Korzár logo Korzár Košice
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Čo skrývajú tajuplné názvy jedál, to musia odhaliť aj košické reštaurácie

Malinové opojenie, Čarodejnícky šalát či Farebný sen. Poetické názvy musí doplniť rozpis, čo jedlo obsahuje.

Čašníčka Simona zo Santa Lucie. Ukazuje na podrobné menu.Čašníčka Simona zo Santa Lucie. Ukazuje na podrobné menu. (Zdroj: ela)

Malinové opojenie, Pastierska kapsa či Farebný sen. Poetické názvy jedál v reštauráciách síce budú môcť v jedálničkoch ostať, no doplniť ich musí aj podrobný rozpis, čo jedlo obsahuje. V košických reštauráciách sme zisťovali, či budú mať s prepisom menu veľa práce.

KOŠICE. Podľa novej normy EU musia reštaurácie v jedálnych lístkoch uvádzať nielen mená jedál, ale aj ich zloženie, teda suroviny, z ktorých sú pripravené.

Chcú tak zákazníkovi sprehľadniť, do čoho sa pustí. Zároveň musí byť pri každom jedle vyznačené, aké alergény obsahuje.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Norma začne platiť o týždeň.

Nájsť v Košiciach reštauráciu, kde by neuvádzali k jedlám alergény, je veľmi ťažké. Do svojich menu ich zaradili už takmer všetky. Niektoré sa však s názvami jedál básnicky pohrali.

V metropole východu si môžete objednať Pre poriadneho chlapa, Bojovníkov prst, Tanier pre dvoch či Čarodejnícky šalát.

Mlieko v popredí

Reštaurácia Via Roma s odtajnením prísad v pokrmoch problém nemá.

„V našom jedálnom lístku máme zreteľne vyznačené všetky alergény, aj to, z akých surovín sú jedlá pripravené. Navyše, každé ráno čašníci ochutnávajú to, čo sa v ten deň varí. Aby vedeli zákazníkom povedať, aké to je,“ hovorí Veronika Levayová.

„Na prvej strane jedálnička máme aj popis našich základných surovín, z ktorých pripravujeme jedlá. Zákazníci sa najčastejšie pýtajú, či sú v jedlách lepok, vajcia, mlieko, smotana alebo paradajky.“

Skryť Vypnúť reklamu

Ani v reštaurácii Santa Lucia nedávajú jedlám tajné názvy.

„Nemám rada názvy ako Tajomstvo šéfkuchára, Dračí dych alebo podobné. Také niečo si ani neobjednám. Jedlá pomenúvame čo najpresnejšie. Do začiatku názvu dávam upozornenia, či sú tam mliečne výrobky. Lebo ľudia sa najviac pýtajú práve na to, kvôli diéte alebo alergiám. Napr.: smotanové cestoviny, syrové atď,“ vraví majiteľka Aneta Mikitová.

Tvrdí, že aj keď je názov jedla v jedálničku občas dlhší, je to vždy lepšie ako nepríjemné prekvapenie z tajomstva.

Ak jedálne lístky nebudú uvádzať podrobné zloženie jedla ani po 13. decembri 2014, môžu reštaurácie dostať pokuty od tisíc eur.

Pri opakovanom porušení sa pokuta zdvojnásobuje.

kuracia_rolka_ela_res.jpg

Dlhé, no výstižné. Kuracia rolka so sušenými paradajkami, syrom fontina a pečené zemiaky. Foto: ela

Skryť Vypnúť reklamu

melkus_ela.jpg_r6525_res.jpg
Kuchár Peter Melkus. Ukazuje na rozpis surovín, z ktorých varia. Foto: ela

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 19 776
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 047
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 690
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 907
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 969
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 658
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 601
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 323
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 201
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 082
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

12 h

Ako vyzerá vakcinácia na Slovensku.

7 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop