Korzár logo Korzár Košice
Streda, 19. september, 2018 | Meniny má Konštantín
Nájdete nás na webe

Tibor Apa Egry: Sladké? To je môj koniec

Apa sa považuje za nekuchára a dokonca je na to hrdý. Napriek tomu jeden recept ponúka.

Apa vie oceniť aj dobré víno. S dcérou si každý rok založia zbierku korkových zátok.(Zdroj: archív - veja)

Košičanom je Apa Egry dobre známy. Netají sa svojím vzťahom ku kvalitnému oblečeniu a doplnkom, no rovnako náročný je aj v kuchyni. Nevedno, či bohužiaľ alebo vďakabohu zostáva jeho kulinárske umenie len v rovine komentátora.

KOŠICE. Apa sa považuje za nekuchára a dokonca je na to hrdý.

„Mám 58 rokov a v živote som nič nenavaril. Zastávam názor, že každý má robiť v živote to, čo vie. Veľmi rád delegujem túto prácu svojej manželke, ktorá varí výborne,“ vysvetľuje DJ.

O jeho absolútnom nevarení to však nie je celkom pravda. Po jemnom nátlaku prizná, že čaj aj párky zvládne, dokonca, keď bol slobodný, vedel urobiť aj hemendex a zaliať vifonku. Nič z toho však nepovažuje za plnohodnotné jedlo.

Bio môže

U Apu sa varí každý deň. „Manželke sa musí chcieť, keďže sa staráme o 90–ročného svokra a nosíme mu jedlo.“

Našťastie sa fantázii medze nekladú, keďže v rodine sa je prakticky všetko.

„Ja zjem naozaj všetko. Kôprovú omáčku aj morské plody. Nie som prieberčivý človek a hlavne viem oceniť, keď niekto vynaloží množstvo energie a fantázie na prípravu jedla. Je to naozaj veľké umenie a ja sa pred ním skláňam.“

Bez problémov sa prispôsobil aj novému bio trendu, ktorý do rodiny priniesla dcéra Martina.

„Ona nosí domov všelijaké také veci ako klíčky a robievame si smoothies a rôzne džúsy. Jeme veľmi rozumným spôsobom. Mäso mávame len dvakrát do týždňa. Ja si už niekoľko rokov držím váhu na 76 kilách.“

Prejesť sa nevie

K najmilším jedlám patria cestoviny na akýkoľvek spôsob, ale najväčšiu radosť mu vie urobiť hríbová omáčka s knedľou a hovädzím mäsom.

„To sa musí strašne dlho variť, ale potom sa to mäsko rozplýva na jazyku. Jednoducho špička.“

Okrem toho je veľký milovník sladkého. Zákusky a dezerty môže jesť kdekoľvek a v akomkoľvek množstve.

„Sladké je môj koniec. Som veľký kávičkár a k tomu patrí aj niečo dobré sladké. Našťastie mám v hlave stopku, takže sa nedokážem prejesť do stavu, aby mi bolo zle. Oči by síce jedli, ale hlava povie, dosť.“

Sviečkový maniak

Keďže sa Apa dištancuje od varenia, bol doma menovaný za hlavného prestierača. Celá rodina si mimoriadne zakladá na peknom stole a spôsobnom stolovaní. Jesť z hrnca a všetko len jedným príborom je nepredstaviteľné.

„U nás musí byť stolovanie na vysokej úrovni. Stále prestieram ja, všetko pekne podľa pravidiel, malé lyžičky, veľké lyžičky... Poháre na víno, na koňak a sviečky. Manželka ma za to až nenávidí, tvrdí, že by som najradšej všetko osviečkoval, ale človek má jesť v pokojnej atmosfére, nie v strese,“ uzatvára spokojne Egry.

Sviečková v hríbovej omáčke

Potrebujeme: sviečkovú, hríby, olivový olej, maslo, cibuľu, mäsový alebo zeleninový vývar, smotanu na šľahanie, soľ, čierne korenie, vegetu.

Okorenené mäso opečieme do zlatista na oleji z obidvoch strán. Podlejeme vývarom a varíme do mäkka.

Hríby na cibuľke dusíme v inom hrnci, tiež trocha podlejeme vývarom. Uvarené hríby rozmixujeme a zmes pridáme k mäsu. Pridáme smotanu a kúskom masla zahustíme. Ako prílohu podávame parenú knedľu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  3. Najužitočnejšia appka
  4. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  6. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  7. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  8. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  9. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  10. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  1. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  2. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  3. DEXIS SLOVAKIA má nového generálneho riaditeľa
  4. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  5. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  6. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  7. Najužitočnejšia appka
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  9. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  10. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 19 734
  2. Najužitočnejšia appka 15 704
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 643
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 9 905
  5. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 8 823
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 8 606
  7. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 7 098
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 739
  9. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 5 220
  10. Zmenky a dlhopisy s fixným výnosom 5 – 6,6 % p.a. 2 644

Neprehliadnite tiež

Obchádzanie večierky podnikmi stopla radnica novými pravidlami

Diskotéky už nebudú len pre uzavretú spoločnosť, multifunkčné diskonty zostanú.

V Stráňach pod Tatrami kandiduje aj súdne trestaná manželka exstarostu

Odsúdili ju za trestný čin poškodzovania veriteľa.

Najprv kopol do psa, potom do majiteľa. Dostal sedem rokov

Napadol dôchodcu, lebo mu vyčítal pitie a močenie na verejnosti.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Niektorí kandidáti čelia útokom, lebo kandidujú inde, než bývajú. Právne je to v poriadku

Mestský poslanec Hanulík sa presťahoval, v novom bydlisku kandiduje na starostu.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Posadnutosť Slovákov trvalým pobytom nemá hranice

Dobrý kandidát sa nespozná podľa občianskeho.

DOMOV

Kiska vymenoval za profesora aj usvedčeného plagiátora

Vanderka sotil dôchodcu a kopíroval texty.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop