Korzár logo Korzár Košice
Štvrtok, 20. september, 2018 | Meniny má Ľuboslav(a)
Nájdete nás na webe
AKO SI ŽIJÚ ZNÁMI ĽUDIA

Starosta košického Severu dojedá po deťoch, pribral tridsať kilogramov

Jeho špecialitou je guláš z diviny na víne bez kvapky vody. Pozrite si recept.

Rád varí v prírode pre veľa ľudí. Jeho špecialitou je mäso, ale robí aj vajíčka vo formičkách.(Zdroj: archív M. Gaja)

Jeho špecialitou je guláš z diviny na víne bez kvapky vody. Pozrite si recept.

KOŠICE. Starosta Severu Marián Gaj je veľký jedák aj dobrý kuchár. Doma v Košiciach mu vyvára manželka Anna Gaja, ale v podtatranskej obci Gerlachov, odkiaľ pochádza a kam chodievajú na víkendy na chalupu i za jeho rodičmi, kuchtí a dokonca aj riady umýva práve on.

„Najviac ma bavia všelijaké úpravy mäsa, pečiem, grilujem, najradšej na dovolenke karavanom v autokempingu,“ prezradil starosta.

Má aj svoj rituál - keď ide na víkend „domov“ do Tatier, cestou vo Svite nakúpi dobré mäso a v piatok večer tradične relaxuje pri varení.

„Dve – tri hodiny sa venujem pečeniu a kým sa robí mäsko, popritom čítam časopisy, knihy a vládne príjemná rodinná nálada.“

Prezradil, že zje skoro všetko, akurát nemusí kolienka, klasickú hnedú slovenskú ryžu a grenadír.

„To je taký malý blok, ktorý mi ostal spred 30 rokov z internátnej stravy. Ale neviem prečo, možno to tam vtedy nejako nedobre varili alebo nám to varili až príliš často.“

Gaj sa „neživí“ len mäsom, má rád aj cestoviny so špenátom alebo i vajíčka. „Tie robím na panvici v nerezových formičkách v tvare srdiečka či kvietka – napríklad ako volské oko, do toho šunku, hrášok, kukuricu, syr, zapekané ako omeleta, vytvarovaná do srdiečka.“

Starosta, otec štyroch detí vo veku od 9 mesiacov do 21 rokov, spomína, že keď sa ženil, vážil asi 75 kíl. Teraz má 107. „Pri každom bábätku som pribral takých 9 – 10 kíl, lebo za každým dojedám...“

Recept Mariána Gaja

Guláš z diviny na víne bez kvapky vody

Potrebujeme: bravčovú masť, cibuľu (toľko kíl cibule, koľko kíl mäsa), dobrú mladú divinu alebo mix diviny s bravčovým mäsom, kvalitné suché červené víno, zemiaky, lečo, knedle, petržlenovú vňať alebo pažítku.

Postup: Cibuľku usmažíme na bravčovej masti do zlatista. Potom pridáme mäso, pokrájané na dvojcentimetrové kocky, a opražíme ho na cibuľke približne 5 – 10 minút. Potom začneme postupne dolievať víno, radšej viac než menej, aby sa mäsko dobre vyvarilo, čo môže trvať asi dve hodiny. Na zahustenie guláša, ktorý má byť hustejší ako polievka, odporúča šéfkuchár Gaj pridať nadrobno pokrájané zemiaky, ktoré sa majú úplne rozvariť a pridať môžete aj lečo. Ako príloha ku gulášu sa hodia domáce knedle, zemiakové alebo na pare. Na ozdobenie je vhodná petržlenová vňať alebo pažítka. Guláš možno dochutiť soľou a korením a piť sa dá k nemu polosladké červené víno.

Gaj v lete rád kempuje s karavanom pri mori a keď robí guláš v kotlíku na plynovej bombe v autokempingu alebo na chalupe pre celú rodinu i priateľov, minie asi dve kilá diviny, dve kilá cibule, kilo zemiakov a 4 – 5 litrov vína na uvarenie mäsa.

„Ale netreba mi ani kvapku vody, haha,“ vypichol ako kuriozitu Gaj.

jav

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  2. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  3. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  4. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  5. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  6. Najužitočnejšia appka
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  9. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  10. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  1. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  2. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  3. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  4. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  5. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  6. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  7. Dexis Slovakia má nového generálneho riaditeľa
  8. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  9. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  10. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  1. Najužitočnejšia appka 16 175
  2. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 14 616
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 705
  4. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 13 201
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 643
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 296
  7. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 7 182
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 057
  9. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 4 311
  10. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu 2 399

Neprehliadnite tiež

Tipy na dnes - piatok 21. septembra

Naše tipy na zaujímavé kultúrne podujatia a spoločenské akcie.

Poslanci schválili zrušenie Obchodnej akadémie v Bardejove

Návrh prešiel na druhý pokus, prvý v auguste nevyšiel.

Košičania zastavili výstavbu novej štvrte na hradnom kopci

Mesto deklaruje, že hodnotné prírodné územie zachová v súčasnej podobe.

Pripravoval vraždu spoločníka, zohnal si samopal za tisíc eur

Popradčana aj muža z Ružomberka polícia zadržala, hrozí im až 20 rokov.

Mladík dostal za brutálnu vraždu bezdomovca definitívne 23 rokov

Telo našli v rieke Cirocha za školou na Komenského ulici v Snine.

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Matúša Krčmárika

Nemusí to vyzerať ako brexit

Odísť z Únie sa dá aj nenápadne. Ako v krajinách Visegrádu.

Komentár Zuzany Kepplovej

Mala by nás misia z Bruselu urážať?

Keby nebolo zanedbaného Maďarska, okolo našich pomerov by nik nesnoril.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop