Korzár logo Korzár Košice
Utorok, 24. november, 2020 | Meniny má EmíliaKrížovkyKrížovky

Najlepším kuchárom je Jozef Hromják z Hiltonu

Minulý týždeň počas Horeca konferencie a Jesenného stretnutia hotelierov vyhlásili výsledky 3. ročníka celoštátnej súťaže Horeca varí s profesionálmi.

Víťazný šefkuchár. Jozef Hromják má na konte tento rok už druhé víťazstvo.Víťazný šefkuchár. Jozef Hromják má na konte tento rok už druhé víťazstvo. (Zdroj: Peter Mayer)

Ako jediný z východného Slovenska sa medzi výber najlepších šiestich súťažiacich dostal Jozef Hromják, šéfkuchár reštaurácie Olive Tree v hoteli DoubleTree by Hilton Košice, ktorý súťaž aj vyhral a získal titul Horeca šéfkuchár.

KOŠICE. Tento rok je to už jeho druhé víťazstvo po Danubius Gastro Cupe v kategórii kuchár-senior.

Kuchári - profesionáli, pracujúci v slovenských gastronomických zariadeniach, súperili s receptmi na tému Slovenská kuchyňa v modernom prevedení.

Pri výbere námetu organizátorov Horeca magazine a HN magazines ovplyvnil svetový trend dávať priestor národným kuchyniam.

Skryť Vypnúť reklamu

„Môj vzťah k slovenskej kuchyni je vrúcny a romantický. Cítim, že teraz prichádza jej renesancia. Pokladám za dôležité, aby mladí ľudia, ktorí videli, ako to funguje v zahraničí, vedeli aplikovať svoje skúsenosti pri práci so slovenskými surovinami,“ vyjadril sa Jozef Hromják.

Na súťaži sa prezentoval s receptom na kúsok jahňacieho chrbta zaúdeného čerstvým dymom bukového dreva s kôprovou omáčkou, hráškovo–špenátovým pyré a bochníkom z kyslého mlieka.

„Tento recept sme vyskladali postupne. Je v ňom istá evolúcia, veci sme z kroka na krok vylepšovali. Lokše starých mám sme vymenili za bochník z kyslého mlieka a nakoniec sme mäso ešte ovoňali dymom z bukového dreva,“ doplnil šéfkuchár reštaurácie Olive Tree, Trend Top reštaurácie v Košickom kraji za rok 2010 a 2011.

Skryť Vypnúť reklamu

Bodoval so zubáčom na špenáte

V súťaži Horeca varí s profesionálmi sa hodnotila chuťová kvalita, technológia prípravy, prezentácia jedál a celkový dojem.

Po tom, čo šesť kuchárov navarilo súťažný recept pre päťčlennú odbornú porotu, dvaja postúpili do finále.

Tam už ich úlohou bolo poradiť si so surovinami, ktoré si vybrali z tzv. black boxu. Jozef Hromják pripravil kúsok zubáča na špenáte, lasagnette a konfitovaný cesnak.

Práve suroviny sú pre slovenskú kuchyňu kľúčové. „Všetky bryndzové halušky chutia inak, pretože sa pri nich používa rozličná bryndza a slanina. Dobrú slovenskú kuchyňu by som charakterizoval ako tú s dobrými produktmi, čo je, samozrejme, závislé od peňaženky. V konečnom dôsledku by to, čo slovenská kuchyňa naozaj je, mali určovať hostia,“ dopĺňa Jozef Hromják.

Skryť Vypnúť reklamu

Práve tí môžu reštauráciu posunúť dopredu. Presviedča sa o tom pravidelne aj počas Školy varenia, kde sa so svojím tímom v novembri bude venovať práve slovenskej kuchyni.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  2. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  3. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  4. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  5. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  6. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  7. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  8. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  9. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  2. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  3. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  4. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  5. Pomáhajte čítaním
  6. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  7. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  8. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  9. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  10. Get our subscription and support the Online Charity Auction
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 30 767
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 658
  3. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 9 917
  4. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 9 315
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 250
  6. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 926
  7. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 912
  8. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 8 809
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 749
  10. Ako nahradiť fosílne palivá geotermálnou energiou? 8 498
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík, predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková a podpredseda SaS a minister školstva Branislav Gröhling.
Dobré ráno

Dobré ráno: Kedy advokáti pracujú zadarmo

Vznikol u nás prvý pro bono rebríček.

Stĺpček Jakuba Fila

Figa borová v podaní Igora Matoviča

Krajina si zaslúži mať príčetného premiéra.

Jakub Filo.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop