Jana Mésarová je krajskou policajnou hovorkyňou už osem rokov. Jej kulinárske schopnosti oceňujú aj doma.
KOŠICE. Policajná hovorkyňa sa cíti v kuchyni ako ryba vo vode. Má veľa vlastných receptov, vždy keď objaví nový, tak si ho zapíše.
Kuchárske knihy veľmi nemusí, radšej má recepty z časopisov, kde sú aj fotografie. Ak ju niečo zaujme, hneď recept vyskúša.
„Moji rodičia ma k vareniu viedli už od detstva. V kuchyni som pomáhala pri pomocných prácach pravidelne. Nedeľné obedy som už vedela bez pomoci pripraviť ako 17-ročná. Samozrejme, nie vždy sa mi všetko podarilo na prvýkrát. Aj keď ma varenie vždy bavilo, otec ma do kuchyne neraz posielal, vraj šup–šup, moja,“ spomína na začiatky v kuchyni Jana.
Má dve deti, dcéra je už dospelá a žije v zahraničí, syn tento rok maturuje. Práve jemu a partnerovi vyvára.
„Varím rada všetko, či je to niečo z mäska, zeleniny alebo múčne jedlá. Najradšej mám bryndzové pirohy, ale na moju mamku nemám, tie jej sú najlepšie. Snažím sa pripravovať vyváženú a pestrú stravu. Niektoré recepty si prispôsobím podľa svojej chuti a vylepšujem ich. Jedlo sa snažím na tanier pekne naservírovať, aby to bola pastva aj pre oči a najväčšia pochvala pre gazdinku je prázdny tanier.“
Jej jedlá sú teda obľúbené doma aj v práci. Kolegom nosí koláčiky, doma zas preferujú mäso. Sebe zas pripravuje dobroty zo zeleniny.
„Mám doma chlapov a je jasné, že im najviac chutí mäso. Pochutia si však aj na grilovanom hermelíne. Ja sa v kuchyni cítim veľmi dobre, varenie je pre mňa relaxom. Taktiež veľmi rada pečiem.“
Do rubriky prispela policajná hovorkyňa mäsovým receptom, kombinuje bôčik s chrenom a jogurtom.
Recept Jany Mésarovej
Zapečený bôčik s jogurtom a chrenom
Tvrdí, že je to jej najčerstvejší recept, ktorý je jednoduchý a zvládne ho každý. Možno sa vám zdá kombinácia bôčika a jogurtu zvláštna, ale keď zmiešate jogurt s chrenom a bôčik zapečiete, je to perfektná kombinácia.
Ingrediencie na 4 porcie:
Potrebujeme: 1,5 kg prerasteného bôčika bez kosti, 250 g chrenu (čerstvý alebo už strúhaný), 600 ml bieleho jogurtu, 400 g zemiakov a soľ.
Postup: Bôčik nakrájajte na asi 1 až 1,5 cm hrubé plátky, v miske zmiešajte chren s jogurtom. Plátky bôčika osoľte, potrite ich vrstvou chrenového jogurtu a zrolujte (ak chcete, môžete ich zviazať, no nemusíte). Vytvorené rolky naukladajte vedľa seba do pekáča, ktorý nie je potrebné ničím vymastiť. Ak sa vám časť jogurtu zvýšila, jednoducho ním potrite vrch roliek. Vložíme do rúry a pečieme pri 170 stupňoch Celzia asi 1,5 hodiny.
Mäso sa pekne prepečie, pustí všetok tuk a ten je na čerstvý chlebík ako stvorený. Upečený bôčik servírujeme so zemiakmi alebo chlebom.
Dobrú chuť!
krs
Autor: krs
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári