlani som sa tejto súťaže tiež zúčastnila a „vyhrala“ s vymysleným receptom posledné miesto, tentoraz som sa rozhodla nebyť proaktívna a zveriť sa do rúk kolegovi, o ktorom je v redakcii známe, že sa v kuchyni rád obracia.
Keď mi predostrel, z čoho bude pozostávať tajomstvo nášho receptu, pomyslela som si: „Ach, jaj, tak toto do časového limitu pol hodiny rozhodne nestihneme.“ Úplne som rezignovala, keď povedal, že si trúfa pripraviť aj malý dezert ako pozornosť pre porotcov.
Kým mi to vravel, v duchu som si nacvičovala úsmevy, ktoré by ani náhodou nenaznačili pred divákmi sklamanie. Pre istotu som však rozvrhla hamonogram povinností. „Ja budem tvoja pomocná sila. Všetko ti očistím, nakrájam, porežem. Koreniť a kuchtiť budeš ty.“
Takto pripravený plán fungoval ako hodinky. Kým príprava hlavnej kuracej špeciality spočívala na pleciach kolegu, ja som sa pokojne venovala príprave náročnej prílohy - varených zemiakov s maslom a tymianom.
Tento model zafungoval perfektne a súťaž sme napokon vyhrali, aj keď dezert porotcovia ochutnali, ale rozhodli sa ho do hodnotenia nezaradiť.
Občas zisťujem, že niekedy je lepšie spraviť menej, držať sa v úzadí a prenechať niektoré činnosti ľuďom, ktorí do nich vidia viac ako ja. Napokon súťažili sme ako tím a víťazstvo neušlo ani jednému z nás. Tak ti ďakujem, Peťo, prvé miesto potešilo.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári