Výdajňa potravinovej banky na Juhu Južanka už nie je to, čo bývala. Darcov potravín je čoraz menej a ľudia v hmotnej núdzi sa sporia o každý kúsok chleba.
KOŠICE. Jediná výdajňa potravinovej banky na východnom Slovensku bola otvorená v júni 2010. Južania si z nej mohli vziať aj mliečne výrobky, sladkosti, sušené potraviny či kávu.
Dnes v nej dostať iba chlieb a balené pečivo, aj to poskromne. Iný sortiment sa objaví sporadicky.
„Už dlho to trvá. Okrem chleba, za ktorý vďačíme pánovi starostovi Hlinkovi, nedostaneme nič. Aj to tu stojíme niekedy aj od piatej rána, aby sme sa dnu dostali medzi prvými,“ sťažoval sa pán Ondík.
((a))
V čase otvorenia Južanky do nej bolo prihlásených 45 ľudí, dnes je ich iba 13. Vo štvrtok do výdajne prišli všetci trinásti. Je totiž otvorená iba dva dni v týždni, na hodinu.
„Mesačne mi z 30 bodov prepadne aj 17. Nemám za ne čo kúpiť,“ hovorí pani Tomášová.
Chlieb a pečivo sa „rozpredajú“ za prvých päť minút. Každý si odnesie po troške.
Na výdajňu sme sa opýtali mestskej časti Juh, v ktorej sídli.
„Stav, ktorý je vo výdajni, je zapríčinený nedostatočným zásobovaním Potravinovou bankou Slovenska, s ktorou má mestská časť Košice – Juh uzatvorenú dohodu o spolupráci,“ odpovedá Henrieta Pagáčová, prednostka miestneho úradu.
Sociálna pomoc je určená pre ľudí v hmotnej núdzi z Juhu, ktorí sú invalidní a starobní dôchodcovia s najnižšími príjmami do 307,70 €, rodiny s troma a viac deťmi a študujúce obojstranné siroty.
Žiadateľ zaplatí členský poplatok 6 € za polrok a za pridelené body si vyberá tovar z výdajne.
Neustále hľadáme darcov
Marko Urdzík, predseda Potravinovej banky Slovenska, vysvetľuje princíp zásobovania výdajní.
„Môžeme dať len to, čo dostaneme. My nemôžeme do týchto výdajní kupovať jedlo. Sme preto závislí od darcov. Zvyčajne sú to obchodné reťazce, ale darovať potraviny môžu aj jednotlivé osoby.“
Potraviny musia byť pred dátumom spotreby.
„Dávame potraviny v lehote 48 hodín pred vypršaním expirácie a súhlasili sme aj s 24–hodinovou lehotou.“
Južanka mala kedysi plné regály, dnes zíva prázdnotou.
„Darcov je niekedy viac, niekedy menej, nedá sa to predvídať. Ale dnes určite dávajú menšie množstvá. Radšej dajú tento tovar do svojich regálov s predzáručným predajom za zníženú cenu.“
V Česku existuje v podobnej forme aj pozáručný tovar určitých potravín. U nás je zakázaný.
„Všetci hovoríme o ekológii a šetrení, ale málo pre to skutočne robíme. Potravinami sa veľmi plytvá. Pritom mnoho sociálne odkázaných ľudí by bolo vďačných aj za to, čím my plytváme a vyhadzujeme to. Škoda, že obchody málo využívajú túto možnosť pomáhať. Pritom neustále rokujeme a oslovujeme nových darcov.“
Kúpiť sa dá iba pečivo.. Každému sa ujde po troške.
Sedem minút po otvorení výdajne. Predavačka zamyká prázdny obchod.
Foto: Veronika Janušková
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári