Korzár logo Korzár Košice
Nedeľa, 21. január, 2018 | Meniny má Vincent
Pridajte si svoje mesto

Odborníci sa sporia, či suchohríby spôsobujú rakovinu

Podľa známeho českého mykológa a chemika je konzumácia niektorých druhov obľúbených húb riziková.

(Zdroj: ilustračné - TASR)

Aktuálne striedanie teplého počasia a dažďov na východe Slovenska praje rastu húb. Ale pozor! Podľa známeho českého mykológa a chemika Jiřího Braiera je konzumácia niektorých druhov obľúbených húb najrýchlejšou priepustkou do krematória alebo na onkologické oddelenie v nemocnici.

KOŠICE. Jiří Baier nedávno rozčeril verejnú mienku v Česku, keď neodporúčal jesť viaceré chutné huby, ako sú napríklad suchohríby.

V Českom rozhlase vyhlásil, že v prasklinách na klobúčiku sídli nižšia parazitická huba, tzv. nedohub, ktorá na plodniciach suchohríbov žltomäsových zanecháva jedovaté toxíny. To vedie k vzniku rakoviny slinivky brušnej a zažívacích ciest.

Takisto radí nejesť strapačky, lebo obsahujú v sebe chemické látky, ktoré môžu spôsobiť rakovinu zažívacieho traktu.

Podľa neho najmä huby s hnedým klobúkom v sebe sústreďujú rádioaktívne cézium.

Ján Mariássy suchohríb žltomäsový nezbiera

V lesoch okolo metropoly východu rastie viacero druhov suchohríbov a strapačiek, ktoré ľudia s obľubou zbierajú.

Známy košický mykológ Ján Mariassy sčasti s Baierom súhlasí. On sám suchohríby žltomäsové nezbiera, no na iné druhy suchohríbov nedá dopustiť.

„Viete, čo mykológ, to iný názor. Ak však za týždeň neskonzumujete viac ako štvrť kila húb, nemalo by vám to uškodiť. Posledné výskumy naozaj preukazujú, že sa v suchohríboch dokáže naakumulovať asi najviac cézia. Osobne ich neodporúčam sušiť s inými hubami a ani zbierať staršie plodnice.“

Dôležitý je aj spôsob sušenia a tepelnej úpravy

Obaja odborníci sa zhodujú, že hubári by si mali dávať veľký pozor na spracovanie a celkovú úpravu húb.

Baier dôrazne odporúča ako nemať „jedovatú konzervu“ v mrazničke.

„Huby tepelne spracujte, napríklad poduste a následne zamrazte. Čerstvé huby nezmrznú hneď, ako zatvoríte mrazničku a kvôli enzýmom, ktoré obsahujú, sa neprestávajú rozkladať a neustále sa uvoľňujú škodlivé mykotoxíny. Ak ich chcete vysušiť, dajte ich na dve minúty do vopred vyhriatej rúry na 150° C. Zničí sa tým infekcia a hmyzie vajíčka, ktoré huby môžu obsahovať,“ tvrdí.

Ján Mariássy dodáva, že po hubačke je najdôležitejšie čo najrýchlejšie usušiť huby. Príliš namoknuté huby by ani vôbec nezbieral.

Najzdravšie sú hlivy ustricové

Hoci hubárska verejnosť považuje za najchutnejšie dubáky, odborníci poznajú ešte cennejšie huby.

Jiří Baier sa s Jánom Mariássym zhodli, že asi najlepšou z nich je známa hliva ustricová, ktorá sa dá dopestovať aj doma.

Podľa Baiera výrazne pomáha proti starnutiu, vyplavuje z tela cholesterol, pôsobí aj proti rakovine a posilňuje imunitu.

Mariássy ju pre jej účinky takisto odporúča jesť vo väčších množstvách, prípadne si ju usušiť a rozdrviť na prášok, ktorý potom dáme do jedla.

jsv

Rada

Pozor na zámenu bedle a bedličky

Mykológovia upozorňujú aj na to, že na jeseň rastú nielen bedle vysoké (ľudovo jedľa bedľa), ale aj ich falošná sesternica bedlička ostrošupinatá. Tá koncom minulého mesiaca spôsobila smrť hubára pri Banskej Bystrici, ktorý si pomýlil oba druhy húb.

„Bedlička má oproti bedli menší klobúk a celkovo je aj menšia. Hoci obsahuje podobný jed ako muchotrávka zelená, smrť by po vypumpovaní žalúdka nemala nastať. Zbierať máme len to, čo poznáme. V prípade nejasností odporúčame zájsť každý pondelok poobede do našej Mykologickej poradne na Rooseveltovej 8 v Košiciach,“ skonštatoval J. Mariássy.

jsv

Neprehliadnite tiež

Sľubujú dôchodcom výhru za nákup. Peniaze nedorazia

Dôverčivý 97-ročný dôchodca minul na produkty už vyše 250 eur.

Konkurz na šéfarchitekta Raši zrušil. Jeden uchádzač bol málo

Jediná nevylúčená záujemkyňa vraví, že chápe, čo to pre ňu znamená.

Kde je mafián Nigut? Zatykač má vyše štyri roky

Špekuluje sa, že už je po smrti. Okoličány spomína na posledné stretnutie.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štefunko: Nešiel by som do toho, keby som mal byť bezvýznamný hráč

Predseda novej strany Progresívne Slovensko si trúfa vo voľbách na 15 percent. Kandidátov chce nasadiť už do tohtoročných komunáliek.

ŠPORT

Nechcel som, aby Nasťa odišla. Dnes to chápem, tvrdí jej brat

Ako je možné, že Kuzminová vyhráva, a naši nie, čudujú sa Rusi.

KOMENTÁRE

Štefunkov test politických zákonitostí

Vyzerá to, ako keby cielene trolovali voličov nezaujímavými témami.

Najčítanejšie na Košice Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 18 190
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 8 414
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 480
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 193
  5. Kam do tepla v januári? 1 789
  6. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 583
  7. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 1 574
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 438
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 1 192
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 911

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop