Parené buchty, rezne, pudingy, ale aj zeleninové chlebíky a cícerové delikatesy včera degustovali rodičia školopovinných detí. Svorne tvrdia, že s deťmi by menili.
KOŠICE. Ochutnávka jedál zo školských jedální v zriadovateľskej pôsobnosti mesta všetkých príjemne prekvapila. Podujatie pri príležitosti svetového dňa výživy bolo určené hlavne rodičom školákov. Monika a Rasťo z Lorinčíka majú doma škôlkara a školáka.
„U chlapcov je skôr ten problém, že by jedli od rána do večera. Aj v škole im veľmi chutí. Za našich čias bolo jedlo iné. Hnusnejšie, také fádne. Ten výber a pestrosť jedál, ktoré majú v jedálňach naše deti, je oveľa lepšia, ako sme mali my,“ hodnotí Monika.
Zamestnankyne jedální v škôlkach a základných školách sa zhodli, že ich úloha je náročnejšia ako kedysi.
„Pribúda administratíva, musíme sledovať energetické a nutričné hodnoty jedla aj financie pri nákupoch,“ vymenovali základné povinnosti. „Odmenou sú nám spokojné a sýte deti.“
Špeciálnu stravu rozšírili
Nad jedlami zo školských jedální si na svoje detstvo zaspomínal aj primátor Košíc Richard Raši (SMER).
„Nemal som rád rizoto a kôprovú omáčku, najviac mi chutili buchty na pare a granadír. Jedol som všetko a do svojich 13 rokov som bol taký kvadratický, moja výška a šírka sa približovali. Ale musím povedať, že takúto dobrú stravu sme nemali. Aj moje dievčatá sa stravujú v jedálni a sú spokojné.“
Novinkou v stravovaní v školských jedálňach je rozšírenie diétneho stravovania vo všetkých väčších košických sídliskách.
Mária Lukáčová, kuchárka z Materskej školy na Šafárikovej ulici hovorí, že počet detí vyžadujúcich špeciálnu stravu narastá.
„Predtým boli diabetici ojedinelí, teraz sú bežní. Dnes máme v škôlke 50 detí, ktorým varíme inak. Ponúkame diabetickú, bezlepkovú aj šetriacu stravu, podľa odporúčaní lekára.“
Manželia z Pereša. Ohúrila ich pestrosť jedálnička.
Foto: Veronika Janušková
Autor: lnk
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári