Korzár logo Korzár Košice
Utorok, 24. november, 2020 | Meniny má EmíliaKrížovkyKrížovky

Kuchár sa venuje umeleckému vyrezávaniu do ovocia

Patrik Pokryvka si na strednej škole vybral čosi, dalo by sa povedať až umelecké. Venuje sa činnosti s názvom carving fruit.

Patrik Pokryvka.Patrik Pokryvka. (Zdroj: archív)

Vo voľnom čase zvyknú chlapci robiť kadečo. Najčastejšie hrajú futbal, hokej, alebo sa venujú iným športom. Patrik Pokryvka si na strednej škole vybral čosi celkom iné, dalo by sa povedať až umelecké. Venuje sa činnosti s názvom carving fruit, čo je vyrezávanie do ovocia i zeleniny.

Patrik je kuchár a vďaka tomu sa k tejto záľube dostal počas štúdia na Strednej odbornej škole v Hornom Smokovci. A baví ho to už päť rokov.

„Pochádzam z Popradu, ale rok bývam v Košiciach, lebo tu pracujem. Ku carving fruit som sa dostal v 1. ročníku na strednej škole, kde som študoval odbor kuchár. Mal som nejakých 15, 16 rokov. V tej dobe som sa v Starom Smokovci stretol s pánom Tomášom Vidom, ktorý organizuje kurzy carving fruit."

Patrik s jeho najlepším kamarátom a spolužiakom Alexandrom Sebestom sa ako jediní z triedy rozhodli, že to vyskúšajú.

Skryť Vypnúť reklamu

„Zaujalo ma to, bolo to také netradičné. Navyše sme sa chceli ukázať profesorom, že sa zaujímame aj o niečo viac, ako bežné učivo. Chodili sme teda k tomu učiteľovi na kurz. Viedol ho v našej škole. Nakúpil nám suroviny a my sme sa učili."

Najskôr im učiteľ ukázal najjednoduchšie veci, ako sa drží nožík pri práci, ako sa neporezať a podobne. Laik by si pomyslel, že žiaci začnú ako s prvým melónom. Je dostatočne veľký pre začiatočníkov. Ale nie je to tak.

„Melóny sú drahé. Najskôr sme to skúšali na mrkve. Po nej sme prešli na zemiaky a jablká. Vyrezávali sme nejaké labute a ružičky. Potom sme vyskúšali cviklu. Zo začiatku som používal obyčajný nôž na ovocie, dobre nabrúsený. Dnes mám už vykrajovaciu sadu, ktorá je určená presne na carving fruit. Sú to špeciálne dlátka. Ja mám základnú, ale existujú sady, kde sú aj iné, špeciálne dlátka. Sú zahnuté do tvaru U a V."

Vyrezávať sa dá rôznymi ostrými vecami. „Videl som človeka, čo si taký nožík doma vyrobil. Alebo sa tiež používa chirurgický skalpel, ten som aj ja istý čas používal. Má troška zvláštny sklon, nesedelo mi to dobre v ruke, tak som si radšej zobral nožík na ovocie. Určite by sa dalo aj s inými ostrými vecami, možno aj skrutkovačmi."

Učiteľ im už pri mrkve ukázal presný návod. „Ukázal nám, ako si zrežeme pol mrkvy, potom si ju začistíme, a od toho postupne odvíjame lupene. Urobil sa jeden lupeň, začistilo sa, druhý lupeň, znova sa začistilo... Zo začiatku som toho veľa pokazil. Ale aj nepodarky sa dajú zachrániť. Laik si možno drobné chyby zo začiatku nevšimne, ale praxou už vidí, čo je tam zle."

Skryť Vypnúť reklamu

Patrik absolvoval štyri ponúkané kurzy, kde sa túto techniku dokonale naučil. Prvý bol začiatočnícky - kde sa učili prácu s nožom. Druhý - vyrezávanie kvetov, tretí bol ružový a posledný - melónový kurz.

„V začiatkoch mi veci trvali dlhšie. Vyrezať malú ružičku do mrkvy trvalo aj pol hodiny. Teraz mám už rýchle rezy, trvá mi to najviac päť minút."

Predstava vyrezávania ostrým nožom do mrkvy zaváňa bolestivým úrazom. „Zranenia sa pritrafili. Často som sa porezal, no časom mi na niektorých miestach od držania noža tak stvrdla koža, že sa jednoducho neporežem. Stane sa, že sa pichnem, ale nejaké zvlášť veľké úrazy sa mi nestali."

Vyprážali kvety v zemiakoch

Väčšina ľudí videla z tejto techniky práve melóny a v nich vyrezané kvety.

Skryť Vypnúť reklamu

„Dá sa však vyrezať všeličo možné. Keď je halloween, na tekvici možno robiť rôzne tváre. Nie bežnú s očami a zubami... Teraz vyrezávam najčastejšie do melónov. Podľa mňa je to najkrajšie, keďže sú tam tri farby. Aj cvikla je pekná, keď sa vyreže, lebo nevysychá tak skoro a drží tvar. Zemiaky síce zvyknú sčernať, ale existujú prípravky, ktorými sa zemiak postrieka. Krásne sú biele podlhovasté aj malé oválne červené reďkovky. Vyrezáva sa aj do tvrdších jahôd. Okrem ovocia a zeleniny sa dá pekne vyrezať aj do syrov. Držia tvar a hlavne na údených vzor pekne vidno." Keď sa paradajkám povyrezáva šupka, vyzerá to ako tulipán, či iný kvet.

Použiť sa dá hrozno. Ružičky sú však veľmi jednoduché, majú len tri, či štyri zárezy.

„Skúšal som aj do avokáda, ale má tvrdú kôrku a vnútro mäkké, tak sa mi to veľmi nedarilo. Dobré je aj mango, len musí byť dozreté a tvrdé. Vyrezávať sa dá všeličo. S vyrezávacími dlátkami možno vyrobiť hviezdičky, lístočky, lupienky..."

Svoju záľubu Patrik využíva aj v práci, hlavne ak chce prekvapiť hostí. „Robili sme na Valentína zemiakové ružičky. Do zemiakov sme vyrezali ružičky a dali to obvariť a vypražiť. Podávali sme to ako prílohu. Robili sme aj miniružičky z mrkvy. Uvarilo sa to a podávalo namiesto anglickej zeleniny. Dali sme k tomu na malé ružičky natrhanú brokolicu a na to tú mrkvu. Hosťom sa taký šalát páčil. K tomu sme podávali mango, v ktorom boli vyrazené srdiečka."

Samozrejme, na vyprážané zemiaky nechýbali zaujímavé reakcie. „Bol tam človek, myslím, že bol od McCaina. Čudoval sa, odkiaľ tie zemiaky objednávame, keďže oni majú množstvo rôznych príloh, ale toto nie. Povedali sme, že si to sami vyrábame. Chcel nás potom zamestnať vo svojej firme. Smial sa, že mu to budeme vyrezávať, on to bude mraziť a predávať."

Okrem vyrezávania sa dá ovocie a zelenina pekne kombinovať. „Fenikel sa dá vyrezať a spojiť s mrkvou. Na tomto postupne pracujem, chcel by som vyskúšať spájať zeleniny a ovocia dokopy." Samozrejme aj použitie je rôzne. Od ozdôb, príloh, či bonusov na dezerty.

Reakcie ľudí sú podľa Patrika pozitívne. „Veľmi sa im to páči. Je to niečo, čo na Slovensku nie je až tak známe. V zahraničí sa s tým možno niekto stretol v luxusných hoteloch. Napríklad v Egypte sú v niektorých hoteloch na toto vyrezávanie osobitní ľudia. Robia to celý deň."

Narodeniny i svadby

Okrem toho, že vyrezáva v práci, vyrezáva aj vo voľnom čase. Aj na objednávku pre rodinu, či kamarátov, aj ako darček.

„Teraz v lete je to jednoduché, použiť sa dá všeličo, hlavne tie melóny. V zime je to horšie. Skôr sa dá vyrezávať do zemiakov a podobne. Vyrezal som napríklad krásny melón babke na 60-ku. Povedal som, nech si odfotí a môže sa zjesť. Nesúhlasila. Povedala, že radšej nech zhnije, ale že rezať je do toho škoda. Dá sa tiež vyrezávať na svadbu. Do melóna napríklad mená. Pri narodeninách čísla."

Okrem toho aj rôzne iné druhy písma, či už tlačeného alebo písaného. V melóne to potom dobre vyzerá.

Patrik dostal aj objednávku na celkovú ovocnú výzdobu na svadbu. Zavolal si kamaráta a pustili sa do toho. Vyrábali kytice do melóna, motýle z redkvičky a mnoho iného.

Rozložený výsledok v sále síce nevidel, ale hostia boli netradičnou výzdobou očarení. Inú netradičnú požiadavku dostal od kamaráta. Na Valentína ho poprosil, aby vytvoril melón s vyrezanými srdiečkami a menami. Daroval ho priateľke.

Inšpiráciu Patrik hľadá aj na internete. Videl toho veľa a všetko by rád vyskúšal.

„Táto technika prišla z Thajska, jeho obyvatelia sú veľmi šikovní. Každý deň pridávajú niečo nové. Skúšam to a hoci sa mi niekedy nie všetko vydarí, skúšam ďalej. Thajčania sa s tým až príliš hrajú, dbajú na každý miniatúrny detail. Napríklad úplne drobné lupienky, ktoré sa stáčajú v strede až do stratena. Môj učiteľ raz vyrobil veľkého papagája z vyrezávaných bielych reďkoviek. Urobil mu aj mrkvový zobák a oči. Vyzeral veľmi dobre. Chcem to skúsiť. Na internete som videl aj to vyrezávanie do jahôd. Mne sa ešte tak pekne nepodarilo vyrezať. Počul som, že sa dá vyrezávať aj do veľkých čučoriedok. To som nikde zatiaľ nevidel."

Videl tiež vyrezávať do kapusty či póru, z ktorého sa dá v kombinácii s mrkvou vytvoriť fontána. Takisto labute z jablka. Niektoré časti sa vyrežú a spoja špendlíky k jablku. Šéfkuchár, ktorý pracuje v tej istej v reštaurácii, ako Patrik, tiež vyrezáva. Vytvoril Sochu slobody do melóna.

Skúsi súťaž

V carving fruit existujú aj súťaže. Patrik sa zatiaľ žiadnej nezúčastnil, lebo si netrúfa. „Človek sa tomu musí viac venovať, nielen tak vo voľnom čase, ako ja. Na súťaži sa zadá názov témy: svadba, Veľká noc či Vianoce a človek musí niečo vytvoriť. Potom je voľný štýl, kde tvorí podľa seba."

Porotcovia hodnotia výtvory z profesionálneho hľadiska, či sú rezy hladké, či je všetko dobre začistené. Hodnotia aj estetickú stránku, či súhlasí výtvor so zadanou témou.

„Chcel by som sa v budúcnosti zúčastniť nejakej súťaže. Keď človek zvládne techniku, v podstate to ovláda. Praxou sa však stále zlepšuje. Myslím, že by som v blízkej dobe nejakú súťaž skúsil. Písal som môjmu učiteľovi, ak bude o nejakej vedieť, nech mi napíše."

A čo na túto jeho záľubu hovorí rodina? „Zo začiatku všetko chválili, veľmi sa im to páčilo. Ale teraz, keď to robím už dlhšie, mi niektoré vedia aj skritizovať," smeje sa.

„Už vedia, ako to má vyzerať. Niekedy mi povedia, že minule to bolo krajšie a podobne. Takže sa vlastne aj vďaka rodine stále zdokonaľujem."













Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  2. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  3. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  4. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  5. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  6. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  8. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  9. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  10. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  1. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  2. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  3. Budúcnosť M&A v Európe
  4. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  5. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  6. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  7. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  10. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 31 897
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 571
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 978
  4. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 012
  5. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 8 822
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 521
  7. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 476
  8. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 8 437
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 364
  10. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 236
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Malá obec nesmie spustiť privatizáciu vodární. Prokurátor vidí ovocie otráveného stromu

Starosta porušil štyri zákony, majetok dediny predáva i kupuje.

Starosta Čerhova Jaroslav Bajužik.

Podklad, listy, konáriky, penetrácia, asfalt. Aj tak opravujú košické chodníky

Firma: Stáva sa, nevadí. Mesto, vedúca, poslanec: Môže byť problém.

Firma odmieta, že by nečistoty pod penetračnou vrstvou ovplyvnili kvalitu a životnosť chodníka.
Ilustračné foto.

Na boj proti korone dali závratnú sumu. NKÚ: Starosta pochybil

Okresný úrad rozhodol, že aj tak vyše 140-tisíc eur Markušovciam preplatí.

Okresný úrad v Spišskej Novej Vsi schválil preplatenie koronavýdavkov obci Markušovce.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop