Korzár logo Korzár Košice
Streda, 23. august, 2017 | Meniny má Filip

Barman ponúka niekoľko tipov na silvestrovský drink

Ešte niekoľko dní a máme pred sebou poslednú noc v roku. Máme niekoľko tipov pre lepšiu náladu.

Barman Filip Navrátil.(Zdroj: Judita Čermáková)

Ešte niekoľko dní a máme pred sebou poslednú noc v roku. Mnohí ju strávia v podniku, iní doma s rodinou alebo partiou či sami pred televízorom. Všetci však, ktorí budú chcieť osláviť Silvestra v dobrej nálade, by určite nemali čakať až na polnočné šampanské. Prinášame vám preto niekoľko tipov na drinky, ktoré by na rozlúčku so starým a privítanie nového roka odporučil barman Filip Navrátil z košického Lobby baru.

Filip nepatrí k barmanom, ktorí absolvovali hotelovú školu či inú príslušnú vzdelávaciu inštitúciu. Po gymnáziu začal študovať na vysokej škole a len snaha zarobiť si popri štúdiu ho po iných zastávkach priviedla do istého baru v Tip Tope.

Tam sa ako brigádnik po prvý raz zoznámil s nalievaním či mixovaním alkoholu, a keďže ho táto práca zaujala, snažil sa v nej zdokonaľovať.

Počas dvoch rokov v tomto bare si Filipa všimol profesionálny barman a manažér Lobby baru Jozef Janoško.

"Začal mi radiť nielen v miešaní drinkov, ale aj v efektnom hádzaní fliaš a pohárov, nazývanom flair. Táto spolupráca sa nemohla skončiť inak, ako prijatím jeho ponuky, pracovať v Lobby bare. Tam mi pán Janoško i druhý manažér, Jozef Gergeľ, vytvorili výborné podmienky na ďalšie zdokonaľovanie. Za to im chcem aj touto cestou poďakovať," pochvaľuje si Filip.

Tretí na Slovensku

Po čase sa z brigády a koníčka stalo zamestnanie. Filip prerušil vysokoškolské štúdium a celý čas venoval zdokonaľovaniu sa v povolaní barmana. Príprave kávy, nalievaní alkoholu a hlavne v miešaní drinkov.

Samozrejme, už nie iba radami manažérov, ale aj samoštúdiom či cestovaním po barmanských workshopoch.

Na Slovensku aj v zahraničí.

Po roku v Lobby bare dosiahol Filip ďalší level. Okrem workshopov začal chodiť aj na súťaže, kde sa nielen prezentoval svojím barmanským umením, ale aj tam získaval ďalšie skúsenosti.

"Súťaž, v ktorej účasť si cením najviac, sa volá World Class (Svetová trieda, pozn. redakcie). Keďže sa do nej zapájajú barmani z približne 40 krajín, je považovaná za neoficiálne majstrovstvá sveta. Ide o najnáročnejšiu a najprestížnejšiu súťaž na svete," vysvetľuje Filip.

Súťaž trvala päť mesiacov a na začiatku pozostávala z pozorovania práce barmanov tej-ktorej krajiny.

"Nás bolo na Slovensku 15 a do tejto spoločnosti som sa dostal na základe recenzií či odporúčania zákazníkov. Každú prevádzku, v ktorej pracoval niektorý z prihlásených barmanov, navštívila porota. Anonymne, takže neviem, kedy ani koľkokrát bola u nás. Pozorovala nielen vybraného uchádzača, ale i jeho spoluprácu s tímom kolegov. Od objednávky až po dodanie drinku či jeho kvalitu."

Vo finálovom kole sa v Bratislave zišli všetci pätnásti barmani a po záverečnom kole sa Slovenským barmanom roka stal Tony Velich z Bratislavy.

Jediný v máji postúpil do svetového finále v Londýne a iných mestách (finále trvalo päť dní), kde sa umiestnil na 13. mieste.

Druhá na Slovensku skončila Alexandra Mihálechová z Trenčína a tretia priečka patrila Košičanovi Filipovi.

"Tento úspech ma ako samouka nielen potešil, ale motivoval k ďalšiemu zdokonaľovaniu," zhodnotil Filip účasť na stupni víťazov a porazenie aj takých barmanov, ktorí roky chodili do odborných škôl a mali za sebou oveľa viac rokov praxe.

Momentálne aj za Košičanovej účasti prebieha ďalší "pozorovací" cyklus, ktorý sa v máji 2015 skončí finálovým kolom a výberom postupujúceho na svetové finále Word Class.

Jeden obľúbený nemá

Filip sa nám priznal, že bežne mieša okolo 200 drinkov. Zloženie každého má v hlave, no ak dlho niektorý nepripravuje, radšej si pamäť osvieži overením si postupu prípravy. On sám jediný najobľúbenejší nemá.

"Ktorý si namiešam, závisí od nálady a príležitosti. Ak sedím s kamarátmi a viem, že nepôjdeme na diskotéku a posedenie bude iba krátke, dám si nejaký silný kokteil, kde bude veľa alkoholu a málo štiav. Ale ak ma čaká dlhý večer, majú u mňa prednosť tzv. long drinky. Alkoholicky sú slabšie, aby som dlho vydržal a neodkvecol po treťom pohári," smeje sa Filip.

Také drinky by odporučil popíjať aj v poslednú noc v roku.

"Keďže silvestrovská noc začína už večer, piť celú noc ťažké a prekombinované drinky by bola cesta do záhuby," vysvetľuje najlepší košický barman.

"Preto ak namiešať drinky na Silvestra, tak buď teplé punče, ktoré sa iba popíjajú či len usrkávajú, alebo na druhej strane studené ľahké cocktaily. To aby ich človek dokázal vypiť za noc niekoľko a na druhy deň vstal úplne v pohode. Drinky by som zvolil maximálne štvor- až päťzložkové, kde jednu až dve zložky tvorí alkohol a zvyšok nealkoholické prísady. Pamätajte! Čím menej cukru, tým ľahší je druhý deň. Aj keď voľno..."

Prvé tri nápoje sú teplé. Až ich namiešate, buď do drinku dolejete deci horúcej vody, alebo, ak nechcete, aby bol "slabší", obsah zohrejte. V mikrovlnke alebo ho na chvíľu prelejte do džezvy a zohrejte nad plameňom.

Carribean Milk Punch

Poznáte ten pocit, keď ste doma, je vám zima a potrebujete zahriať? Tak tento drink je na to ako stvorený.

Dokonalé spojenie mlieka, alkoholu a sladkých vianočných ingrediencií (na snímke vpravo).
1drink_r8234_res.jpg
30ml Rum (Najlepšie Captain Morgan Black Spiced)
20ml Vaječný likér (domáci)
10ml Medový likér
40ml Sweet mix (salko,kokos,smotana)
80ml Horúce mlieko

Ararat Punch

Jemná sladkosť drinku je vyvážená ovocným čajom Bora-Bora. Drink je lahký, jemne alkoholický. Skvelý teplý punč.

20ml Ararat 7r.
30ml Martini Rosso
10ml Malinový sirup
40ml Brusnicový džús
60ml Silný čaj Bora-Bora (sypaný)

Punch from Carlsbath

Slovensko-česká kombinácia, ktorá už má „grády". Korenistá Becherovka v spojení s ovocím vytvára skvelý punč pre viacej osôb na celú noc.

30ml Becherovka
10ml Čerešňovica
30ml Levanduľový sirup
10ml Sirup z granátového jablka
10ml Citrónová šťava
40ml Jablková šťava

Bottle of Elixir

Toto musíte ochutnať. Každý, kto miluje spojenie rumu a mandlí, by si mal tento drink namiešať. Vhodné pre dámy, ale aj pánov, jemne sladký.

30ml Jamajský rum (najlepšie Appleton alebo Captain Morgan)
20ml Disaronno Amaretto
10ml Unicum szilva (alebo slivovica)
40ml Jablková štava
10ml Limetová šťava
20ml Slivkový sirup

Flower Whisky Punch

Whiskový drink, kde whisky hrá hlavnú úlohu. Jej jemnú chuť dopĺňa jablková štava a šalviový sirup. Na záver dolejeme dokonalé jablčné víno-cider (na snímke vpravo).
5drink_r8800_res.jpg
30ml Chivas Regal
20ml Becherovka kordial
30ml Šalviový sirup
20ml Citrónová šťava
30ml Jablková šťava
doliať cider (jablčné víno)

Tennessee Old Fashioned

Silný whiskový drink, ktorý je určený na usrkávanie, a hlavne pre pánov, ktorí milujú chuť whiskey Jack Daniels. Pre dámy sa skôr hodí Jack Daniels Honey.

40ml Jack Daniels NO7
20ml Sherry alebo Portské víno
10ml Mozard Dark (alebo domáci čokoládový likér)
10ml Javorový sirup

Neprehliadnite tiež

Pozemky napojili načierno. Raši tam cvičí

Mesto umožnilo, aby sa popri jeho stavbe budovalo bez papierov. Ešte aj zavádzalo.

V Košiciach na výročie okupácie strhávali kosáky na pamätníku

Prípad už vyšetruje polícia. Lorenz strach nemá.

Poslanec Trnka: Župa môže prísť o takmer poldruha milióna eur

Kraj predá sídlo Romathanu. Divadlo dostane nový priestor.

Vysokoškoláci vdýchli nový život kostolíku v Henckovciach

Chcú ho využívať ako informačný bod a múzeum na Gotickej ceste.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Gašpar zdržuje. Kočnerovho policajta neriešia

Policajný prezident tvrdil, že požiadal prokurátora o správu, aby mohol proti vyšetrovateľovi zakročiť. Prokuratúra takú žiadosť nedostala.

DOMOV

Košičanku pustili z letiska v Burgase po dvoch dňoch

Pas jej priviezla dobrovoľníčka, ktorá prípad zachytila v médiách.

KOMENTÁRE

Ficov zásadný prelom. Alebo ani nie

Sme na priesečníku, keď Ficov prospech a prospech krajiny, sa pretínajú.

Najčítanejšie na Košice Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  2. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  3. Od septembra opäť po starom
  4. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  5. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  7. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  8. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  1. Úspech na Majstrovstvách sveta v Quadrathlone
  2. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  3. Od septembra opäť po starom
  4. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  5. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  6. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  7. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  8. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  9. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  10. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 534
  2. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 3 841
  3. Od septembra opäť po starom 2 239
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 838
  5. Ako sme jazdili v socializme 1 695
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 585
  7. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 260
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 198
  9. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 169
  10. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom? 1 124

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop