KOŠICE. Na rybe dlhej dva metre si mohli popásť oči diváci v piatok večer na Hlavnej. Úlovkom sa pred ich zrakmi nepýšil žiaden skúsený rybár, ale tím kuchárov z hotela Double Tree by Hilton.
Po minulom roku, kedy pre Košičanov upiekli 1,5 metra vysoký stromček, sa tentoraz inšpirovali ďalšou slovenskou vianočnou tradíciou.
Perníkového kapra podľa manažérky hotela Kataríny Šimkovej upiekli z kilogramu masla, troch kilogramov medu, šiestich kíl múky, 1,3 kilogramu cukru a 25-ich vajec. Ozdobu cukrárky ukuchtili z troch kíl cukru a ďalších 20-ich vajec.
Diváci mohli priložiť ruku k dielu pri zdobení malých perníčkov – symbolických rybích šupiniek. Traja najlepší získali vecné dary. Rybí perník skrášli pódium pred Immaculatou do konca vianočných trhov.
„Muselo to dať prácu, upiecť takýto perník. Každá gazdiná vie, že to dá práce napiecť medovníky na Vianoce,“ smiala sa Košičanka Gabika.
Nadrozmená chalúpka
Slinky sa ľuďom zbiehali aj z omamných vôní špeciálneho vianočného menu, ktoré priamo pred ich očami vyčarili kuchári z reštaurácie Olive Tree. Ako prvé Košičania ochutnali kapra na hubovom ragú s domácimi tvarohovými nokmi.
Nadrozmerný perník v tvare chalúpky pripravili pre malých návštevníkov aj v kaviarni Hiltonu. Na medovník s výškou a dĺžkou dva metre cukrári spotrebovali 175 vajec, 42 kíl múky, 21 kíl medu, 9 kíl cukru a 7 kíl masla.
Na pódiu sa strhol boj v zdobení perníkov.
Foto: veja
Autor: kag
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári