Korzár logo Korzár Košice
Nedeľa, 19. november, 2017 | Meniny má Alžbeta
Pridajte si svoje mesto

Tomi Okres si hľadal cestu k špenátu

Okrem hudby pracuje v gastro biznise, ale variť príliš nevie.

Mexiko Tomiho Okresa. Zvládnu ho aj menej zdatní kuchári.(Zdroj: Pub u Kohúta)

Obuvníkove deti chodia bosé. V prípade Tomiho Okresa to platí absolútne. Ja a varenie? To je ojedinelý úkaz, smeje sa.

KOŠICE. Známy je najmä ako výborný hudobník, no život ho zavial spoznávať aj nástrahy podnikania v gastronómii. Zmanažovať chod celého pubu od kuchyne až po spevácke vystúpenia má v malíčku.

Ako kuchár je však nepoužiteľný. A to sa u nich doma varilo, až sa parilo z hrncov.

„Varilo sa u nás skutočne dosť. Bol som odchovaný na tradičnej  'košickej', rozumej maďarsko- nemecko-slovenskej kuchyni. Moja mama varí skvele a moja babička bola skutočný expert na varenie i pečenie,“ vysvetľuje hudobník, ktorý radšej ochutnáva, ako varí.

„Ja a varenie - to je ojedinelý úkaz. Je okolo mňa dosť ľudí, ktorí varia výborne, tak prečo by som sa im do toho plietol,“ smeje sa.

Školská trauma

Gastronomické traumy sa nevyhli ani jemu a samozrejme, tak ako to je vo väčšine prípadov, za ne môže školská jedáleň.

„Keď ste doma odchovaní na luxusnej strave, tá školská vám prinesie malú traumu. Napríklad k špenátu som si hľadal cestu ešte dlho potom. Tých hľadaní bolo samozrejme viac.“

Prvé normálne jedlo v podaní Tomiho Okresa (na snímke vľavo, foto archív) sa volalo „kurací perkelt“: „To, čo z toho vyšlo, sa nepodobalo na žiadne pozemské jedlo,“ zabáva sa na svoj účet.

Okrem domácej kuchyne má veľmi rád taliansku, čínsku, ale aj steaky či dobré polievky. Naopak, po chuti mu príliš nie sú morské plody a morské ryby.

„Na Slovensku to nie je ono. Prednedávnom som na Novom Zélande ochutnal v mori čerstvo chytenú rybu, ktorá bola o tridsať minút na tanieri a bola neskutočná. To je niečo, čo sa tu nedá docieliť.“

Hlavne jednoducho

Tomi veľa cestuje a v každej krajine sa snaží ochutnať to, čo ľuďom v nej naviac chutí.

„V Londýne ma veľmi oslovila indická kuchyňa, ale dať si pravý schnitzel niekde vo Viedni tiež nie je márne.“

Doma sa musí uspokojiť s cestovinami či kuracím rezňom, ktoré si zvláda s prehľadom pripraviť.

„Rád si robievam aj  'mexiko'. To je veľmi jednoduchý recept, ktorý mám od mojej mamy a zvládam ho v pohode dokonca aj ja.“

Recept Tomiho Okresa

„Mexiko“

Na prípravu dvoch porcií potrebujeme: 300g kuracích pŕs, polovičku póru, malú konzervu kukurice, cca 40 g kapie, solamyl, soľ, čierne korenie, olej.

Kuracie mäso pokrájané na malé kocky. Osolíme, okoreníme a obalíme v solamyle. Asi dve lyžice oleja zohrejeme na panvici a mäso opekáme na miernom ohni. Po pätnástich minútach by malo byť mäso mäkké a do zlata lesklé.

Medzitým si asi na 2 mm kolieska pokrájame pór, ktorý pridáme na panvicu aj s kukuricou z konzervy (aj so šťavou) a ďalších pätnásť minút to na miernom ohni spolu dusíme a ku koncu pridáme na drobno pokrájanú kapiu (bez šťavy). Podľa chuti ešte jedlo dosolíme, dokoreníme.

Po polhodine od začiatku prípravy by jedlo malo byť hotové a pekné farebné.

mal

Neprehliadnite tiež

Deň, ktorý zmenil Tatry. Pozrite si fotografie spred 13 rokov

Víchrica zničila 19. novembra 2004 až 12-tisíc hektárov lesa.

Auto po zrážke v centre Košíc skončilo na chodníku

Štyria ľudia utrpeli pri nehode zranenia.

Na košickej Hlavnej sa už týči vianočný strom

Jedľa biela má 36 rokov a je vysoká 18 metrov.

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Šéf Fondu na podporu umenia: Odborníkov je málo, bojujeme s konfliktom záujmov

Prioritami pre fond na nasledujúci rok sú národné výročia.

ŠPORT

Slovan vyhral najväčšie slovenské derby, rozhodol Hološko

Fanúšikovia Trnavy vypredali sektor hostí.

SPIŠ KORZÁR

Deň, ktorý navždy zmenil Vysoké Tatry. Takto to vyzeralo pred 13 rokmi

Víchrica zničila 12-tisíc hektárov lesa.

Najčítanejšie na Košice Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Moskva alebo Petrohrad? 12 054
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 014
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 131
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 972
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 731
  6. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 519
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 182
  8. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 114
  9. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 846
  10. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené? 470

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop