Korzár logo Korzár Košice
Sobota, 16. december, 2017 | Meniny má Albína
Pridajte si svoje mesto

Študenti modernizujú naše stravovanie

Devätnásť nápadov predstavili mladí študentina Technickej univerzite v Košiciach v rámci súťaže inovatívnych projektov.

QR kód na stole. Nahradí jedálniček.(Zdroj: archív)

Byť mladý, mať nápad a dokonca aj plán, ako ho presadiť, je už dobrý základ pre úspech. Devätnásť takýchto nápadov predstavili mladí študenti minulý týždeň na Technickej univerzite v Košiciach v rámci súťaže inovatívnych projektov. Prinášame vám dva z nich.

KOŠICE. Rektor Technickej univerzity Anton Čižmár ocenil prácu všetkých, ktorí sa zúčastnili akcie Máš nápad – prezentuj svoj startup.

„Boli sme veľmi milo prekvapení myšlienkami a nápadmi, ktoré tu odzneli. Ale vyhlásiť sme mohli len troch najlepších, ktorí získajú miesto v budúcom vedeckom parku Technicom.“

Prvú cenu získal projekt Milana Fenčíka a jeho tímu so zatiaľ pracovným názvom Get Farmer. Tí získali aj miesto, kanceláriu v budúcom vedeckom parku Technicom. Špeciálnu cenu AZU (Aktivita zvyšuje úspech) získal tím Tomáša Juska s reštauračným projektom App@eat.

Produkty lokálnych farmárov

Víťazný projekt je odzrkadlením súčasných trendov. V čase eko a bio sa špeciálne obchodíky so zdravým sortimentom vynárajú ako huby po daždi. Informatici z Technickej univerzity to však vyriešili aj bez kamenného obchodu, iba webovou stránkou.

„Ľudia v čase supermarketov zabudli na to, že existujú aj lokálne potraviny, ktoré neprecestovali polovicu sveta, ale ktoré sú vypestované maximálne 50 – 100 km od nás, kde žijeme. Sú kvalitné, bez pesticídov,“ hovorí Milan Fenčík, študent posledného ročníka informatiky.

„Farmárov dávame dokopy na jednu webstránku, ponúkame celý ich profil, s tým, že priamo si ľudia môžu tie potraviny kúpiť. Vidia, aké sú možnosti dovozu, či to rozváža farmár alebo si pre to musia ísť sami. Je to pre celé Slovensko.“

Podobný projekt, debničkári, u nás už však existuje.

„Vieme o tom. Spolupracujeme s ním, dávame ich dokopy a hľadáme k tomu aj ďalších farmárov a nové vylepšenia.“

Prihlásiť ako predajca sa môže každý, no musí prejsť kontrolou.

„Podstatné je, že ten farmár sa tomu musí naplno venovať. Nemôže to byť človek, ktorý má prebytok iba 10 kg zemiakov. Celé leto sme chodili po farmách, pýtali sa farmárov, čo potrebujú, čo im chýba. Takmer so všetkými som sa stretol osobne.“

V okolí Košíc majú zatiaľ okolo 20 dodávateľov. Projekt chcú spustiť o tri mesiace. Čaká ich ešte zvolenie vhodného slovenského názvu.

Dodávatelia budú mať na stránke aj svoj profil, môžu pridávať fotky, ľudia im budú môcť písať komentáre na to, čo si kúpili a komunikovať s nimi. Stačí si len zadať, kde bývate a systém vám už vyhodí dostupných farmárov.

„Máme skúsenosti, že takéto produkty si kupujú hlavne mladé rodiny pre svoje deti, aby im dali to najlepšie, preto si myslíme, že to má budúcnosť.“


fencik_r9456_res.jpg
Milan Fenčík. Výherca celej súťaže.

Rýchlejšia obsluha v reštauráciách

App@eat je názov služby, ktorá by mala zrýchliť a skvalitniť objednávky v reštauráciách. Po jeho zavedení už nebudete musieť čakať, kým k vášmu stolu príde čašník a opýta sa vás, čo si dáte.

„Na každom stole bude QR kód, ktorý si smartfónom naskenujete a on vám zobrazí aktuálny jedálny lístok. Vyberiete si z neho a zadáte objednávku. Tá sa objaví v smartfóne alebo tablete buď u čašníka, alebo priamo v kuchyni. Tým pádom sa čašník toľko nenabehá a my skrátime dobu čakania,“ vraví Tomáš Jusko (22), ktorý má v tíme na starosti predaj a marketing.

Prvýkrát tak prídete do kontaktu s čašníkom, až keď vám donesie už hotové jedlo alebo nápoje. Keď si budete chcieť niečo doobjednať alebo zaplatiť, tiež to len zadáte do smartfónu.

„Momentálne riešime už aj možnosť platby cez telefón. QR kód bude niekde na stole. Pracujeme aj na tom, aby kód ladil s interiérom reštaurácie. Môže byť na kove, plaste, papieri, na dreve...“

Tvorcovia vidia potenciál hlavne v letných záhradách.

„Každá reštaurácia, ktorá má letnú záhradu, si potrebuje kvôli nej zobrať na leto minimálne dvoch čašníkov. Niekedy sa fakt dosť dlho čaká a my by sme vedeli skrátiť ten čas.“

Na túto službu však musí mať zákazník smartfón, čo podľa tvorcov projektu dnes už väčšina ľudí má.

„Reštaurácii stačí tablet alebo notebook. Mesačne ju to bude stáť 10 – 50 eur, podľa počtu stolov a balíka, ktorý si vyberie.“

Výhodou je, že majiteľ reštaurácie si môže aj z domu kontrolovať, čo sa najviac predáva, čo najmenej, koľko ľudí prišlo, aké majú zákazníci výhrady atď.

„Dá sa k tomu objednávaniu priradiť aj hodnotenie jedál, komentovanie, odporúčanie známym či štatistiky, koľko ľudí prišlo za nejaké obdobie, čo si najviac objednávali a kedy.“

Systém sa už testuje v jednej reštaurácii. Na prelome apríla a mája bude zavedený v 10 reštauráciách a od 1. júna bude dostupný pre všetkých záujemcov.

„Už ich máme desiatky. Chceli by sme s tým preraziť aj v strednej Európe.“



jusko_r4622_res.jpg
Tomáš Jusko. S tímom sa zameral na reštauračné služby.
Foto: Elena Danková

Neprehliadnite tiež

Nebezpečné vianočné svetielka dorazili aj do Košíc

Slovenská obchodná inšpekcia varuje pred ich kúpou a používaním.

Príbehy Košičanov, ktorí pre náboženstvo okúsili zlobu režimu

Máriu Slodičákovú potrestali za rozmnoženie básne

Absolvovala nejeden výsluch, niekedy strávila na ŠtB aj dvanásť hodín.

Klasické filmové rozprávky nesmú pri vianočnom stromčeku chýbať

Viete, kde sa nakrúcali a čo sa dialo v zákulisí?

Oslávila 103 rokov, je veľká optimistka

Prešovčanka Anna Zaťková si rada zdriemne, stále srší energiou.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Podozrivé inzeráty lákajú na zdravotné pomôcky. Sú to šmejdy

Načúvací prístroj alebo strojček, ktorý narovnáva krivý palec na nohe, by si ľudia mali vyberať u lekára, nie v inzerátoch.

KOMENTÁRE

Komédia na súdoch. Prečo nie sú prípady Majského a Čuňu uzavreté

Treba sa pýtať, kde sme urobili chybu.

PRIMÁR

Desať potravín, ktoré nabijú telo energiou

Proti únave a vyčerpaniu sa dá bojovať aj jedlom.

Najčítanejšie na Košice Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018
  9. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 14 870
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 8 977
  3. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 4 820
  4. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 4 808
  5. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 522
  6. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 1 988
  7. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 732
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 581
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 543
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 1 010

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop