Korzár logo Korzár Košice

Mária Gamcová dcére s varením pomáha cez telefón

Poslankyňa za KVP a zástupkyňa starostu Mária Gamcová s varením nemá najmenší problém.

V kuchyni je ako doma. Radšej však pečie, ako varí.V kuchyni je ako doma. Radšej však pečie, ako varí. (Zdroj: archív)

„Mám tri deti, doma sme piati, takže veľa varím, ale radšej pečiem. Kuchyňa je pre mňa nástroj ako spojiť všetkých členov rodiny.“

KOŠICE. Poslankyňa naučila variť aj dcéry.

„Staršia študuje v Brne, ona sa o seba už musí vedieť postarať sama. Keď niečo nevie, napíšeme si na Viberi, pošlem jej recept alebo si zavoláme. Tá, ktorá je doma, vidí ako varím a veľa mi pomáha. Určite by zvládla navariť aj kompletný obed pre rodinu.“

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

So synom je to horšie. „On varenie považuje za ženskú prácu, avšak určite by niečo zvládol, ak by nebola nablízku ženská ruka.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Kedysi sa knihy a vzácne zošity s najlepšími receptami dedili z mamy na dcéru, dnes je to vďaka technológiám o čosi jednoduchšie.

„Deti sa zo mňa smejú, lebo keď niečo neviem, mám po ruke tablet a recept si vyhľadám. Sú tam aj celé videorecepty, dnes už naozaj nie je problém naučiť sa variť. Podľa internetu skúšam aj nové recepty. Ale stále sa vraciam najradšej k tradičnej slovenskej kuchyni, ktorú máme najradšej.“

Do rubriky prispela koláčom starej mamy. „Rigo Janči je vynikajúci. Robievam ho iba raz za rok, lebo je s tým babračka, ale oplatí sa to.“

Recept Márie Gamcovej

Koláč Rigo Janči

Korpus: 7 žĺtkov, 25 dag práškového cukru, 3 dag kakaa, 7 dag výberovej múky, na špičku noža prášok do pečiva, sneh zo 7 bielkov.

Žĺtky s cukrom vymiešame do penista, pridáme múku premiešanú s kakaom a s práškom do pečiva. Nakoniec jemne vmiešame tuhý sneh, ušľahaný z bielkov. Cesto upečieme na vymastenom plechu, vysypanom múkou. Po upečení rozdelíme na dve polovice.

Krém: pol litra šľahačkovej smotany, 10 dag kryštálového cukru a 2 polievkové lyžice kakaa.

SkryťVypnúť reklamu

Nechať zohriať do bodu varu, odstaviť, nechať vychladnúť a uložiť do chladničky na 24 hodín. Do krému je možné pridať aj stužovač šľahačky, aby bol krém dostatočne tuhý.

Poleva: 8 dag práškového cukru, 8 dag rastlinného tuku, 2 polievkové lyžice kakaa, 2 polievkové lyžice mlieka, 1 kakaová lyžička škrobovej múčky, trocha čokolády.

Nechať zohriať do bodu varu, odstaviť.

Na jednu polovicu cesta natrieme krém, opatrne položíme druhú polovicu cesta, nakoniec polejeme polevou a odložíme do chladničky. Vrchnú polovicu cesta je možné predkrájať na kocky, aby sa jednotlivé kúsky ľahšie krájali.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  2. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  3. Požiar môže vzniknúť aj z nabíjačky. V zime riziko stúpa
  4. Lexus spája výkon a úspornosť
  5. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  6. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  7. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  8. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  1. Lexus spája výkon a úspornosť
  2. Požiar môže vzniknúť aj z nabíjačky. V zime riziko stúpa
  3. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  4. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  5. METRO na Slovensku podporuje gastro a obchod už 25 rokov
  6. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  7. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  8. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 11 697
  2. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 6 999
  3. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 6 563
  4. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 5 508
  5. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 4 800
  6. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 490
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 3 629
  8. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi 1 398
  1. Martin Fronk: Fontána, ktorá vstala z popola
  2. Marek Strapko: Helloween (organizátor) spôsobil davovú psychózu...
  3. Martin Šuraba: Prečo nepožiadali Evansa?
  4. Jozef Kurty: Kolaborantský gén
  5. Štefan Šturdzík: Mladá vlna v Smere , robí radosť " sama sebe ".
  6. Tadeáš Ďurica: Nie je to len Matovič: Hnutie Slovensko rastie aj mimo svojho jadra
  7. Irena Šimuneková: Medzi vežami z kameňa a farbami jesene – môj okruh Súľovskými skalami
  8. Zuzana Ferencová : Vybrať si dobrú kávu je navyše obťiažne
  1. Sebastian Drobný: Ďalšia mladá puška Smeru 16 729
  2. Radko Mačuha: Šimečkova matka okradla štát o 232 EUR. 10 087
  3. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 8 483
  4. Ján Valchár: Čo to, čo to? Žeby ďalšia rafinéria? 7 755
  5. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 6 917
  6. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 6 529
  7. Angelika Herčková: V sociálnych službách nás majú za handry nielen vládni predstavitelia, ale aj rodinní príbuzní? 5 979
  8. Ivan Mlynár: S klesajúcimi preferenciami, Robert Fico pripomína už len vyťahanú gumu v starých teplákoch. 5 175
  1. Radko Mačuha: Šimečkova matka okradla štát o 232 EUR.
  2. Radko Mačuha: Herné automaty do každej tradičnej rodiny.
  3. Radko Mačuha: Desať prikázaní Glücka.
  4. Marcel Rebro: Týždeň ticha uprostred vojny
  5. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  6. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  7. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  8. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu