Korzár logo Korzár Košice
Pondelok, 23. november, 2020 | Meniny má KlementKrížovkyKrížovky

Tomi Okres si hľadal cestu k špenátu

Okrem hudby pracuje v gastro biznise, ale variť príliš nevie.

Mexiko Tomiho Okresa. Zvládnu ho aj menej zdatní kuchári.Mexiko Tomiho Okresa. Zvládnu ho aj menej zdatní kuchári. (Zdroj: Pub u Kohúta)

Obuvníkove deti chodia bosé. V prípade Tomiho Okresa to platí absolútne. Ja a varenie? To je ojedinelý úkaz, smeje sa.

KOŠICE. Známy je najmä ako výborný hudobník, no život ho zavial spoznávať aj nástrahy podnikania v gastronómii. Zmanažovať chod celého pubu od kuchyne až po spevácke vystúpenia má v malíčku.

Ako kuchár je však nepoužiteľný. A to sa u nich doma varilo, až sa parilo z hrncov.

„Varilo sa u nás skutočne dosť. Bol som odchovaný na tradičnej  'košickej', rozumej maďarsko- nemecko-slovenskej kuchyni. Moja mama varí skvele a moja babička bola skutočný expert na varenie i pečenie,“ vysvetľuje hudobník, ktorý radšej ochutnáva, ako varí.

„Ja a varenie - to je ojedinelý úkaz. Je okolo mňa dosť ľudí, ktorí varia výborne, tak prečo by som sa im do toho plietol,“ smeje sa.

Školská trauma

Gastronomické traumy sa nevyhli ani jemu a samozrejme, tak ako to je vo väčšine prípadov, za ne môže školská jedáleň.

„Keď ste doma odchovaní na luxusnej strave, tá školská vám prinesie malú traumu. Napríklad k špenátu som si hľadal cestu ešte dlho potom. Tých hľadaní bolo samozrejme viac.“

Prvé normálne jedlo v podaní Tomiho Okresa (na snímke vľavo, foto archív) sa volalo „kurací perkelt“: „To, čo z toho vyšlo, sa nepodobalo na žiadne pozemské jedlo,“ zabáva sa na svoj účet.

Okrem domácej kuchyne má veľmi rád taliansku, čínsku, ale aj steaky či dobré polievky. Naopak, po chuti mu príliš nie sú morské plody a morské ryby.

„Na Slovensku to nie je ono. Prednedávnom som na Novom Zélande ochutnal v mori čerstvo chytenú rybu, ktorá bola o tridsať minút na tanieri a bola neskutočná. To je niečo, čo sa tu nedá docieliť.“

Hlavne jednoducho

Tomi veľa cestuje a v každej krajine sa snaží ochutnať to, čo ľuďom v nej naviac chutí.

„V Londýne ma veľmi oslovila indická kuchyňa, ale dať si pravý schnitzel niekde vo Viedni tiež nie je márne.“

Doma sa musí uspokojiť s cestovinami či kuracím rezňom, ktoré si zvláda s prehľadom pripraviť.

„Rád si robievam aj  'mexiko'. To je veľmi jednoduchý recept, ktorý mám od mojej mamy a zvládam ho v pohode dokonca aj ja.“

Recept Tomiho Okresa

„Mexiko“

Na prípravu dvoch porcií potrebujeme: 300g kuracích pŕs, polovičku póru, malú konzervu kukurice, cca 40 g kapie, solamyl, soľ, čierne korenie, olej.

Kuracie mäso pokrájané na malé kocky. Osolíme, okoreníme a obalíme v solamyle. Asi dve lyžice oleja zohrejeme na panvici a mäso opekáme na miernom ohni. Po pätnástich minútach by malo byť mäso mäkké a do zlata lesklé.

Medzitým si asi na 2 mm kolieska pokrájame pór, ktorý pridáme na panvicu aj s kukuricou z konzervy (aj so šťavou) a ďalších pätnásť minút to na miernom ohni spolu dusíme a ku koncu pridáme na drobno pokrájanú kapiu (bez šťavy). Podľa chuti ešte jedlo dosolíme, dokoreníme.

Po polhodine od začiatku prípravy by jedlo malo byť hotové a pekné farebné.

mal

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Neberieme štúdium športovo, ale športujeme
  2. Investície s fixným ročným výnosom 5,5 % - 8 %
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  4. Vianočnú edíciu kávy Starbucks tento rok kúpite už aj v obchode
  5. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  6. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  7. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  8. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME
  9. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe
  10. Mercedes-Benz EQV je elektrické riešenie všestranného vozidla
  1. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  2. Get our subscription and support the Online Charity Auction
  3. Ako overiť či máte aktívny druhý pilier?
  4. Kurzarbeit – then, now and tomorrow
  5. Fanshop HC Košice prichádza s novinkami
  6. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  7. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe
  8. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  9. Vianočnú edíciu kávy Starbucks tento rok kúpite už aj v obchode
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 29 637
  2. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 10 354
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 320
  4. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 9 671
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 429
  6. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 9 259
  7. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 9 183
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 913
  9. Ako nahradiť fosílne palivá geotermálnou energiou? 8 759
  10. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci 8 448
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.
Víkendové testovanie vo Valalikoch.
Róbert na krajskom súde.
Ilustračné foto.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda SaS Richard Sulík pred rokovaním krízového štábu.
Premiér Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Sulík zasa berie Matovičovi hračku

Premiér sa vyhráža zatváraním a otvára maturitné ročníky.

Peter Tkačenko

OĽaNO pripúšťa pri voľbe generálneho prokurátora aj odchod z koalície

Remišová by chcela, aby sa koalícia dohodla na jednom mene.

Premiér Igor Matovič.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop