Vianoce na Hlavnej lákali aj vďaka benefičnej kulinárskej šou.
KOŠICE. Anjelská kapustnica v tisíclitrovom kotle rozvoniavala a hriala skrehnutých návštevníkov košických Vianoc v sobotu pri Immaculate. Kuchársky tím ju chystal 10 hodín.
Podľa jedného z kuchárov Tibora Paľa bol rozdiel oproti vareniu v bežnom hrnci odhadnúť množstvá ingrediencií.
„Tisíc litrov je asi dvetisíc porcií, takže sme do nej dali 60 kíl klobás, 2 kilá húb, 3 kilá sliviek, 250 kíl kapusty či 70 kíl údených rebier, to dá zabrať,“ opísal Paľo.
Mamutí kotol prilákal aj Vila Kalmana, známeho ako „ozembucha“ v gumákoch z kapely Drišľak. Ten svojej manželke Marike u organizátorov vybavil, aby mohla megakapustnicu pomiešať a on ju tak odfotil.
„Vraj takú ešte v živote nemiešala, haha. Keď sa človek nespýta, tak môže len chodiť okolo,“ parafrázoval Vilo príslovie, že kto sa hanbí, má prázdne gamby.
Super, kyslá, pikantná
„Je výborná, presne taká, ako varím doma, sama by som lepšiu neuvarila,“ oblizovala sa Košičanka Trudy.
Monika, ochutnávajúca obďaleč, mala dve malé výhrady: „Je dosť kyslá a pikantná, moja domáca je lepšia, jemnejšia, ale koľko ľudí, toľko chutí, inak je v pohode. Dám si len trochu, lebo už som mala hruškovo-zázvorový punč a predtým aj makovú lokšu, tak keď si dám ešte toto ‚kvašné‘, neviem, kam budem potom utekať....“
Kuchári nám prezradili, že do kapustnice dali i feferóny, ktoré možno doma nepoužíva každý.
Výťažok z predaja kapustnice dostane občianske združenie Úsmev ako dar.
„Pomôže ľuďom v núdzi, napríklad na zaplatenie obedov pre deti v škole, poplatkov za škôlku, lieky, mlieko, Sunar, plienky pre bábätká atď.,“ povedal Radoslav Dráb z košickej pobočky združenia.
Foto k článku: Judita Čermáková
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári