Korzár logo Korzár Košice
Pondelok, 16. júl, 2018 | Meniny má Drahomír
Nájdete nás na webe
INZERCIA

Máte alergiu? Alebo potravinovú intoleranciu?

Kŕče, vracanie, hnačka, niekedy ekzémy. Nežiaduce reakcie na potraviny môžu byť rôzne. Nie vždy ide o alergiu.

Častým dôvodom môže byť aj neznášanlivosť špecifických antigénov potravín, tzv. chronická intolerancia. Existenciu oboch foriem reakcií na potraviny pomáha odhaľovať laboratórna diagnostika.

Alergiou na potraviny trpia približne 4 % populácie, pričom počet pacientov neustále rastie. Potravinová intolerancia a alergia sa veľmi často zamieňajú. Alergia je reakcia imunitného systému.

„Alergik má dedičný predpoklad tvoriť (po opakovanom kontakte s látkami, ktoré zdravému organizmu neškodia – alergénmi) špeciálne látky imunoglobulíny. Konkrétne ide o imunoglobulíny E označované ako alergén špecifické IgE. Opakované stretnutie s alergénom uvoľní z buniek imunitného systému látky, ktoré spôsobia opuch slizníc, kýchanie a iné príznaky,“ opisuje RNDr. Marcela Popovňáková, manažérka klinickej imunológie a alergológie pre východné Slovensko laboratórnej divízie MEDIREX GROUP.

Článok pokračuje pod video reklamou

Potravinová intolerancia sa na rozdiel od alergie vyvíja pomaly, oneskorene. Môže trvať hodiny alebo aj dni, kým sa naplno prejaví, a teda je ťažké identifikovať problémové potraviny. V porovnaní s alergiou je málokedy život ohrozujúca.

Postihuje pomerne veľa ľudí, asi 45 %. Najrozšírenejšou nežiaducou reakciou na potraviny je alergia alebo intolerancia na kravské mlieko. Alergia na bielkoviny kravského mlieka sa najčastejšie vyskytuje u dojčiat a batoliat. U detí do troch rokov veku je predpoklad, že alergia odznie, a to postupne, s dozrievaním trávenia.

Dobrou správou je, že alergická reakcia na bielkoviny kravského mlieka s vekom ustupujem a v dospelosti obťažuje sotva 0,1 % populácie. Dospelý človek sa častejšie ako s alergiou na kravské mlieko stretne s intoleranciou na laktózu, čo je mliečny cukor v kravskom mlieku. Dochádza tak k nadmernému kvaseniu nestráveného a nevstrebaného cukru. Pozorujeme bolesti brucha, nadúvanie, kyslé hnačky.

Príčinou týchto reakcií je absencia alebo nedostatok enzýmu laktáza. Intolerancia laktózy teda nie je alergia, v organizme sa netvoria žiadne špecifické protilátky.

Opuch, žihľavka, kŕčovité bolesti brucha, nadúvanie, hnačka, kašeľ, dýchavica, zahlienenie, kýchanie, nádcha, opuch pier, jazyka, migrény, poruchy srdcového rytmu, zmeny krvného tlaku, závrat.

Takéto reakcie intolerancie môžu nastať po požití čokolády, kyslej uhorky, jahôd, údeného mäsa, zrejúcich syrov, skvasených potravín, červeného vína či dokonca piva. Tieto potraviny sú bohaté na histamín, ktorý v organizme odstraňuje enzým diaminooxidáza.

Ak je ho nedostatok, alebo nesprávne funguje, pozorujeme spomínané príznaky, ale aj chronickú únavu, nervozitu, nespavosť, úzkosť, depresiu, či bolestivú menštruáciu. Prítomnosť alergie alebo intolerancie sa dá zistiť laboratórnymi testami. Pacientovi takéto vyšetrenie odporučia okrem alergiológov aj astroenterológ, pneumológ či dermatológ.

„Po doručení krvi do laboratória zistíme prítomnosť tzv. alergén špecifických IgE protilátok. Ak sa ich prítomnosť potvrdí, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o alergiu. Pomocou najmodernejších testov, tzv. komponentovej diagnostiky, vieme dokonca zistiť nielen prítomnosť špecifických IgE protilátok aj na jednotlivé bielkovinové zložky potravín a odhaliť riziko alergickej reakcie, ale aj určiť, či pacient bude problematickú potravinu akceptovať v surovom stave, alebo až po tepelnej úprave, alebo ju neprijme vôbec. Pri intolerancii na histamín stanovíme nielen hladinu enzýmu diaminooxidáza, ale zistíme aj funkciu tohto enzýmu,“ vysvetľuje postup vyšetrenia v laboratóriu RNDr. Marcela Popovňáková.

Lekár alergiológ, gastroenterológ či pediater spolu s ďalším posúdením klinického stavu následne interpretuje získané výsledky a pacientovi potvrdí diagnózu. Intolerancia a alergia na potraviny majú stále vzrastajúcu tendenciu.

„V blízkej budúcnosti preto plánujeme zaviesť detailnejšiu diagnostiku potravinovej intolerancie. Už z malého množstva krvi budeme schopní identifikovať protilátky proti viac ako 50 potravinám,“ dodáva odborníčka z laboratórií MEDIREX GROUP.

Po identifikácii problémovej potraviny môže lekár navrhnúť správnu korekciu jedálneho lístka, čo výrazne zlepší kvalitu života pacientov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 14 631
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 535
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 385
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 167
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 948
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 620
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 805
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 231
  9. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 137
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 732

Neprehliadnite tiež

V areáli Bane Bankov sa hromadí nelegálny odpad, rieši to kriminálka

Priestor láka dobrodruhov a adrenalínových nadšencov.

Delňa má vodu v poriadku. Vstup je zatiaľ zdarma

Kúpanie je na vlastnú zodpovednosť.

Na Brekovskom hrade jedli vidličkou skôr ako Francúzi

Po nezaschnutej dlažbe hradnej kaplnky v Jasenove prebehol rys.

Michalovskí futbalisti v novej sezóne poškuľujú po prvej šestke

Úvodný zápas proti Žiline môžu zmariť osýpky.

Komentár Michala Franka

Za Mariánom Troligom: Zmenená titulka

Chcem veriť, že sa projekt dotiahne. Prešov si tento sídliskový štadión zaslúži.

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Babčenkova manželka prehovorila. Ako prežívala smrť svojho manžela?

Oľga Babčenková o všetkom vedela vopred.

Stĺpček šéfredaktorky

Trump si pri Putinovi vystačil s frázami a klišé

Interpretácie budú iné v každom tábore.

KULTÚRA

John Malkovich pre SME: Mám filmy, ktoré sa nepodarili

Na Slovensku vystúpi s orchestrom.

ŠPORT

Prvý týždeň na Tour de France: Sagan má už len jediný cieľ

Prvý týždeň na Tour veľké zmeny nepriniesol.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop