Korzár logo Korzár Košice

Tibor Apa Egry: Sladké? To je môj koniec

Apa sa považuje za nekuchára a dokonca je na to hrdý. Napriek tomu jeden recept ponúka.

Apa vie oceniť aj dobré víno. S dcérou si každý rok založia zbierku korkových zátok.Apa vie oceniť aj dobré víno. S dcérou si každý rok založia zbierku korkových zátok. (Zdroj: archív - veja)

Košičanom je Apa Egry dobre známy. Netají sa svojím vzťahom ku kvalitnému oblečeniu a doplnkom, no rovnako náročný je aj v kuchyni. Nevedno, či bohužiaľ alebo vďakabohu zostáva jeho kulinárske umenie len v rovine komentátora.

KOŠICE. Apa sa považuje za nekuchára a dokonca je na to hrdý.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Mám 58 rokov a v živote som nič nenavaril. Zastávam názor, že každý má robiť v živote to, čo vie. Veľmi rád delegujem túto prácu svojej manželke, ktorá varí výborne,“ vysvetľuje DJ.

O jeho absolútnom nevarení to však nie je celkom pravda. Po jemnom nátlaku prizná, že čaj aj párky zvládne, dokonca, keď bol slobodný, vedel urobiť aj hemendex a zaliať vifonku. Nič z toho však nepovažuje za plnohodnotné jedlo.

SkryťVypnúť reklamu

Bio môže

U Apu sa varí každý deň. „Manželke sa musí chcieť, keďže sa staráme o 90–ročného svokra a nosíme mu jedlo.“

Našťastie sa fantázii medze nekladú, keďže v rodine sa je prakticky všetko.

„Ja zjem naozaj všetko. Kôprovú omáčku aj morské plody. Nie som prieberčivý človek a hlavne viem oceniť, keď niekto vynaloží množstvo energie a fantázie na prípravu jedla. Je to naozaj veľké umenie a ja sa pred ním skláňam.“

Bez problémov sa prispôsobil aj novému bio trendu, ktorý do rodiny priniesla dcéra Martina.

„Ona nosí domov všelijaké také veci ako klíčky a robievame si smoothies a rôzne džúsy. Jeme veľmi rozumným spôsobom. Mäso mávame len dvakrát do týždňa. Ja si už niekoľko rokov držím váhu na 76 kilách.“

Prejesť sa nevie

K najmilším jedlám patria cestoviny na akýkoľvek spôsob, ale najväčšiu radosť mu vie urobiť hríbová omáčka s knedľou a hovädzím mäsom.

SkryťVypnúť reklamu

„To sa musí strašne dlho variť, ale potom sa to mäsko rozplýva na jazyku. Jednoducho špička.“

Okrem toho je veľký milovník sladkého. Zákusky a dezerty môže jesť kdekoľvek a v akomkoľvek množstve.

„Sladké je môj koniec. Som veľký kávičkár a k tomu patrí aj niečo dobré sladké. Našťastie mám v hlave stopku, takže sa nedokážem prejesť do stavu, aby mi bolo zle. Oči by síce jedli, ale hlava povie, dosť.“

Sviečkový maniak

Keďže sa Apa dištancuje od varenia, bol doma menovaný za hlavného prestierača. Celá rodina si mimoriadne zakladá na peknom stole a spôsobnom stolovaní. Jesť z hrnca a všetko len jedným príborom je nepredstaviteľné.

„U nás musí byť stolovanie na vysokej úrovni. Stále prestieram ja, všetko pekne podľa pravidiel, malé lyžičky, veľké lyžičky... Poháre na víno, na koňak a sviečky. Manželka ma za to až nenávidí, tvrdí, že by som najradšej všetko osviečkoval, ale človek má jesť v pokojnej atmosfére, nie v strese,“ uzatvára spokojne Egry.

SkryťVypnúť reklamu

Sviečková v hríbovej omáčke

Potrebujeme: sviečkovú, hríby, olivový olej, maslo, cibuľu, mäsový alebo zeleninový vývar, smotanu na šľahanie, soľ, čierne korenie, vegetu.

Okorenené mäso opečieme do zlatista na oleji z obidvoch strán. Podlejeme vývarom a varíme do mäkka.

Hríby na cibuľke dusíme v inom hrnci, tiež trocha podlejeme vývarom. Uvarené hríby rozmixujeme a zmes pridáme k mäsu. Pridáme smotanu a kúskom masla zahustíme. Ako prílohu podávame parenú knedľu.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 515
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 825
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 635
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 787
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 339
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 443
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 743
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 528
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu