Korzár logo Korzár Košice
Piatok, 19. apríl, 2019 | Meniny má Jela
Nájdete nás na webe

Tomi Okres si hľadal cestu k špenátu

Okrem hudby pracuje v gastro biznise, ale variť príliš nevie.

Mexiko Tomiho Okresa. Zvládnu ho aj menej zdatní kuchári.Mexiko Tomiho Okresa. Zvládnu ho aj menej zdatní kuchári.(Zdroj: Pub u Kohúta)

Obuvníkove deti chodia bosé. V prípade Tomiho Okresa to platí absolútne. Ja a varenie? To je ojedinelý úkaz, smeje sa.

KOŠICE. Známy je najmä ako výborný hudobník, no život ho zavial spoznávať aj nástrahy podnikania v gastronómii. Zmanažovať chod celého pubu od kuchyne až po spevácke vystúpenia má v malíčku.

Ako kuchár je však nepoužiteľný. A to sa u nich doma varilo, až sa parilo z hrncov.

„Varilo sa u nás skutočne dosť. Bol som odchovaný na tradičnej  'košickej', rozumej maďarsko- nemecko-slovenskej kuchyni. Moja mama varí skvele a moja babička bola skutočný expert na varenie i pečenie,“ vysvetľuje hudobník, ktorý radšej ochutnáva, ako varí.

„Ja a varenie - to je ojedinelý úkaz. Je okolo mňa dosť ľudí, ktorí varia výborne, tak prečo by som sa im do toho plietol,“ smeje sa.

Školská trauma

Gastronomické traumy sa nevyhli ani jemu a samozrejme, tak ako to je vo väčšine prípadov, za ne môže školská jedáleň.

„Keď ste doma odchovaní na luxusnej strave, tá školská vám prinesie malú traumu. Napríklad k špenátu som si hľadal cestu ešte dlho potom. Tých hľadaní bolo samozrejme viac.“

Prvé normálne jedlo v podaní Tomiho Okresa (na snímke vľavo, foto archív) sa volalo „kurací perkelt“: „To, čo z toho vyšlo, sa nepodobalo na žiadne pozemské jedlo,“ zabáva sa na svoj účet.

Okrem domácej kuchyne má veľmi rád taliansku, čínsku, ale aj steaky či dobré polievky. Naopak, po chuti mu príliš nie sú morské plody a morské ryby.

„Na Slovensku to nie je ono. Prednedávnom som na Novom Zélande ochutnal v mori čerstvo chytenú rybu, ktorá bola o tridsať minút na tanieri a bola neskutočná. To je niečo, čo sa tu nedá docieliť.“

Hlavne jednoducho

Tomi veľa cestuje a v každej krajine sa snaží ochutnať to, čo ľuďom v nej naviac chutí.

„V Londýne ma veľmi oslovila indická kuchyňa, ale dať si pravý schnitzel niekde vo Viedni tiež nie je márne.“

Doma sa musí uspokojiť s cestovinami či kuracím rezňom, ktoré si zvláda s prehľadom pripraviť.

„Rád si robievam aj  'mexiko'. To je veľmi jednoduchý recept, ktorý mám od mojej mamy a zvládam ho v pohode dokonca aj ja.“

Recept Tomiho Okresa

„Mexiko“

Na prípravu dvoch porcií potrebujeme: 300g kuracích pŕs, polovičku póru, malú konzervu kukurice, cca 40 g kapie, solamyl, soľ, čierne korenie, olej.

Kuracie mäso pokrájané na malé kocky. Osolíme, okoreníme a obalíme v solamyle. Asi dve lyžice oleja zohrejeme na panvici a mäso opekáme na miernom ohni. Po pätnástich minútach by malo byť mäso mäkké a do zlata lesklé.

Medzitým si asi na 2 mm kolieska pokrájame pór, ktorý pridáme na panvicu aj s kukuricou z konzervy (aj so šťavou) a ďalších pätnásť minút to na miernom ohni spolu dusíme a ku koncu pridáme na drobno pokrájanú kapiu (bez šťavy). Podľa chuti ešte jedlo dosolíme, dokoreníme.

Po polhodine od začiatku prípravy by jedlo malo byť hotové a pekné farebné.

mal

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 23 579
  2. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 983
  3. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 8 663
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 7 728
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 767
  6. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 5 808
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 415
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 087
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 660
  10. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 309

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop