Korzár logo Korzár Košice
Piatok, 19. apríl, 2019 | Meniny má Jela
Nájdete nás na webe

Tibor Apa Egry: Sladké? To je môj koniec

Apa sa považuje za nekuchára a dokonca je na to hrdý. Napriek tomu jeden recept ponúka.

Apa vie oceniť aj dobré víno. S dcérou si každý rok založia zbierku korkových zátok.Apa vie oceniť aj dobré víno. S dcérou si každý rok založia zbierku korkových zátok.(Zdroj: archív - veja)

Košičanom je Apa Egry dobre známy. Netají sa svojím vzťahom ku kvalitnému oblečeniu a doplnkom, no rovnako náročný je aj v kuchyni. Nevedno, či bohužiaľ alebo vďakabohu zostáva jeho kulinárske umenie len v rovine komentátora.

KOŠICE. Apa sa považuje za nekuchára a dokonca je na to hrdý.

„Mám 58 rokov a v živote som nič nenavaril. Zastávam názor, že každý má robiť v živote to, čo vie. Veľmi rád delegujem túto prácu svojej manželke, ktorá varí výborne,“ vysvetľuje DJ.

O jeho absolútnom nevarení to však nie je celkom pravda. Po jemnom nátlaku prizná, že čaj aj párky zvládne, dokonca, keď bol slobodný, vedel urobiť aj hemendex a zaliať vifonku. Nič z toho však nepovažuje za plnohodnotné jedlo.

Bio môže

U Apu sa varí každý deň. „Manželke sa musí chcieť, keďže sa staráme o 90–ročného svokra a nosíme mu jedlo.“

Našťastie sa fantázii medze nekladú, keďže v rodine sa je prakticky všetko.

„Ja zjem naozaj všetko. Kôprovú omáčku aj morské plody. Nie som prieberčivý človek a hlavne viem oceniť, keď niekto vynaloží množstvo energie a fantázie na prípravu jedla. Je to naozaj veľké umenie a ja sa pred ním skláňam.“

Bez problémov sa prispôsobil aj novému bio trendu, ktorý do rodiny priniesla dcéra Martina.

„Ona nosí domov všelijaké také veci ako klíčky a robievame si smoothies a rôzne džúsy. Jeme veľmi rozumným spôsobom. Mäso mávame len dvakrát do týždňa. Ja si už niekoľko rokov držím váhu na 76 kilách.“

Prejesť sa nevie

K najmilším jedlám patria cestoviny na akýkoľvek spôsob, ale najväčšiu radosť mu vie urobiť hríbová omáčka s knedľou a hovädzím mäsom.

„To sa musí strašne dlho variť, ale potom sa to mäsko rozplýva na jazyku. Jednoducho špička.“

Okrem toho je veľký milovník sladkého. Zákusky a dezerty môže jesť kdekoľvek a v akomkoľvek množstve.

„Sladké je môj koniec. Som veľký kávičkár a k tomu patrí aj niečo dobré sladké. Našťastie mám v hlave stopku, takže sa nedokážem prejesť do stavu, aby mi bolo zle. Oči by síce jedli, ale hlava povie, dosť.“

Sviečkový maniak

Keďže sa Apa dištancuje od varenia, bol doma menovaný za hlavného prestierača. Celá rodina si mimoriadne zakladá na peknom stole a spôsobnom stolovaní. Jesť z hrnca a všetko len jedným príborom je nepredstaviteľné.

„U nás musí byť stolovanie na vysokej úrovni. Stále prestieram ja, všetko pekne podľa pravidiel, malé lyžičky, veľké lyžičky... Poháre na víno, na koňak a sviečky. Manželka ma za to až nenávidí, tvrdí, že by som najradšej všetko osviečkoval, ale človek má jesť v pokojnej atmosfére, nie v strese,“ uzatvára spokojne Egry.

Sviečková v hríbovej omáčke

Potrebujeme: sviečkovú, hríby, olivový olej, maslo, cibuľu, mäsový alebo zeleninový vývar, smotanu na šľahanie, soľ, čierne korenie, vegetu.

Okorenené mäso opečieme do zlatista na oleji z obidvoch strán. Podlejeme vývarom a varíme do mäkka.

Hríby na cibuľke dusíme v inom hrnci, tiež trocha podlejeme vývarom. Uvarené hríby rozmixujeme a zmes pridáme k mäsu. Pridáme smotanu a kúskom masla zahustíme. Ako prílohu podávame parenú knedľu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 23 720
  2. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 992
  3. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 8 479
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 7 695
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 761
  6. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 5 872
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 387
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 079
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 683
  10. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 303

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop