Aktuálne striedanie teplého počasia a dažďov na východe Slovenska praje rastu húb. Ale pozor! Podľa známeho českého mykológa a chemika Jiřího Braiera je konzumácia niektorých druhov obľúbených húb najrýchlejšou priepustkou do krematória alebo na onkologické oddelenie v nemocnici.
KOŠICE. Jiří Baier nedávno rozčeril verejnú mienku v Česku, keď neodporúčal jesť viaceré chutné huby, ako sú napríklad suchohríby.
V Českom rozhlase vyhlásil, že v prasklinách na klobúčiku sídli nižšia parazitická huba, tzv. nedohub, ktorá na plodniciach suchohríbov žltomäsových zanecháva jedovaté toxíny. To vedie k vzniku rakoviny slinivky brušnej a zažívacích ciest.
Takisto radí nejesť strapačky, lebo obsahujú v sebe chemické látky, ktoré môžu spôsobiť rakovinu zažívacieho traktu.
Podľa neho najmä huby s hnedým klobúkom v sebe sústreďujú rádioaktívne cézium.
Ján Mariássy suchohríb žltomäsový nezbiera
V lesoch okolo metropoly východu rastie viacero druhov suchohríbov a strapačiek, ktoré ľudia s obľubou zbierajú.
Známy košický mykológ Ján Mariassy sčasti s Baierom súhlasí. On sám suchohríby žltomäsové nezbiera, no na iné druhy suchohríbov nedá dopustiť.
„Viete, čo mykológ, to iný názor. Ak však za týždeň neskonzumujete viac ako štvrť kila húb, nemalo by vám to uškodiť. Posledné výskumy naozaj preukazujú, že sa v suchohríboch dokáže naakumulovať asi najviac cézia. Osobne ich neodporúčam sušiť s inými hubami a ani zbierať staršie plodnice.“
Dôležitý je aj spôsob sušenia a tepelnej úpravy
Obaja odborníci sa zhodujú, že hubári by si mali dávať veľký pozor na spracovanie a celkovú úpravu húb.
Baier dôrazne odporúča ako nemať „jedovatú konzervu“ v mrazničke.
„Huby tepelne spracujte, napríklad poduste a následne zamrazte. Čerstvé huby nezmrznú hneď, ako zatvoríte mrazničku a kvôli enzýmom, ktoré obsahujú, sa neprestávajú rozkladať a neustále sa uvoľňujú škodlivé mykotoxíny. Ak ich chcete vysušiť, dajte ich na dve minúty do vopred vyhriatej rúry na 150° C. Zničí sa tým infekcia a hmyzie vajíčka, ktoré huby môžu obsahovať,“ tvrdí.
Ján Mariássy dodáva, že po hubačke je najdôležitejšie čo najrýchlejšie usušiť huby. Príliš namoknuté huby by ani vôbec nezbieral.
Najzdravšie sú hlivy ustricové
Hoci hubárska verejnosť považuje za najchutnejšie dubáky, odborníci poznajú ešte cennejšie huby.
Jiří Baier sa s Jánom Mariássym zhodli, že asi najlepšou z nich je známa hliva ustricová, ktorá sa dá dopestovať aj doma.
Podľa Baiera výrazne pomáha proti starnutiu, vyplavuje z tela cholesterol, pôsobí aj proti rakovine a posilňuje imunitu.
Mariássy ju pre jej účinky takisto odporúča jesť vo väčších množstvách, prípadne si ju usušiť a rozdrviť na prášok, ktorý potom dáme do jedla.
jsv
Rada
Pozor na zámenu bedle a bedličky
Mykológovia upozorňujú aj na to, že na jeseň rastú nielen bedle vysoké (ľudovo jedľa bedľa), ale aj ich falošná sesternica bedlička ostrošupinatá. Tá koncom minulého mesiaca spôsobila smrť hubára pri Banskej Bystrici, ktorý si pomýlil oba druhy húb.
„Bedlička má oproti bedli menší klobúk a celkovo je aj menšia. Hoci obsahuje podobný jed ako muchotrávka zelená, smrť by po vypumpovaní žalúdka nemala nastať. Zbierať máme len to, čo poznáme. V prípade nejasností odporúčame zájsť každý pondelok poobede do našej Mykologickej poradne na Rooseveltovej 8 v Košiciach,“ skonštatoval J. Mariássy.
jsv
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári