Agentúrny materiál sme nahradili redakčným článkom redakcie Korzára.
Testy hygienikov potvrdili salmonelózu u zamestnancov U. S. Steelu.
KOŠICE. V Košiciach je epidémia salmonelózy. Od víkendu do včerajšieho dňa prišlo s črevnými ťažkostami na Kliniku infektológie a cestovnej medicíny v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura vyše 70 pacientov.
Hospitalizovaných muselo byť 27 z nich. Ani jeden z nich nie je v ohrození života.
Viac ako päťdesiat chorých sú zamestnanci U. S. Steelu. Včera dopoludnia bolo tiež vyšetrených niekoľko ľudí z Medzeva, ktorí sa zrejme nakazili počas rodinnej oslavy.
Epidémiu salmonelózy v Košiciach potvrdzuje epidemiologička Oľga Mináriková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach.
„Výsledky vyšetrení v osemnástich prípadoch potvrdili salmonelózu. Klinické príznaky u ďalších pacientov sú rovnaké, takže predpokladáme, že aj u nich sa ochorenie potvrdí.“
Baktériu salmonellu enteritidis, ktorá salmonelózu spôsobuje, našli hygienici v bravčovom mäse v chladenej balenej strave. Jedlo sa predávalo v bufetoch oceliarní.
Dokopy bolo podľa Minárikovej vydaných takmer 580 porcií. Či bola príčinou nedostatočná tepelná úprava mäsa alebo bol pôvodcom nákazy niekto z kuchynského personálu, zatiaľ nie je jasné. Rozhodnú o tom výsledky testov z odobratých vzoriek.
Do konca týždňa zastavili výrobu jedál, v stravovacích zariadeniach prebieha dezinfekcia.
Dodávateľom je externá firma
Oceliarne potvrdili, že asi 50 jeho zamestnancov má po požití stravy ťažkosti tráviaceho traktu. Jedlo spoločnosti dodáva externá firma.
„Spolupracujeme s regionálnym úradom verejného zdravotníctva na vyšetrovaní zdroja nákazy. So zamestnancami komunikujeme o preventívnych dočasných opatreniach, ktoré prijala naša firma aj externý dodávateľ stravovacích služieb,“ hovorí Ľubomíra Šoltésová z U. S.Steelu.
Dodávateľom stravy pre U.S.Steel je od roku 2006 firma Sodexo. Oceliarne s ňou vlani uzatvorili kontrakt na ďalších 5 rokov.
Podľa posledných informácií zverejnených vlani v podnikových novinách Oceľ východu Sodexo vyrába pre hutníkov priemerne 4–tisíc teplých jedál, 800-900 chladených jedál a asi 300 balených polievok denne.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári