KOŠICE. Najtalentovanejší študenti hotelových škôl, stredných odborných učilíšť a stredísk praktického vyučovania si zmerali sily na regionálnom kole Kuchárskeho päťboja.
Zručnosti budúcich kuchárov preverili individuálne disciplíny, ktoré hodnotila odborná porota zložená zo šéfkuchárov špičkových hotelov. Súťažné disciplíny išli najlepšie od ruky Matejovi Bakošovi zo Strednej obornej školy Jána Bocatia z Košíc, ktorý sa umiestnil na prvom mieste. Na druhom mieste sa umiestnil Gabriel Pavúk a tretie obsadil Kristián Štec. Všetci z SOŠ Košice. Do zápolenia o najlepšieho budúceho kuchára sa okrem Strednej odbornej školy Jána Bocatia z Košíc zapojila aj Súkromná hotelová akadémia z Prešova a Hotelová akadémia Otta Brucknera z Kežmarku.
„Sme radi, že pre mladých gastronómov existuje takáto príležitosť ukázať svoje schopnosti. Sú to základy, ktoré by mal každý dobrý kuchár ovládať. Zároveň si môžu vyskúšať svoju budúcu prácu naostro a my, skúsenejší, im môžeme odovzdať užitočné tipy a rady,“ hovorí šéfkuchár spoločnosti Metro Vojto Artz.
Do finále, ktoré sa uskutoční na veľtrhu Danubius Gastro 2015 v bratislavskej Inchebe, postúpi päť najlepších škôl zo Slovenska. Najúspešnejšie školy súťažia nielen o individuálne víťazstvo, ale ako tím reprezentujúci školu aj o víťazný pohár a 1 000 eur. Navyše získajú aj odbornú stáž v špičkových gastronomických zariadeniach na Slovensku.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári