Pred obchodnými centrami či na stanici sa to len tak hemží trasúcimi sa igelitkami. Sú v nich kapry, ktoré sa márne vzpierajú svojmu osudu.
KOŠICE. Tradičnú vianočnú pochúťku dostanete tento rok v Košiciach za dve rôzne ceny, tie z Perína stoja 4 eurá/kilo, kapry z Čiech zas 3,29 eura/kilo.
„Cenu máme rovnakú ako minulý rok,“ hovorí predavač spred železničnej stanice.
„Kapry sú z neďalekého Perína, čerstvé, každý deň dopĺňame čo chýba. Balíme ich do igelitiek, kde prežijú tak 2 – 3 hodiny. Potom ho treba dať do studenej vody do vane, ničím neprikrmovať. Tam vydrží aj pár dní, len mu treba dávať čistú vodu,“ dodáva.
K veľkej kadi s vodou pribehli aj okoloidúce deti zo ZŠ Družicová.
„Váu, aké sú veľké. Fúúj. My doma kapra vo vani nemáme, ani by sme nechceli,“ hovorili dievčatá, ktoré prišli najbližšie. „Kupujeme už iba mäso z obchodu.“
Ľahko stráviteľné
Pán Jozef kupoval hneď dvoch kaprov pred Tescom na Hlavnej ulici. „Do polievky dáme hlavu a vnútornosti, zbytok sa vypraží na podkovičky. Ale ja budem len jesť, pripraví to manželka.“
Kapry až do 3,5 kg majú aj v nádobe pred OC Galéria na Terase. „Ale zas máme aj jedno maličké mláďatko, to asi nepredáme, veď kto by ho chcel,“ hovorí Stano.
„Ľudia kupujú po jednom, po dvoch, ale mali sme aj gurmána, ktorý si kúpil 4 kaprov, spolu mali cez 11 kg. Niektorí chcú napríklad vyslovene bez šupín, aby s tým mali menej práce. Niekto so šupinami, lebo verí, že mu prinesú šťastie.“
Pri výbere tej správnej ryby sa riaďte zdravým rozumom. Nikdy nekupujte kapra, ktorý si líha na bok. Najlepšie kapry majú do 3 kg.
Mäso zo zdravého kapra je dobre stráviteľné, má veľa bielkovín, esenciálnych aminokyselín a obsahuje aj omega-3 polonasýtené mastné kyseliny, ktoré majú veľa priaznivých účinkov na zdravie.
Kapry v Košiciach nájdete až do Štedrého dňa alebo do vypredania zásob.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári