Korzár logo Korzár Košice
Piatok, 30. júl, 2021 | Meniny má LibušaKrížovkyKrížovky
INZERCIA

Máte alergiu? Alebo potravinovú intoleranciu?

Kŕče, vracanie, hnačka, niekedy ekzémy. Nežiaduce reakcie na potraviny môžu byť rôzne. Nie vždy ide o alergiu.

Častým dôvodom môže byť aj neznášanlivosť špecifických antigénov potravín, tzv. chronická intolerancia. Existenciu oboch foriem reakcií na potraviny pomáha odhaľovať laboratórna diagnostika.

Alergiou na potraviny trpia približne 4 % populácie, pričom počet pacientov neustále rastie. Potravinová intolerancia a alergia sa veľmi často zamieňajú. Alergia je reakcia imunitného systému.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Alergik má dedičný predpoklad tvoriť (po opakovanom kontakte s látkami, ktoré zdravému organizmu neškodia – alergénmi) špeciálne látky imunoglobulíny. Konkrétne ide o imunoglobulíny E označované ako alergén špecifické IgE. Opakované stretnutie s alergénom uvoľní z buniek imunitného systému látky, ktoré spôsobia opuch slizníc, kýchanie a iné príznaky,“ opisuje RNDr. Marcela Popovňáková, manažérka klinickej imunológie a alergológie pre východné Slovensko laboratórnej divízie MEDIREX GROUP.

Skryť Vypnúť reklamu

Potravinová intolerancia sa na rozdiel od alergie vyvíja pomaly, oneskorene. Môže trvať hodiny alebo aj dni, kým sa naplno prejaví, a teda je ťažké identifikovať problémové potraviny. V porovnaní s alergiou je málokedy život ohrozujúca.

Postihuje pomerne veľa ľudí, asi 45 %. Najrozšírenejšou nežiaducou reakciou na potraviny je alergia alebo intolerancia na kravské mlieko. Alergia na bielkoviny kravského mlieka sa najčastejšie vyskytuje u dojčiat a batoliat. U detí do troch rokov veku je predpoklad, že alergia odznie, a to postupne, s dozrievaním trávenia.

Dobrou správou je, že alergická reakcia na bielkoviny kravského mlieka s vekom ustupujem a v dospelosti obťažuje sotva 0,1 % populácie. Dospelý človek sa častejšie ako s alergiou na kravské mlieko stretne s intoleranciou na laktózu, čo je mliečny cukor v kravskom mlieku. Dochádza tak k nadmernému kvaseniu nestráveného a nevstrebaného cukru. Pozorujeme bolesti brucha, nadúvanie, kyslé hnačky.

Skryť Vypnúť reklamu

Príčinou týchto reakcií je absencia alebo nedostatok enzýmu laktáza. Intolerancia laktózy teda nie je alergia, v organizme sa netvoria žiadne špecifické protilátky.

Opuch, žihľavka, kŕčovité bolesti brucha, nadúvanie, hnačka, kašeľ, dýchavica, zahlienenie, kýchanie, nádcha, opuch pier, jazyka, migrény, poruchy srdcového rytmu, zmeny krvného tlaku, závrat.

Takéto reakcie intolerancie môžu nastať po požití čokolády, kyslej uhorky, jahôd, údeného mäsa, zrejúcich syrov, skvasených potravín, červeného vína či dokonca piva. Tieto potraviny sú bohaté na histamín, ktorý v organizme odstraňuje enzým diaminooxidáza.

Ak je ho nedostatok, alebo nesprávne funguje, pozorujeme spomínané príznaky, ale aj chronickú únavu, nervozitu, nespavosť, úzkosť, depresiu, či bolestivú menštruáciu. Prítomnosť alergie alebo intolerancie sa dá zistiť laboratórnymi testami. Pacientovi takéto vyšetrenie odporučia okrem alergiológov aj astroenterológ, pneumológ či dermatológ.

Skryť Vypnúť reklamu

„Po doručení krvi do laboratória zistíme prítomnosť tzv. alergén špecifických IgE protilátok. Ak sa ich prítomnosť potvrdí, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o alergiu. Pomocou najmodernejších testov, tzv. komponentovej diagnostiky, vieme dokonca zistiť nielen prítomnosť špecifických IgE protilátok aj na jednotlivé bielkovinové zložky potravín a odhaliť riziko alergickej reakcie, ale aj určiť, či pacient bude problematickú potravinu akceptovať v surovom stave, alebo až po tepelnej úprave, alebo ju neprijme vôbec. Pri intolerancii na histamín stanovíme nielen hladinu enzýmu diaminooxidáza, ale zistíme aj funkciu tohto enzýmu,“ vysvetľuje postup vyšetrenia v laboratóriu RNDr. Marcela Popovňáková.

Lekár alergiológ, gastroenterológ či pediater spolu s ďalším posúdením klinického stavu následne interpretuje získané výsledky a pacientovi potvrdí diagnózu. Intolerancia a alergia na potraviny majú stále vzrastajúcu tendenciu.

„V blízkej budúcnosti preto plánujeme zaviesť detailnejšiu diagnostiku potravinovej intolerancie. Už z malého množstva krvi budeme schopní identifikovať protilátky proti viac ako 50 potravinám,“ dodáva odborníčka z laboratórií MEDIREX GROUP.

Po identifikácii problémovej potraviny môže lekár navrhnúť správnu korekciu jedálneho lístka, čo výrazne zlepší kvalitu života pacientov.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  3. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  2. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  3. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  4. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  5. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  6. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  7. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  8. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  10. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 9 289
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 4 309
  3. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 3 658
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 397
  5. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 340
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 282
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 198
  8. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 496
  9. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 166
  10. Jeden deň na Bratislavu nestačí 2 020
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Bratislava je vďaka vysokej zaočkovanosti na najlepšej ceste stať sa ostrovom slobody.

V hlavnom meste je úplne zaočkovaných 70 percent ľudí nad 50 rokov.


15 h
Nataša Holinová

Vďaku za celý chaos môžeme vzdať všetkým, čo sledovali vlastný prospech.


2 h
Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Jakub Grigar získal striebornú medailu.

Slovenský reprezentant skončil druhý v K1 mužov.


Miloslav Šebela 2 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop