Vďaka dažďom a takmer pravidelným búrkam to zatiaľ vyzerá na slušnú sezónu.
KOŠICE. Naozaj rastú. Košičanka Dáša našla pri prechádzke v okolí Malej Lodiny 20 dubákov. Ďalší Košičania sa s úlovkami chvália na špecializovanom hubárskom webe.
Práve v okolí metropoly východu je podľa ich ohlasov momentálne najlepšia hubačka na celom východe, o čom svedčí aj 24 priaznivých správ o výskyte týchto malých a veľkých „obyvateľov“ lesa.
Od ostatného víkendu hlásili hubári 32 dubákov na Alpinke, 13 pri Moldave a jeden hubár našiel 23 kúskov vrátane kozákov pri krátkej prechádzke pri Zelenom dvore.
Okrem klasických miest vyskúšajte aj lesy pri hranici
Huby budú rásť aj v ďalších dňoch, na rozdiel od uplynulých rokov im nebudú vadiť ani aktuálne horúčavy.
Podľa dlhoročného skúseného hubára Jána Mariássyho z Mykologickej poradne v Košiciach to bude najmä preto, že podhubie nie je vďaka jarným dažďom vysušené, a nebude sa tak musieť ani nejako zdĺhavo regenerovať.
„Prvé huby začiatkom júna boli veľmi červivé, také skôr pre potešenie, postupne sa kvalita zlepšovala. Možno ich teraz nebude až toľko, ale stále budú. Tam, kde prší, prípadne sa tam preženie nejaká letná búrka, budú rásť huby aj naďalej. Stačí len prísť v správny čas. No upozorňujem aj na možnosť, že týždeň môžu rásť huby stále na jednom mieste, no vo vedľajšej doline nenájdete vôbec nič,“ tvrdí.
Okrem klasických miest Košičanov pre hubačku na hrebeni Slanských a Volovských vrchov a to najmä v okolí Zlatej Idky, Košickej Belej alebo Skároša sa dajú slušné úlovky očakávať aj pri maďarských hraniciach v okolí Rešice alebo Janíka.
Márne to isto nebude ani v lesoch pri hranici alebo aj za ňou (Maďari nie sú nejakí veľkí hubári), či v okolí niektorého z potôčikov, ktoré ústia do Hornádu.
Mykologická poradňa je otvorená každý pondelok
Tí Košičania, ktorí nájdu huby, jedlosťou ktorých si nie sú celkom istí, sa môžu poradiť s odborníkmi z hubárskej poradne.
Tá je otvorená každý pondelok od 14.30 do 16.30 hod. v suteréne budovy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva na Rooseveltovej ulici 8. Na všetky otázky vám okrem J. Mariássyho rád odpovie aj Ján Pardovič.
Prekvapilo nás napríklad to, že s výnimkou podpňoviek nemusíme odrezať nájdenú hubu tak, aby sme podhubie nechali v zemi. Táto „operácia“ nemá totiž nijaký vplyv na to, či ich tam bude rásť viac.
Aj taký hríb satan sa po tepelnom spracovaní dá zjesť bez obavy o život. Naopak, podobný hríb červený je síce na pohľad doslova „na zjedenie“, no ak ho dáte do praženice, bude taká horká, že ju nezjete.
Ak si chcete dobre pochutiť napríklad na rýdzikoch, tak sa vždy pozrite, aké mlieko z nich tečie. Najlepšie sú vraj tie s oranžovým, resp. červeným mliekom vytekajúcim z ich klobúčika.
Pardovič: Bedle si mýlia s muchotrávkou zelenou
„Čoraz viac je takých ľudí, ktorí za nami prídu sa spýtať, či je to jedlá huba, pričom nám potom povedia, že už ju aj zjedli. Myslia si, že keď majú doma atlas, tak môžu zjesť všetko. To je veľmi nezodpovedné. Sami sme prekvapení, že dosť ľudí si mýli pečiarky a dokonca aj bedle s muchotrávkou zelenou, ktorá zapríčiňuje najťažšie otravy končiace smrťou. Preto je vždy lepšie sa poradiť, alebo ak si nie ste istí, radšej ich nekonzumujte,“ dodal J. Pardovič.
Nádherné dubáčiky. Naša čitateľka Dáška mala pri ich zbieraní v okolí Malej Lodiny veľkú radosť.
Foto: archív
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári