Korzár logo Korzár Košice
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky
OBĽÚBENÉ RECEPTY OSOBNOSTÍ KOŠÍC

Jazerská starostka varí zásadne zo slovenských potravín

Roky podnikala v reštauračnom biznise. V začiatkoch podnik nielen viedla, ale pripravovala aj jedlá.

(Zdroj: Korzár/Judita Čermáková)

Jazerská starostka Lenka Kovačevičová si už „nadvarila“ do konca života. Roky totiž podnikala v reštauračnom biznise. V začiatkoch podnik nielen viedla, ale pripravovala aj jedlá.

KOŠICE. Pre starostovské povinnosti teraz nemá času nazvyš. Priznáva preto, že sa k sporáku dostane len sporadicky. Kedysi ste však na ňu mohli natrafiť v kuchyni rodinnej reštaurácie.

Otvorila si ju s manželom a keďže biznis ešte len rozbiehali, museli si vystačiť s vlastnými silami.

„Dni som strávila v kuchyni a piekla od rána do večera pizzu. Neskôr sa pridali ďalšie jedlá. Varili sme všetko možné. Naozaj nemám problém pripraviť čokoľvek.“

Do varenia s plačom

Ako sama hovorí, v kuchyni si doslova odvarila na roky dopredu. „Varila som dni, týždne, mesiace. Občas som ráno vstávala s plačom, že neznášam život a čo za trest ma to postihol,“ spomína teraz s úsmevom.

Popri príprave jedál na rôzne spoločenské udalosti, ktoré sa v ich reštaurácii organizovali, sa pridalo aj denné menu.

„Na varenie v kuchyni som dohliadala, ale aj sa na ňom zúčastňovala. Ak bolo potrebné napiecť šesť báboviek, tak som sa do toho pustila. Roky som oslavy svojich známych nielen pripravovala, ale na ne aj varila.“

Je za slovenské výrobky

Na isté obdobie s manželom vyskúšali aj prevádzku donáškovej služby. Vtedy spali asi 4 hodiny denne. S odstupom času hodnotí, že najväčším krížom pre reštaurácie sú denné menu.

„Roky sme to nerobili. Bola som zásadne proti tomu, pretože cenu musíte zrezať na minimum a zisk nemáte takmer žiaden.“

Prísne sa dohliadalo i na výber surovín. Starostka je zástankyňou produktov zo Slovenska.

„Celý život som uprednostňovala potraviny od slovenských výrobcov. Na tom som vždy trvala aj pri nákupe do kuchyne. Žiadne lacné a nekvalitné potraviny tam nemali miesto. Koniec koncov, veď v reštaurácii sa po celý čas stravovala moja rodina. Aj teraz, keď idem do obchodu, trikrát si pozriem a rozmyslím, čo kúpim.“

Jesť jej chutí

Starostka radšej varí ako pečie. Recept, ktorý má v malíčku, je pečená kačka s kapustou a knedľami. Zároveň je to aj jej obľúbené jedlo.

„Nikdy som nebola nejaká dietárka. Keďže veľa pracujem a potrebujem energiu, jesť mi chutí. Auto tiež potrebuje benzín, aby išlo.“

Recept

Pečená kačka s kapustou a zemiakovou knedľou

Potrebujeme: kačku, drvenú alebo celú rascu, soľ, vodu. Na kapustu: asi 1 kilogram červenej kapusty, 2 cibule, 30 g masti, drvenú rascu, soľ, cukor, ocot, mleté čierne a nové korenie. Na zemiakovú knedľu: 0,5 kg zemiakov varených v šupke, 100 g hrubej múky, 50 g krupice, 1 vajíčko, soľ

Postup: Dobre umytú kačku deň vopred poriadne nasoľte. Nechajte ju odležať cez noc v chladničke. Pred pečením ju potrite rascou, vložte do pekáča, podlejte vodou a upečte do mäkka.

Ďalej si pokrájajte cibuľu nadrobno, speňte v rozohriatej masti, priložte kapustu pokrájanú na tenké rezance, dosypte rascu, soľ a zalejte vodou. Prikryte ju a duste domäkka. Na záver dochuťte cukrom, octom, novým a čiernym korením.

Uvarené zemiaky ošúpte a popučte. Pridajte múku, krupicu, vajíčko, štipku soli a vypracujte cesto. Z cesta na pomúčenej doske vytvarujte valček a dajte ho variť do osolenej vody asi na 20 minút.

kag

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Home (ale aj) Office
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Zelená Bratislava
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 247
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 17 752
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 126
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 253
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 704
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 266
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 508
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 100
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 994
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 615
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Pribudlo 705 prípadov nákazy a ďalších šesť úmrtí (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 31 400. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Odberné miesto na nový koronavírus.
Bývalý šéf Inštitútu zdravotníckej politiky Martin Smatana.
Peter Sagan na Giro d'Italia 2020.
Cynická obluda

Terazky budeme testovať

Testovanie vraj nezvládnu zabezpečiť zdravotníci, lebo zdravotníctvo utrpelo vládou Smeru. Tak ho zabezpečí armáda.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop