Korzár logo Korzár Košice
Utorok, 20. február, 2018 | Meniny má Lívia
Pridajte si svoje mesto

Študenti modernizujú naše stravovanie

Devätnásť nápadov predstavili mladí študentina Technickej univerzite v Košiciach v rámci súťaže inovatívnych projektov.

QR kód na stole. Nahradí jedálniček.(Zdroj: archív)

Byť mladý, mať nápad a dokonca aj plán, ako ho presadiť, je už dobrý základ pre úspech. Devätnásť takýchto nápadov predstavili mladí študenti minulý týždeň na Technickej univerzite v Košiciach v rámci súťaže inovatívnych projektov. Prinášame vám dva z nich.

KOŠICE. Rektor Technickej univerzity Anton Čižmár ocenil prácu všetkých, ktorí sa zúčastnili akcie Máš nápad – prezentuj svoj startup.

„Boli sme veľmi milo prekvapení myšlienkami a nápadmi, ktoré tu odzneli. Ale vyhlásiť sme mohli len troch najlepších, ktorí získajú miesto v budúcom vedeckom parku Technicom.“

Prvú cenu získal projekt Milana Fenčíka a jeho tímu so zatiaľ pracovným názvom Get Farmer. Tí získali aj miesto, kanceláriu v budúcom vedeckom parku Technicom. Špeciálnu cenu AZU (Aktivita zvyšuje úspech) získal tím Tomáša Juska s reštauračným projektom App@eat.

Produkty lokálnych farmárov

Víťazný projekt je odzrkadlením súčasných trendov. V čase eko a bio sa špeciálne obchodíky so zdravým sortimentom vynárajú ako huby po daždi. Informatici z Technickej univerzity to však vyriešili aj bez kamenného obchodu, iba webovou stránkou.

„Ľudia v čase supermarketov zabudli na to, že existujú aj lokálne potraviny, ktoré neprecestovali polovicu sveta, ale ktoré sú vypestované maximálne 50 – 100 km od nás, kde žijeme. Sú kvalitné, bez pesticídov,“ hovorí Milan Fenčík, študent posledného ročníka informatiky.

„Farmárov dávame dokopy na jednu webstránku, ponúkame celý ich profil, s tým, že priamo si ľudia môžu tie potraviny kúpiť. Vidia, aké sú možnosti dovozu, či to rozváža farmár alebo si pre to musia ísť sami. Je to pre celé Slovensko.“

Podobný projekt, debničkári, u nás už však existuje.

„Vieme o tom. Spolupracujeme s ním, dávame ich dokopy a hľadáme k tomu aj ďalších farmárov a nové vylepšenia.“

Prihlásiť ako predajca sa môže každý, no musí prejsť kontrolou.

„Podstatné je, že ten farmár sa tomu musí naplno venovať. Nemôže to byť človek, ktorý má prebytok iba 10 kg zemiakov. Celé leto sme chodili po farmách, pýtali sa farmárov, čo potrebujú, čo im chýba. Takmer so všetkými som sa stretol osobne.“

V okolí Košíc majú zatiaľ okolo 20 dodávateľov. Projekt chcú spustiť o tri mesiace. Čaká ich ešte zvolenie vhodného slovenského názvu.

Dodávatelia budú mať na stránke aj svoj profil, môžu pridávať fotky, ľudia im budú môcť písať komentáre na to, čo si kúpili a komunikovať s nimi. Stačí si len zadať, kde bývate a systém vám už vyhodí dostupných farmárov.

„Máme skúsenosti, že takéto produkty si kupujú hlavne mladé rodiny pre svoje deti, aby im dali to najlepšie, preto si myslíme, že to má budúcnosť.“


fencik_r9456_res.jpg
Milan Fenčík. Výherca celej súťaže.

Rýchlejšia obsluha v reštauráciách

App@eat je názov služby, ktorá by mala zrýchliť a skvalitniť objednávky v reštauráciách. Po jeho zavedení už nebudete musieť čakať, kým k vášmu stolu príde čašník a opýta sa vás, čo si dáte.

„Na každom stole bude QR kód, ktorý si smartfónom naskenujete a on vám zobrazí aktuálny jedálny lístok. Vyberiete si z neho a zadáte objednávku. Tá sa objaví v smartfóne alebo tablete buď u čašníka, alebo priamo v kuchyni. Tým pádom sa čašník toľko nenabehá a my skrátime dobu čakania,“ vraví Tomáš Jusko (22), ktorý má v tíme na starosti predaj a marketing.

Prvýkrát tak prídete do kontaktu s čašníkom, až keď vám donesie už hotové jedlo alebo nápoje. Keď si budete chcieť niečo doobjednať alebo zaplatiť, tiež to len zadáte do smartfónu.

„Momentálne riešime už aj možnosť platby cez telefón. QR kód bude niekde na stole. Pracujeme aj na tom, aby kód ladil s interiérom reštaurácie. Môže byť na kove, plaste, papieri, na dreve...“

Tvorcovia vidia potenciál hlavne v letných záhradách.

„Každá reštaurácia, ktorá má letnú záhradu, si potrebuje kvôli nej zobrať na leto minimálne dvoch čašníkov. Niekedy sa fakt dosť dlho čaká a my by sme vedeli skrátiť ten čas.“

Na túto službu však musí mať zákazník smartfón, čo podľa tvorcov projektu dnes už väčšina ľudí má.

„Reštaurácii stačí tablet alebo notebook. Mesačne ju to bude stáť 10 – 50 eur, podľa počtu stolov a balíka, ktorý si vyberie.“

Výhodou je, že majiteľ reštaurácie si môže aj z domu kontrolovať, čo sa najviac predáva, čo najmenej, koľko ľudí prišlo, aké majú zákazníci výhrady atď.

„Dá sa k tomu objednávaniu priradiť aj hodnotenie jedál, komentovanie, odporúčanie známym či štatistiky, koľko ľudí prišlo za nejaké obdobie, čo si najviac objednávali a kedy.“

Systém sa už testuje v jednej reštaurácii. Na prelome apríla a mája bude zavedený v 10 reštauráciách a od 1. júna bude dostupný pre všetkých záujemcov.

„Už ich máme desiatky. Chceli by sme s tým preraziť aj v strednej Európe.“



jusko_r4622_res.jpg
Tomáš Jusko. S tímom sa zameral na reštauračné služby.
Foto: Elena Danková

Neprehliadnite tiež

Stropkov urobil prvý úspešný krok k obchvatu mesta

Územné rozhodnutie brzdilo nesúhlasné stanovisko pre nevyužívané letisko.

Pri košickej Galérii horel dom. Je možné, že ho niekto podpálil

Oheň vystrašil návštevníkov blízkeho obchodného centra.

Z lesa ukradli tisícky sadeníc buka

Polícia obvinila osem ľudí z okresu Vranov.

Exšéfku banky súdia za spreneveru 600-tisíc eur

O miesto už prišla, môže aj o slobodu.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Plakala a plakala. Ten pocit bezradnosti neprajem nikomu, tvrdí Fialková

Po nevydarenej streľbe odjazdila namiesto štyroch trestných okruhov nechtiac len tri.

ŠPORT

Babráci. Fanúšikovia majú právo sa hnevať

Olympijská správa o stave slovenského hokeja.

DOMOV

Na firmu u Maďariča padá podozrenie z nekalej súťaže

Centire mala informácie vždy ako prvá.

Najčítanejšie na Košice Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove
  2. Talent - vzdelanie - úspech
  3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  6. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  7. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  1. V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí
  2. Noc architektúry 2018
  3. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
  4. Mieru spracovania odpadu zvyšujú automatizované linky
  5. Talent - vzdelanie - úspech
  6. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
  7. Fasáda hotela Danube sa nekolauduje, investor predložil návrhy
  8. Európske univerzity a podnikatelia spoločne
  9. Billa pomáha slabozrakým a nevidiacim s nákupmi už aj v Nitre
  10. Svetový roaming v O2 výhodnejšie
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 26 447
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 17 975
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 293
  4. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 11 628
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 556
  6. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 5 161
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 4 947
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 865
  9. Hektická Moskva, ktorá nikdy nespí 3 040
  10. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 2 591

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop