Medvede sa kúpu v bazénoch, ďalších chlpatých či operených zverencov ošetrovatelia sprchujú.
KOŠICE. Vysoké teploty znášajú dosť zle najmä tulene, menej žerú, oproti chladnejším dňom je to asi o dve tretiny menej. Teda, namiesto 5 či 6 kilogramov rýb zmastia iba asi dve kilá.
V ubikáciách môže teplota vystúpiť aj na 40 stupňov či viac, našťastie, zvieratá majú k dispozícii letné výbehy. Nemusia sa preto „dusiť“ vo vlastnej šťave, ale vonku využívajú prirodzené tiene.
Zmrzlinu nemajú pravidelne
„Keď prídu horúčavy, zvykneme robiť pre zvieratá aj zmrzlinu, ale nedostávajú ju pravidelne,“ povedal nám včera zoológ Patrik Pastorek.
„Kŕmne dávky sa snažíme upravovať tak, aby tam bolo viac šťavnatých zložiek, napríklad melóny.“
Medveďom zvyknú pripravovať zmrzlinovú maškrtu na ochladenie z ovocia, sirupovej či osladenej vody, prípadne dostanú nejakú rybičku, samozrejme, všetko hlboko zmrazené.
Mrazený hovädzí vývar
Levice takisto majú „svoju“ zmrzlinku, ale s celkom inou príchuťou.
"Ide vlastne o hovädzí a zmrazený vývar, ale ony sa s tým chcú skôr hrať, ako sa ochladzovať. Iné zvieratká ochladzujeme vodou, majú to rady najmä lamy alpaky, alebo emu hnedé či pštrosy dvojprsté. Doslova na nich vidieť, že sprchu chcú, nechávajú na seba striekať prúdy vody, po ktorej evidentne pookrejú. A keď už majú dosť, idú preč. Čo sa týka postavených ubikácií, vetráme ich, prípadne spúšťame ventilátory,“ dodal Pastorek.
Medveď Žabo. Rodinka chlpáčov sa môže kúpať v jazierkach vytvorených ošetrovateľmi.
Foto: Judita Čermáková
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári