Malinové opojenie, Pastierska kapsa či Farebný sen. Poetické názvy jedál v reštauráciách síce budú môcť v jedálničkoch ostať, no doplniť ich musí aj podrobný rozpis, čo jedlo obsahuje. V košických reštauráciách sme zisťovali, či budú mať s prepisom menu veľa práce.
KOŠICE. Podľa novej normy EU musia reštaurácie v jedálnych lístkoch uvádzať nielen mená jedál, ale aj ich zloženie, teda suroviny, z ktorých sú pripravené.
Chcú tak zákazníkovi sprehľadniť, do čoho sa pustí. Zároveň musí byť pri každom jedle vyznačené, aké alergény obsahuje.
Norma začne platiť o týždeň.
Nájsť v Košiciach reštauráciu, kde by neuvádzali k jedlám alergény, je veľmi ťažké. Do svojich menu ich zaradili už takmer všetky. Niektoré sa však s názvami jedál básnicky pohrali.
V metropole východu si môžete objednať Pre poriadneho chlapa, Bojovníkov prst, Tanier pre dvoch či Čarodejnícky šalát.
Mlieko v popredí
Reštaurácia Via Roma s odtajnením prísad v pokrmoch problém nemá.
„V našom jedálnom lístku máme zreteľne vyznačené všetky alergény, aj to, z akých surovín sú jedlá pripravené. Navyše, každé ráno čašníci ochutnávajú to, čo sa v ten deň varí. Aby vedeli zákazníkom povedať, aké to je,“ hovorí Veronika Levayová.
„Na prvej strane jedálnička máme aj popis našich základných surovín, z ktorých pripravujeme jedlá. Zákazníci sa najčastejšie pýtajú, či sú v jedlách lepok, vajcia, mlieko, smotana alebo paradajky.“
Ani v reštaurácii Santa Lucia nedávajú jedlám tajné názvy.
„Nemám rada názvy ako Tajomstvo šéfkuchára, Dračí dych alebo podobné. Také niečo si ani neobjednám. Jedlá pomenúvame čo najpresnejšie. Do začiatku názvu dávam upozornenia, či sú tam mliečne výrobky. Lebo ľudia sa najviac pýtajú práve na to, kvôli diéte alebo alergiám. Napr.: smotanové cestoviny, syrové atď,“ vraví majiteľka Aneta Mikitová.
Tvrdí, že aj keď je názov jedla v jedálničku občas dlhší, je to vždy lepšie ako nepríjemné prekvapenie z tajomstva.
Ak jedálne lístky nebudú uvádzať podrobné zloženie jedla ani po 13. decembri 2014, môžu reštaurácie dostať pokuty od tisíc eur.
Pri opakovanom porušení sa pokuta zdvojnásobuje.
Dlhé, no výstižné. Kuracia rolka so sušenými paradajkami, syrom fontina a pečené zemiaky. Foto: ela
Kuchár Peter Melkus. Ukazuje na rozpis surovín, z ktorých varia. Foto: ela
Autor: ela
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári