Korzár logo Korzár Košice
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Tibor Apa Egry: Sladké? To je môj koniec

Apa sa považuje za nekuchára a dokonca je na to hrdý. Napriek tomu jeden recept ponúka.

Apa vie oceniť aj dobré víno. S dcérou si každý rok založia zbierku korkových zátok.Apa vie oceniť aj dobré víno. S dcérou si každý rok založia zbierku korkových zátok. (Zdroj: archív - veja)

Košičanom je Apa Egry dobre známy. Netají sa svojím vzťahom ku kvalitnému oblečeniu a doplnkom, no rovnako náročný je aj v kuchyni. Nevedno, či bohužiaľ alebo vďakabohu zostáva jeho kulinárske umenie len v rovine komentátora.

KOŠICE. Apa sa považuje za nekuchára a dokonca je na to hrdý.

„Mám 58 rokov a v živote som nič nenavaril. Zastávam názor, že každý má robiť v živote to, čo vie. Veľmi rád delegujem túto prácu svojej manželke, ktorá varí výborne,“ vysvetľuje DJ.

O jeho absolútnom nevarení to však nie je celkom pravda. Po jemnom nátlaku prizná, že čaj aj párky zvládne, dokonca, keď bol slobodný, vedel urobiť aj hemendex a zaliať vifonku. Nič z toho však nepovažuje za plnohodnotné jedlo.

Bio môže

U Apu sa varí každý deň. „Manželke sa musí chcieť, keďže sa staráme o 90–ročného svokra a nosíme mu jedlo.“

Našťastie sa fantázii medze nekladú, keďže v rodine sa je prakticky všetko.

„Ja zjem naozaj všetko. Kôprovú omáčku aj morské plody. Nie som prieberčivý človek a hlavne viem oceniť, keď niekto vynaloží množstvo energie a fantázie na prípravu jedla. Je to naozaj veľké umenie a ja sa pred ním skláňam.“

Bez problémov sa prispôsobil aj novému bio trendu, ktorý do rodiny priniesla dcéra Martina.

„Ona nosí domov všelijaké také veci ako klíčky a robievame si smoothies a rôzne džúsy. Jeme veľmi rozumným spôsobom. Mäso mávame len dvakrát do týždňa. Ja si už niekoľko rokov držím váhu na 76 kilách.“

Prejesť sa nevie

K najmilším jedlám patria cestoviny na akýkoľvek spôsob, ale najväčšiu radosť mu vie urobiť hríbová omáčka s knedľou a hovädzím mäsom.

„To sa musí strašne dlho variť, ale potom sa to mäsko rozplýva na jazyku. Jednoducho špička.“

Okrem toho je veľký milovník sladkého. Zákusky a dezerty môže jesť kdekoľvek a v akomkoľvek množstve.

„Sladké je môj koniec. Som veľký kávičkár a k tomu patrí aj niečo dobré sladké. Našťastie mám v hlave stopku, takže sa nedokážem prejesť do stavu, aby mi bolo zle. Oči by síce jedli, ale hlava povie, dosť.“

Sviečkový maniak

Keďže sa Apa dištancuje od varenia, bol doma menovaný za hlavného prestierača. Celá rodina si mimoriadne zakladá na peknom stole a spôsobnom stolovaní. Jesť z hrnca a všetko len jedným príborom je nepredstaviteľné.

„U nás musí byť stolovanie na vysokej úrovni. Stále prestieram ja, všetko pekne podľa pravidiel, malé lyžičky, veľké lyžičky... Poháre na víno, na koňak a sviečky. Manželka ma za to až nenávidí, tvrdí, že by som najradšej všetko osviečkoval, ale človek má jesť v pokojnej atmosfére, nie v strese,“ uzatvára spokojne Egry.

Sviečková v hríbovej omáčke

Potrebujeme: sviečkovú, hríby, olivový olej, maslo, cibuľu, mäsový alebo zeleninový vývar, smotanu na šľahanie, soľ, čierne korenie, vegetu.

Okorenené mäso opečieme do zlatista na oleji z obidvoch strán. Podlejeme vývarom a varíme do mäkka.

Hríby na cibuľke dusíme v inom hrnci, tiež trocha podlejeme vývarom. Uvarené hríby rozmixujeme a zmes pridáme k mäsu. Pridáme smotanu a kúskom masla zahustíme. Ako prílohu podávame parenú knedľu.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 657
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 669
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 978
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 903
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 644
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 471
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 860
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 596
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 543
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 465
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Po nehode.

Zo šiestich účastníkov nehody sú dvaja zranení.

44m
Ilustračné foto.

Umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje 322 pacientov.

1 h
Ľubomír Šarník, nový riaditeľ prešovskej nemocnice.

Súdia ho za nezaplatené dane a odvody.

12 h
Finančník Dávid Gedeon si na slobodu musí počkať.

Najvyšší súd predĺžil košickému podnikateľovi väzbu o ďalšie mesiace.

12 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračná fotografia.

Denník SME odhadol, aký bude očkovací kalendár.

18 h
Plošné testovanie na Covid-19.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 233-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 894 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

5 h
Miroslav Marček na hlavnom pojednávaní v prípade obžaloby za vraždu Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Petra Molnára začiatkom roka 2020.

Marček si odpykáva 25 rokov.

14 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop