Korzár logo Korzár Košice
Piatok, 14. december, 2018 | Meniny má Branislava, Bronislava
Nájdete nás na webe

Starosta Grega si recepty vymýšľa a rád prilieva koňak

Starosta prezradil svoju špecialitu – opitého zajaca na koreňovej zelenine.

Starosta v akcii. Práve „opíja“ zajaca brandy.(Zdroj: archív Ľ. Gregu)



KOŠICE. Staromestský starosta Ľubomír Grega varí nielen podľa receptov, ale tie ďalej vylepšuje podľa svojej fantázie. Pri varení rád pridáva alkohol.

„Žiadnemu mäsu nemôže poškodiť víno, koňak, pivo ani pena. Ak sa to s alkoholom nepreženie, dodá to neopakovateľnú vôňu i chuť.“

V kuchyni inšpiruje manželku

Vraví, že doma väčšinou varí jeho manželka, ktorá je výborná kuchárka, a on je skôr taký sviatočný šéfkuchár.

„Keď však varím ja, je to iné, je to relax a dávam do toho aj také veci, ktoré by sa manželka neodvážila alebo nie v takom pomere. Ale moja žena vie, že je zbytočné mi do varenia hovoriť, naopak, aj ona sa už postupne inšpiruje mojím kuchárskym umením.“

Grega najradšej varí v zime na chalupe v Gemeri na rozpálenej sporákovej peci na drevo.

„Keď tam do varenia dávam nejaké víno, aby som vedel, či sa hodí, najprv ho spolu ochutnáme, keďže nikam nemusíme ísť autom, varenie je potom uvoľnenejšie a som pri ňom aj kreatívnejší.“

Miluje držky na paprike

Myslí si, že dokáže uvariť všetko, hoci by si mal recept aj vymyslieť, a prezradil, že všetko zje. Akurát po náročnom volebnom i sviatočnom období sa teraz snaží jesť zdravšie, takže namiesto údenín, klobás alebo solených jedál uprednostňuje zeleninu či ryby.

Váži 102 kíl, najviac mal 112, ale vážil už aj 87 a k tomu sa chce opäť priblížiť.

Keby si však mohol dať hocičo, boli by to držky na paprike, dobré bryndzové halušky alebo poctivá sviečková.

Recept Ľuba Gregu

Zajac na zelenine

Naporciovaného zajaca naložíme na noc do pácu. Ten robí Grega z oleja, cibule, cesnaku, horčice rozriedenej troškou brandy, a z rôzneho korenia, čierneho, šafránu i tuniského korenia harisa.

Na druhý deň dáme zajaca na pekáč, resp. do otvorenej misky z jenského skla, potrieme slaninkou, masťou, prilejeme olej, rúru zohrejeme na 180 – 200 stupňov a dáme dnu na 20 minút, môžeme podlievať vodou.

Potom pridáme nakrájanú zeleninu, mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, brokolicu, celé to podlejeme koňakom alebo brandy, jenského misku uzavrieme poklopom a necháme v rúre ešte 1,5 až 2 hodiny, pričom na poslednú polhodinu dáme poklop dole a pečieme už v otvorenej miske do chrumkava.

K zajacovi podávame cviklový šalát z postrúhanej surovej cvikly (cca 2 ks), varenej cvikly (4), mrkvy (2 – 3), cibule (1 – 2), zmiešame to, zalejeme olivovým olejom, pridáme trochu citrónu a dáme do chladničky.

Ďalšou prílohou môžu byť uvarené, popučené zemiaky, zmiešané s trochou bryndze, na ktoré môžeme pridať trochu opraženej cibuľky, slaninky a poliať šťavou zo zajaca.

Piť sa k tomu môže suché červené víno.

jav

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  4. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  7. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  8. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  9. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Problém s darčekom? 10 perfektných tipov na Vianočné darčeky!
  2. Slovensko bude vo svete reprezentovať projekt Zachráň včely
  3. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  4. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  5. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  6. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  7. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  8. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  9. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  10. Slovensko spieva koledy
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 60 895
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 17 046
  3. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 10 369
  4. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 910
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 9 140
  6. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 794
  7. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 4 901
  8. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 3 920
  9. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 895
  10. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 3 482

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop