Korzár logo Korzár Košice

Starosta Grega si recepty vymýšľa a rád prilieva koňak

Starosta prezradil svoju špecialitu – opitého zajaca na koreňovej zelenine.

Starosta v akcii. Práve „opíja“ zajaca brandy.Starosta v akcii. Práve „opíja“ zajaca brandy. (Zdroj: archív Ľ. Gregu)



KOŠICE. Staromestský starosta Ľubomír Grega varí nielen podľa receptov, ale tie ďalej vylepšuje podľa svojej fantázie. Pri varení rád pridáva alkohol.

„Žiadnemu mäsu nemôže poškodiť víno, koňak, pivo ani pena. Ak sa to s alkoholom nepreženie, dodá to neopakovateľnú vôňu i chuť.“

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V kuchyni inšpiruje manželku

Vraví, že doma väčšinou varí jeho manželka, ktorá je výborná kuchárka, a on je skôr taký sviatočný šéfkuchár.

„Keď však varím ja, je to iné, je to relax a dávam do toho aj také veci, ktoré by sa manželka neodvážila alebo nie v takom pomere. Ale moja žena vie, že je zbytočné mi do varenia hovoriť, naopak, aj ona sa už postupne inšpiruje mojím kuchárskym umením.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Grega najradšej varí v zime na chalupe v Gemeri na rozpálenej sporákovej peci na drevo.

„Keď tam do varenia dávam nejaké víno, aby som vedel, či sa hodí, najprv ho spolu ochutnáme, keďže nikam nemusíme ísť autom, varenie je potom uvoľnenejšie a som pri ňom aj kreatívnejší.“

Miluje držky na paprike

Myslí si, že dokáže uvariť všetko, hoci by si mal recept aj vymyslieť, a prezradil, že všetko zje. Akurát po náročnom volebnom i sviatočnom období sa teraz snaží jesť zdravšie, takže namiesto údenín, klobás alebo solených jedál uprednostňuje zeleninu či ryby.

Váži 102 kíl, najviac mal 112, ale vážil už aj 87 a k tomu sa chce opäť priblížiť.

Keby si však mohol dať hocičo, boli by to držky na paprike, dobré bryndzové halušky alebo poctivá sviečková.

SkryťVypnúť reklamu

Recept Ľuba Gregu

Zajac na zelenine

Naporciovaného zajaca naložíme na noc do pácu. Ten robí Grega z oleja, cibule, cesnaku, horčice rozriedenej troškou brandy, a z rôzneho korenia, čierneho, šafránu i tuniského korenia harisa.

Na druhý deň dáme zajaca na pekáč, resp. do otvorenej misky z jenského skla, potrieme slaninkou, masťou, prilejeme olej, rúru zohrejeme na 180 – 200 stupňov a dáme dnu na 20 minút, môžeme podlievať vodou.

Potom pridáme nakrájanú zeleninu, mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, brokolicu, celé to podlejeme koňakom alebo brandy, jenského misku uzavrieme poklopom a necháme v rúre ešte 1,5 až 2 hodiny, pričom na poslednú polhodinu dáme poklop dole a pečieme už v otvorenej miske do chrumkava.

K zajacovi podávame cviklový šalát z postrúhanej surovej cvikly (cca 2 ks), varenej cvikly (4), mrkvy (2 – 3), cibule (1 – 2), zmiešame to, zalejeme olivovým olejom, pridáme trochu citrónu a dáme do chladničky.

SkryťVypnúť reklamu

Ďalšou prílohou môžu byť uvarené, popučené zemiaky, zmiešané s trochou bryndze, na ktoré môžeme pridať trochu opraženej cibuľky, slaninky a poliať šťavou zo zajaca.

Piť sa k tomu môže suché červené víno.

jav

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  6. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  2. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  3. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  4. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  5. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  6. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  8. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 13 124
  2. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 6 838
  3. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 6 559
  4. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 4 840
  5. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 651
  6. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 3 707
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 3 172
  8. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 2 320
  1. Vladimír Čuchran: Invazné všeličo. Votrelec. Okupant...
  2. Andrea Podešvová: Vitajte v herni menom Slovensko
  3. Dada Vozáriková: Stanovačka v kamennej púšti Írska
  4. Vladimír Čuchran: Blb, blbí a blbší na stoličkách najvyšších
  5. Štefan Šturdzík: Zmrazené Ruské aktíva sú cesta pre EU. Ak si niekto myslí, že Rus niečo niekomu zaplatí je na veľkom omyle.
  6. Človek v ohrození: Libanon: keď sa voda stane kompromisom
  7. Judita Vargová: Dámy majú prednosť (hanopis na predsudky)
  8. Igor Vojtek: Čo o nás Gemini vie?
  1. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 13 275
  2. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 11 265
  3. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 8 217
  4. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 8 144
  5. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 5 397
  6. Ján Valchár: Palivová kríza v Rusku bujnie 5 260
  7. Angelika Herčková: V sociálnych službách nás majú za handry nielen vládni predstavitelia, ale aj rodinní príbuzní? 5 156
  8. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský? 5 114
  1. Radko Mačuha: Desať prikázaní Glücka.
  2. Marcel Rebro: Týždeň ticha uprostred vojny
  3. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  4. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  5. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  6. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
  7. Marcel Rebro: Pošli Vianoce deťom do ostreľovaného mesta
  8. Roman Kebísek: Ako sa správa stoický filozof? Marcus Aurelius o tom písal pri Hrone
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu