Korzár logo Korzár Košice
Nedeľa, 20. august, 2017 | Meniny má Anabela

Odborníci sa sporia, či suchohríby spôsobujú rakovinu

Podľa známeho českého mykológa a chemika je konzumácia niektorých druhov obľúbených húb riziková.

(Zdroj: ilustračné - TASR)

Aktuálne striedanie teplého počasia a dažďov na východe Slovenska praje rastu húb. Ale pozor! Podľa známeho českého mykológa a chemika Jiřího Braiera je konzumácia niektorých druhov obľúbených húb najrýchlejšou priepustkou do krematória alebo na onkologické oddelenie v nemocnici.

KOŠICE. Jiří Baier nedávno rozčeril verejnú mienku v Česku, keď neodporúčal jesť viaceré chutné huby, ako sú napríklad suchohríby.

V Českom rozhlase vyhlásil, že v prasklinách na klobúčiku sídli nižšia parazitická huba, tzv. nedohub, ktorá na plodniciach suchohríbov žltomäsových zanecháva jedovaté toxíny. To vedie k vzniku rakoviny slinivky brušnej a zažívacích ciest.

Takisto radí nejesť strapačky, lebo obsahujú v sebe chemické látky, ktoré môžu spôsobiť rakovinu zažívacieho traktu.

Podľa neho najmä huby s hnedým klobúkom v sebe sústreďujú rádioaktívne cézium.

Ján Mariássy suchohríb žltomäsový nezbiera

V lesoch okolo metropoly východu rastie viacero druhov suchohríbov a strapačiek, ktoré ľudia s obľubou zbierajú.

Známy košický mykológ Ján Mariassy sčasti s Baierom súhlasí. On sám suchohríby žltomäsové nezbiera, no na iné druhy suchohríbov nedá dopustiť.

„Viete, čo mykológ, to iný názor. Ak však za týždeň neskonzumujete viac ako štvrť kila húb, nemalo by vám to uškodiť. Posledné výskumy naozaj preukazujú, že sa v suchohríboch dokáže naakumulovať asi najviac cézia. Osobne ich neodporúčam sušiť s inými hubami a ani zbierať staršie plodnice.“

Dôležitý je aj spôsob sušenia a tepelnej úpravy

Obaja odborníci sa zhodujú, že hubári by si mali dávať veľký pozor na spracovanie a celkovú úpravu húb.

Baier dôrazne odporúča ako nemať „jedovatú konzervu“ v mrazničke.

„Huby tepelne spracujte, napríklad poduste a následne zamrazte. Čerstvé huby nezmrznú hneď, ako zatvoríte mrazničku a kvôli enzýmom, ktoré obsahujú, sa neprestávajú rozkladať a neustále sa uvoľňujú škodlivé mykotoxíny. Ak ich chcete vysušiť, dajte ich na dve minúty do vopred vyhriatej rúry na 150° C. Zničí sa tým infekcia a hmyzie vajíčka, ktoré huby môžu obsahovať,“ tvrdí.

Ján Mariássy dodáva, že po hubačke je najdôležitejšie čo najrýchlejšie usušiť huby. Príliš namoknuté huby by ani vôbec nezbieral.

Najzdravšie sú hlivy ustricové

Hoci hubárska verejnosť považuje za najchutnejšie dubáky, odborníci poznajú ešte cennejšie huby.

Jiří Baier sa s Jánom Mariássym zhodli, že asi najlepšou z nich je známa hliva ustricová, ktorá sa dá dopestovať aj doma.

Podľa Baiera výrazne pomáha proti starnutiu, vyplavuje z tela cholesterol, pôsobí aj proti rakovine a posilňuje imunitu.

Mariássy ju pre jej účinky takisto odporúča jesť vo väčších množstvách, prípadne si ju usušiť a rozdrviť na prášok, ktorý potom dáme do jedla.

jsv

Rada

Pozor na zámenu bedle a bedličky

Mykológovia upozorňujú aj na to, že na jeseň rastú nielen bedle vysoké (ľudovo jedľa bedľa), ale aj ich falošná sesternica bedlička ostrošupinatá. Tá koncom minulého mesiaca spôsobila smrť hubára pri Banskej Bystrici, ktorý si pomýlil oba druhy húb.

„Bedlička má oproti bedli menší klobúk a celkovo je aj menšia. Hoci obsahuje podobný jed ako muchotrávka zelená, smrť by po vypumpovaní žalúdka nemala nastať. Zbierať máme len to, čo poznáme. V prípade nejasností odporúčame zájsť každý pondelok poobede do našej Mykologickej poradne na Rooseveltovej 8 v Košiciach,“ skonštatoval J. Mariássy.

jsv

Neprehliadnite tiež

Košičanka Doris roztancuje funky nakladačkou

Jej osobnou najväčšou špičkou na svete je Bruno Mars.

Rozhovor

Šéf národného parku: Slovenský raj sa mi nikdy nezunuje

Tomáš Dražil je pyšný na zonáciu, ferratu Kyseľ aj splavovanie Hornádu.

Košičan pred 56 rokmi držal tabuľku Abebe Bikilovi. Sám je dnes legendou

Juraj Fotul by schoval do vrecka aj Forresta Gumpa.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Najčítanejšie na Košice Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 641
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 780
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 770
  4. Ako sme jazdili v socializme 2 651
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 847
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 761
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 304
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 257
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 196
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 805

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop