KOŠICE. Tráviace ťažkosti sa u pracovníkov prejavujú hnačkami. Na zdravotné problémy sa podľa informácií Korzára do včerajška sťažovalo asi 50 ľudí.
O aké ochorenie ide a aké sú jeho príčiny? To preverujú hygienici košického regionálneho úradu verejného zdravotníctva.
„Laboratórne testy trvajú niekoľko dní, preto je predčasné sa vyjadrovať k druhu a pôvodu ochorenia,“ hovorí epidemiologička Jana Seligová.
Nie je vylúčené, že pracovníci majú salmonelózu. Pôvodcom nákazy je zrejme strava v závodnej jedálni. Žiaden z pracovníkov nebol hospitalizovaný v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura.
V jedálni už neje
Zamestnanci Faurecie o situácii vo firme vedia. Zdravotné problémy majú hlásiť nadriadeným. Potvrdila nám to 24-ročná pracovníčka.
„Začiatkom týždňa sme dostali interný príkaz oznámiť vedúcim tráviace ťažkosti. Mňa sa tento problém netýka, v závodnej jedálni sa už nestravujem. Minulý rok som z jedla chytila vírus podobný salmonelóze. Doma som strávila niekoľko týždňov.“
Hovorca Faurecie z francúzskej centrály Olivier Le Friec prisľúbil stanovisko potom, ako preverí situáciu.
Spoločnosti dodáva od začiatku roka stravu externá firma Eurest. Stravovacie služby zabezpečuje v trojzmennej prevádzke. Vyjadrenie do uzávierky neposlala.
Vlaňajšia epidémia
Zdravotné ťažkosti nemajú ľudia vo fabrike po prvý raz. Hnačky a tráviace problémy sa prejavili u šesťdesiatich pracovníkov fabriky aj v septembri minulého roka. Viacerí museli byť hospitalizovaní.
Podozrenie, že ide o salmonelózu, sa u nich nepotvrdilo. Vo vzorkách stolice pacientov boli izolované norovírusy. Nákaza zrejme pochádzala z rybacieho šalátu.
Faurecii dodávala stravu spoločnosť Sodexo, ktorá zároveň zásobovala U. S. Steel.
Vlani počas epidémie ošetrili v univerzitnej nemocnici viac ako 180 pacientov so zápalom čriev a žalúdka. Hospitalizovaných bolo 77 z nich.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári