Korzár logo Korzár Košice
Pondelok, 10. december, 2018 | Meniny má Radúz
Nájdete nás na webe

Tibor Apa Egry: Sladké? To je môj koniec

Apa sa považuje za nekuchára a dokonca je na to hrdý. Napriek tomu jeden recept ponúka.

Apa vie oceniť aj dobré víno. S dcérou si každý rok založia zbierku korkových zátok.(Zdroj: archív - veja)

Košičanom je Apa Egry dobre známy. Netají sa svojím vzťahom ku kvalitnému oblečeniu a doplnkom, no rovnako náročný je aj v kuchyni. Nevedno, či bohužiaľ alebo vďakabohu zostáva jeho kulinárske umenie len v rovine komentátora.

KOŠICE. Apa sa považuje za nekuchára a dokonca je na to hrdý.

„Mám 58 rokov a v živote som nič nenavaril. Zastávam názor, že každý má robiť v živote to, čo vie. Veľmi rád delegujem túto prácu svojej manželke, ktorá varí výborne,“ vysvetľuje DJ.

O jeho absolútnom nevarení to však nie je celkom pravda. Po jemnom nátlaku prizná, že čaj aj párky zvládne, dokonca, keď bol slobodný, vedel urobiť aj hemendex a zaliať vifonku. Nič z toho však nepovažuje za plnohodnotné jedlo.

Bio môže

U Apu sa varí každý deň. „Manželke sa musí chcieť, keďže sa staráme o 90–ročného svokra a nosíme mu jedlo.“

Našťastie sa fantázii medze nekladú, keďže v rodine sa je prakticky všetko.

„Ja zjem naozaj všetko. Kôprovú omáčku aj morské plody. Nie som prieberčivý človek a hlavne viem oceniť, keď niekto vynaloží množstvo energie a fantázie na prípravu jedla. Je to naozaj veľké umenie a ja sa pred ním skláňam.“

Bez problémov sa prispôsobil aj novému bio trendu, ktorý do rodiny priniesla dcéra Martina.

„Ona nosí domov všelijaké také veci ako klíčky a robievame si smoothies a rôzne džúsy. Jeme veľmi rozumným spôsobom. Mäso mávame len dvakrát do týždňa. Ja si už niekoľko rokov držím váhu na 76 kilách.“

Prejesť sa nevie

K najmilším jedlám patria cestoviny na akýkoľvek spôsob, ale najväčšiu radosť mu vie urobiť hríbová omáčka s knedľou a hovädzím mäsom.

„To sa musí strašne dlho variť, ale potom sa to mäsko rozplýva na jazyku. Jednoducho špička.“

Okrem toho je veľký milovník sladkého. Zákusky a dezerty môže jesť kdekoľvek a v akomkoľvek množstve.

„Sladké je môj koniec. Som veľký kávičkár a k tomu patrí aj niečo dobré sladké. Našťastie mám v hlave stopku, takže sa nedokážem prejesť do stavu, aby mi bolo zle. Oči by síce jedli, ale hlava povie, dosť.“

Sviečkový maniak

Keďže sa Apa dištancuje od varenia, bol doma menovaný za hlavného prestierača. Celá rodina si mimoriadne zakladá na peknom stole a spôsobnom stolovaní. Jesť z hrnca a všetko len jedným príborom je nepredstaviteľné.

„U nás musí byť stolovanie na vysokej úrovni. Stále prestieram ja, všetko pekne podľa pravidiel, malé lyžičky, veľké lyžičky... Poháre na víno, na koňak a sviečky. Manželka ma za to až nenávidí, tvrdí, že by som najradšej všetko osviečkoval, ale človek má jesť v pokojnej atmosfére, nie v strese,“ uzatvára spokojne Egry.

Sviečková v hríbovej omáčke

Potrebujeme: sviečkovú, hríby, olivový olej, maslo, cibuľu, mäsový alebo zeleninový vývar, smotanu na šľahanie, soľ, čierne korenie, vegetu.

Okorenené mäso opečieme do zlatista na oleji z obidvoch strán. Podlejeme vývarom a varíme do mäkka.

Hríby na cibuľke dusíme v inom hrnci, tiež trocha podlejeme vývarom. Uvarené hríby rozmixujeme a zmes pridáme k mäsu. Pridáme smotanu a kúskom masla zahustíme. Ako prílohu podávame parenú knedľu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur
  2. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  3. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  4. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  5. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  6. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  7. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  8. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami?
  9. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  10. Nákupná cena dlhopisov bude čoskoro najnižšia v roku
  1. Move in immediately, if you feel like it
  2. Predaj poistenia motorových vozidiel cez web rastie a bude rásť
  3. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur
  4. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  6. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  7. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  8. V bratislavskom Poluse vystrájali čerti :-)
  9. Pred Auparkom vystúpi Veronika Rabada, chýbať nebude ani Mikuláš
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 20 324
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 13 919
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 13 350
  4. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 12 668
  5. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 12 597
  6. Kramáre prešli zmenami. Detským pacientom viac chutí jesť 9 711
  7. Liek na obezitu v reklamách nenájdete 6 393
  8. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 4 913
  9. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 4 731
  10. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami? 4 582

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop