Potraviny po dátume spotreby, uskladnené v teple, viackrát rozmrazované alebo špinavé pracovné plochy. Vyplýva to zo zistení kontroly Úradu verejného zdravotníctva.
KOŠICE. Zamestnankyňa Ázijského bistra na Alžbetinej ulici v Košiciach Jana Martonová si dobre spomína na kontrolu.
„Našli len malé nedostatky. Napríklad nám kázali lepšie vyčistiť podlahu. Odstránili sme tie chyby, a keď boli na kontrole druhýkrát, už bolo všetko v poriadku.“
Zákazník Marián ho dokonca považuje za najlepšie ázijské bistro v meste.
Práve ono bolo nakrátko aj zavreté. Nariadili to inšpektori Úradu verejného zdravotníctva. Kvôli zlej hygiene, nedodržaniu teplotného reťazca a nepovolenému zmrazovaniu surovín.
,,Prevádzkovateľ oznámil RÚVZ KE odstránenie nedostatkov. Zamestnanci nášho úradu kontrolou zistili ich odstránenie. Uložené opatrenie o zákaze prevádzkovania tým stratilo účinnosť,“ dozvedeli sme sa z úradu verejného zdravotníctva.
Pokuta do 700 eur
Uzatvorené mali byť iba tri zo všetkých 176 ázijských reštaurácií na Slovensku.
V Košiciach je ich 16, z nich v siedmich boli zistené nedostatky. Išlo najčastejšie o osobnú alebo prevádzkovú hygienu, uchovávanie nezlučiteľných druhov potravín, potraviny po záruke či nedodržanie teplotného reťazca.
Nedostatky zistili v prevádzkach Zlaté slnko na Trolejbusovej a v OC Cassovia, v Pande na D. Feju, v reštaurácii Bamboo na Hlavnej a v Ázijskej reštaurácii na Štúrovej a na Toryskej.
Úrad oznámil, že bude voči nim začaté správne konanie vo veci uloženia pokuty. Tú navrhujú vo výške 200 – 700 eur.
Majiteľka reštaurácie na Štúrovej Xia Meijun vraví, že kontroly sú u nich bežné. „Dnes tu bola aj kontrola alkoholu, ten sme mali v poriadku. Celková kontrola v septembri dopadla tiež celkom dobre. Zistili len malé administratívne nedostatky alebo to, že si máme kontrolovať teplotu polievky v kuchyni. Ale nič vážne. Ani zákazníci sa nesťažujú.“
Za pravdu jej dáva aj Atila. „Chutí mi tu. Dokonca sa mi zdá, že v poslednom čase dávajú aj väčšie dávky.“
Tráviace ťažkosti aj hnačky
Pri kontrolách reštaurácií odobrali stery z pracovných plôch, rúk a odevov zamestnancov. Našli sa v nich nadlimitné množstvá kvasiniek a plesní.
Podľa Lenky Skalickej, hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva, ide o závažné porušenia prevádzkovej hygieny.
„Prítomnosť nepatogénnych mikroorganizmov zvyčajne nespôsobí ochorenie, ako je to napríklad u salmonely. Nie je však vylúčené, že po konzumácii takto kontaminovaného jedla nemôžu vzniknúť rôzne tráviace ťažkosti, hnačka a iné príznaky ochorenia tráviaceho systému.“
Správa z kontroly uvádza, že najväčší problém predstavuje komunikačná bariéra, pretože len málo ázijských reštaurácií má určenú zodpovednú osobu, ktorá dostatočne ovláda slovenský jazyk.
Ázijčanov nariadil kontrolovať hlavný hygienik
Prečo bola kontrola zameraná iba na čínske, indické, vietnamské, kórejské a iné orientálne prevádzky?
„Mimoriadne cielené kontroly zamerané na ázijské reštaurácie sa uskutočnili na základe nariadenia hlavného hygienika SR. Počas celého roka vykonávame plánované úradné kontroly aj v iných prevádzkach. Niekoľkokrát do roka sa však uskutočňujú mimoriadne cielené na konkrétne zariadenia spoločného stravovania.“
Nedostatky zistili v 134 reštauráciách na Slovensku, čo predstavuje z celkového počtu až 76 %.
Obyvateľov z juhovýchodu môže potešiť aspoň fakt, že najviac čistých reštaurácií, až 62 % z kontrolovaných, bolo práve v Košickom kraji.
Najviac nedostatkov naopak hygienici zistili v Bratislavskom kraji, kde bolo nevyhovujúcich 94 % reštaurácií.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári