Korzár logo Korzár Košice
Streda, 20. september, 2017 | Meniny má Ľuboslav(a)
AKO SI ŽIJÚ ZNÁMI ĽUDIA

Starosta košického Severu dojedá po deťoch, pribral tridsať kilogramov

Jeho špecialitou je guláš z diviny na víne bez kvapky vody. Pozrite si recept.

Rád varí v prírode pre veľa ľudí. Jeho špecialitou je mäso, ale robí aj vajíčka vo formičkách.(Zdroj: archív M. Gaja)

Jeho špecialitou je guláš z diviny na víne bez kvapky vody. Pozrite si recept.

KOŠICE. Starosta Severu Marián Gaj je veľký jedák aj dobrý kuchár. Doma v Košiciach mu vyvára manželka Anna Gaja, ale v podtatranskej obci Gerlachov, odkiaľ pochádza a kam chodievajú na víkendy na chalupu i za jeho rodičmi, kuchtí a dokonca aj riady umýva práve on.

„Najviac ma bavia všelijaké úpravy mäsa, pečiem, grilujem, najradšej na dovolenke karavanom v autokempingu,“ prezradil starosta.

Má aj svoj rituál - keď ide na víkend „domov“ do Tatier, cestou vo Svite nakúpi dobré mäso a v piatok večer tradične relaxuje pri varení.

„Dve – tri hodiny sa venujem pečeniu a kým sa robí mäsko, popritom čítam časopisy, knihy a vládne príjemná rodinná nálada.“

Prezradil, že zje skoro všetko, akurát nemusí kolienka, klasickú hnedú slovenskú ryžu a grenadír.

„To je taký malý blok, ktorý mi ostal spred 30 rokov z internátnej stravy. Ale neviem prečo, možno to tam vtedy nejako nedobre varili alebo nám to varili až príliš často.“

Gaj sa „neživí“ len mäsom, má rád aj cestoviny so špenátom alebo i vajíčka. „Tie robím na panvici v nerezových formičkách v tvare srdiečka či kvietka – napríklad ako volské oko, do toho šunku, hrášok, kukuricu, syr, zapekané ako omeleta, vytvarovaná do srdiečka.“

Starosta, otec štyroch detí vo veku od 9 mesiacov do 21 rokov, spomína, že keď sa ženil, vážil asi 75 kíl. Teraz má 107. „Pri každom bábätku som pribral takých 9 – 10 kíl, lebo za každým dojedám...“

Recept Mariána Gaja

Guláš z diviny na víne bez kvapky vody

Potrebujeme: bravčovú masť, cibuľu (toľko kíl cibule, koľko kíl mäsa), dobrú mladú divinu alebo mix diviny s bravčovým mäsom, kvalitné suché červené víno, zemiaky, lečo, knedle, petržlenovú vňať alebo pažítku.

Postup: Cibuľku usmažíme na bravčovej masti do zlatista. Potom pridáme mäso, pokrájané na dvojcentimetrové kocky, a opražíme ho na cibuľke približne 5 – 10 minút. Potom začneme postupne dolievať víno, radšej viac než menej, aby sa mäsko dobre vyvarilo, čo môže trvať asi dve hodiny. Na zahustenie guláša, ktorý má byť hustejší ako polievka, odporúča šéfkuchár Gaj pridať nadrobno pokrájané zemiaky, ktoré sa majú úplne rozvariť a pridať môžete aj lečo. Ako príloha ku gulášu sa hodia domáce knedle, zemiakové alebo na pare. Na ozdobenie je vhodná petržlenová vňať alebo pažítka. Guláš možno dochutiť soľou a korením a piť sa dá k nemu polosladké červené víno.

Gaj v lete rád kempuje s karavanom pri mori a keď robí guláš v kotlíku na plynovej bombe v autokempingu alebo na chalupe pre celú rodinu i priateľov, minie asi dve kilá diviny, dve kilá cibule, kilo zemiakov a 4 – 5 litrov vína na uvarenie mäsa.

„Ale netreba mi ani kvapku vody, haha,“ vypichol ako kuriozitu Gaj.

jav

Neprehliadnite tiež

Záhradkári nemajú vodu, niekde ani pozemky

Na stavbu na cudzom pozemku stavebné povolenie nedostanete.

Minúta po minúte: Mexiko ničí ďalšie zemetrasenie, má už 248 obetí

Tisíce ľudí utekali ulicami, aby ich nezasiahli padajúce budovy.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Minúta po minúte: Mexiko ničí ďalšie zemetrasenie, má už 248 obetí

Zabíjali padajúce budovy, medzi obeťami sú aj deti.

KOMENTÁRE

Ficovi nestačila porážka Danka, potreboval ho úplne zosmiešniť

Čo by Fico nesmel urobiť, ak by postupoval podľa ústavy.

ŠPORT

Saganov debut na MS: žalúdočné problémy a hnev

Sagana čakajú ôsme majstrovstvá sveta.

Najčítanejšie na Košice Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  7. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  8. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  1. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  3. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  4. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  5. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  6. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  7. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  8. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  10. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 218
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 5 259
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 899
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 526
  5. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 622
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 597
  7. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 353
  8. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 227
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 139
  10. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 129

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop