KOŠICE. Každý rok v lete či v jeseni lemujú cesty desiatky zberačov, ktorí pre osobnú spotrebu alebo za iným účelom oberajú z ovocných stromov jablká, hrušky, slivky či orechy.
Keďže vlastníkmi stromov sú väčšinou správcovia ciest a tí takýto zber nepovoľujú, je v podstate nelegálny.
Jablone tento rok mimoriadne zarodili a ich plody priam volajú po odtrhnutí. Prípadný záujemca však porušuje zákon.
„Pri otázke vlastníctva ovocných stromov, rastúcich napríklad na Európskej triede v Košiciach, treba vychádzať z ustanovení Občianskeho zákonníka,“ informovala nás Beáta Olšinárová, vedúca organizačno-právneho oddelenia Miestneho úradu Sídlisko Ťahanovce v Košiciach. „V paragrafe 123 uvádza, že oberanie plodov verejnosťou je zakázané.“
Hoci to možno znie neuveriteľne, kto si jablko zo stromu popri ceste odtrhne, dopúšťa sa priestupku.
Olovo už nestraší
„Ak by niekto konzumoval ovocie od ciest, na ktorých je silná premávka, je ohrozený splodinami výfukových plynov,“ vraví Mária Krivdová, primárka Kliniky pracovného lekárstva a klinickej toxikológie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice.
„Splodiny výfukových plynov môžeme rozdeliť na nerozpustné častice – sadze a rozpustné organické frakcie, z ktorých sú nebezpečné najmä polycyklické aromatické uhľovodíky. Vznikajú ako nespálená zložka paliva, resp. uvoľnením z mazacieho oleja. Škodlivé sú aj anorganické zlúčeniny, oxidy síry, dusíka a uhlíka.“
V posledných dvoch desaťročiach sa kvalita paliva významne zlepšila. „O olove ako o strašiaku už nemusíme diskutovať, lebo používame bezolovnatý benzín. Aj ostatné škodliviny sú značne redukované, keďže väčšina áut je vybavená katalyzátormi.“
Jedno neuškodí
Mnohé nebezpečné látky sú rozpustné v tukoch, no jablká veľa tukov neobsahujú. Skôr by sa mohli koncentrovať v orechoch, slnečnici či repke.
„Pri ojedinelej konzumácií niekoľkých jabĺk sa intoxikácie nemusíme obávať. Obavy by boli namieste pri dennodennej konzumácií viacerých kusov ovocia.“
Pred konzumáciou pomôže umytie, tepelná úprava aj destilácia. „Dobrým umytím a ešte lepšie ošúpaním ovocia možno kontaminanty – kovy, oxidy, či aromáty z veľkej časti odstrániť.“
Najnebezpečnejšie z kontaminantov sú nitros – amíny a PAU (polycyklické aromatické uhľovodíky) a to ich karcinogénny účinok. No muselo by ísť o celoročnú nadmernú konzumáciu. Je možný predpoklad vzniku nádorov žalúdka, pažeráka, či pečene.
„Nepripadá mi preto logické ani vhodné trhať ovocie zo stromov, rastúcich na takýchto miestach,“ dodala na záver MUDr. Krivdová.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári