Korzár logo Korzár Košice
Piatok, 21. júl, 2017 | Meniny má Daniel

Tomi Okres si hľadal cestu k špenátu

Okrem hudby pracuje v gastro biznise, ale variť príliš nevie.

Mexiko Tomiho Okresa. Zvládnu ho aj menej zdatní kuchári.(Zdroj: Pub u Kohúta)

Obuvníkove deti chodia bosé. V prípade Tomiho Okresa to platí absolútne. Ja a varenie? To je ojedinelý úkaz, smeje sa.

KOŠICE. Známy je najmä ako výborný hudobník, no život ho zavial spoznávať aj nástrahy podnikania v gastronómii. Zmanažovať chod celého pubu od kuchyne až po spevácke vystúpenia má v malíčku.

Ako kuchár je však nepoužiteľný. A to sa u nich doma varilo, až sa parilo z hrncov.

„Varilo sa u nás skutočne dosť. Bol som odchovaný na tradičnej  'košickej', rozumej maďarsko- nemecko-slovenskej kuchyni. Moja mama varí skvele a moja babička bola skutočný expert na varenie i pečenie,“ vysvetľuje hudobník, ktorý radšej ochutnáva, ako varí.

„Ja a varenie - to je ojedinelý úkaz. Je okolo mňa dosť ľudí, ktorí varia výborne, tak prečo by som sa im do toho plietol,“ smeje sa.

Školská trauma

Gastronomické traumy sa nevyhli ani jemu a samozrejme, tak ako to je vo väčšine prípadov, za ne môže školská jedáleň.

„Keď ste doma odchovaní na luxusnej strave, tá školská vám prinesie malú traumu. Napríklad k špenátu som si hľadal cestu ešte dlho potom. Tých hľadaní bolo samozrejme viac.“

Prvé normálne jedlo v podaní Tomiho Okresa (na snímke vľavo, foto archív) sa volalo „kurací perkelt“: „To, čo z toho vyšlo, sa nepodobalo na žiadne pozemské jedlo,“ zabáva sa na svoj účet.

Okrem domácej kuchyne má veľmi rád taliansku, čínsku, ale aj steaky či dobré polievky. Naopak, po chuti mu príliš nie sú morské plody a morské ryby.

„Na Slovensku to nie je ono. Prednedávnom som na Novom Zélande ochutnal v mori čerstvo chytenú rybu, ktorá bola o tridsať minút na tanieri a bola neskutočná. To je niečo, čo sa tu nedá docieliť.“

Hlavne jednoducho

Tomi veľa cestuje a v každej krajine sa snaží ochutnať to, čo ľuďom v nej naviac chutí.

„V Londýne ma veľmi oslovila indická kuchyňa, ale dať si pravý schnitzel niekde vo Viedni tiež nie je márne.“

Doma sa musí uspokojiť s cestovinami či kuracím rezňom, ktoré si zvláda s prehľadom pripraviť.

„Rád si robievam aj  'mexiko'. To je veľmi jednoduchý recept, ktorý mám od mojej mamy a zvládam ho v pohode dokonca aj ja.“

Recept Tomiho Okresa

„Mexiko“

Na prípravu dvoch porcií potrebujeme: 300g kuracích pŕs, polovičku póru, malú konzervu kukurice, cca 40 g kapie, solamyl, soľ, čierne korenie, olej.

Kuracie mäso pokrájané na malé kocky. Osolíme, okoreníme a obalíme v solamyle. Asi dve lyžice oleja zohrejeme na panvici a mäso opekáme na miernom ohni. Po pätnástich minútach by malo byť mäso mäkké a do zlata lesklé.

Medzitým si asi na 2 mm kolieska pokrájame pór, ktorý pridáme na panvicu aj s kukuricou z konzervy (aj so šťavou) a ďalších pätnásť minút to na miernom ohni spolu dusíme a ku koncu pridáme na drobno pokrájanú kapiu (bez šťavy). Podľa chuti ešte jedlo dosolíme, dokoreníme.

Po polhodine od začiatku prípravy by jedlo malo byť hotové a pekné farebné.

mal

Neprehliadnite tiež

Pijúci asociáli hyzdia vynovené prešovské stredisko Centrum

Možnosti zakročiť sú obmedzené. Pokuty sa prakticky nedajú vymôcť.

Košická zubná klinika dočasne nefunguje

Univerzitná nemocnica sa oficiálne odvoláva na prevádzkové dôvody.

MY pomáhame

Malý Šimonko nový deň prežije iba vďaka hadičkám

Chlapček má šesť rokov a dvanásť diagnóz, z toho šesť smrteľných.

Statiku portála Slavošovského tunela ohrozuje voda

Turistická atrakcia je v ohrození. K zodpovednosti sa nikto nehlási.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kritikov SNS pribúda, okresný expredseda označil Danka za autokrata

Bývalý okresný predseda SNS Patrik Zvonár vystúpil z SNS potom, ako ho vedenie strany odvolalo bez udania dôvodu.

KOMENTÁRE

Susedia ich nechcú. Ani vtedy, keď sú to poriadni ľudia

Odťahujú sa od nich. Stále začínajú odznova.

Najčítanejšie na Košice Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 9 332
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 8 402
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 090
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 028
  5. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 2 464
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 169
  7. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 660
  8. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 237
  9. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa 995
  10. Cestujte intenzívnejšie s poznávacími zájazdmi 935

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop