Korzár logo Korzár Košice

Hrnčiar nedá na remeslo dopustiť

Hrnčiarska dielňa Igora Macáka sa v Uličke remesiel nachádza už desať rokov. Tradičného hrnčiarskeho remesla by sa nevzdal za nijakú cenu.

Igor Macák. Používa elektrický hrnčiarsky kruh. Kedysi ho hrnčiari poháňali chodidlami.Igor Macák. Používa elektrický hrnčiarsky kruh. Kedysi ho hrnčiari poháňali chodidlami. (Zdroj: Lukáš Mano)

Hrnčiarska dielňa Igora Macáka sa v Uličke remesiel nachádza už desať rokov. Za ten čas stihol hrnčiar so svojou ženou vyrobiť stovky váz, vymodeloval nástenné obrazy či kvetináče v tvare zámku. Tradičného hrnčiarskeho remesla by sa nevzdal za nijakú cenu.

Remeslá starých otcov sa z povedomia ľudí vytrácajú. Stále sa však nájdu nadšenci, ktorí sa snažia zachovať kus tradície v Košiciach. Hrnčiarska dielňa v Uličke remesiel je toho príkladom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kreslenie a maľovanie Igora Macáka bavilo už v detstve. Známi mu odporučili keramickú školu a onedlho ju navštívil s mamou. Po talentových skúškach ho prijali a vyučil sa za keramikára a hrnčiara.

SkryťVypnúť reklamu

Po vojenčine chvíľu pracoval v Bratislave, venoval sa umeleckému reštaurátorstvu. Po roku 1991 si otvoril súkromnú keramickú dielňu v Košiciach, na Hrnčiarskej pôsobí desiaty rok.

Získať remeslo si vyžaduje veľa času a trpezlivosti, nezaobídete sa bez potrebného vybavenia. V prípade keramikára Igora Macáka je to hrnčiarsky kruh, výhrevná pec a miestnosť na glazúrovanie.

Základom je mať dobrú hlinu

Skôr, ako s prácou začne, zoženie si vhodnú ílovitú hlinu. Tú možno nájsť pri brehoch riek. Nesmie obsahovať nečistoty. Najdôležitejšiu hrnčiarsku surovinu skladuje vo vlhkej pivničke, kde má takmer ideálne podmienky. Pred prácou si pripraví menšie hrudky, aby boli lepšie tvarovateľné.

“Hrudu hliny hodím do stredu kruhu,” opisuje Macák. “Predtým, ako začnem, si vo vode navlhčím ruky. Hlinu dobre vycentrujem a tvarujem. Základný tvar sa nazýva kachlica. Keď je výsledok na svete, odrežem ho od kruhu pomocou železného drôtika a nechám zatuhnúť. Surové výrobky sa sušia tri dni až týždeň. Potom ich naložím do pece, kde sa teplota pohybuje okolo tisíc °C. Po vypálení nechám výrobky vychladnúť. Predposledná fáza sa nazýva glazúrovanie, po nej idú výrobky opäť do pece. Hotové putujú na pulty do obchodu,” dodáva Macák.

SkryťVypnúť reklamu

Okrem toho, že pracuje za hrnčiarskym kruhom, sa spolu s kolegom venuje modelovaniu obrazov. Nedávno si u neho skupina šermiarov objednala výrobu stredovekých krčahov na vodu.

Na vlastné oči sme sa presvedčili, že Macák je skutočným profesionálom – malú vázičku vyrobil ani nie za päť minút.

Prax je nenahraditeľná

Sú veci, ktoré robí radšej, medzi ne patrí modelovanie originálnych obrazov či vytváranie hrnčiarskych sôch.

Farby na glazúrovanie sú pred vypálením veľmi nevýrazné. Sýtosť im dodávajú vysoké teploty v peciach. Svoje výrobky si u neho dávajú glazúrovať aj iní hrnčiari z mesta. Prednedávnom Macák vyrobil misy pre mladomanželov.

“Točenie na kruhu je najrýchlejšie. Misu aj s nápisom som vyrobil asi za polhodinku. Remeselník musí byť, samozrejme, zručný. Každá minúta praxe je nenahraditeľná.”

SkryťVypnúť reklamu

Keramické modelovanie je však oveľa náročnejšie. Zložité diela vznikajú aj týždeň.

Macák tvorí výrobky taktiež na želanie. Svadobné či narodeninové darčeky si u neho objednávajú všetky vekové kategórie.





Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 594
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 851
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 655
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 808
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 207
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 469
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 767
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 529
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu