Korzár logo Korzár Košice
Nedeľa, 21. január, 2018 | Meniny má Vincent
Pridajte si svoje mesto
OBĽÚBENÉ RECEPTY OSOBNOSTÍ KOŠÍC

Jazerská starostka varí zásadne zo slovenských potravín

Roky podnikala v reštauračnom biznise. V začiatkoch podnik nielen viedla, ale pripravovala aj jedlá.

(Zdroj: Korzár/Judita Čermáková)

Jazerská starostka Lenka Kovačevičová si už „nadvarila“ do konca života. Roky totiž podnikala v reštauračnom biznise. V začiatkoch podnik nielen viedla, ale pripravovala aj jedlá.

KOŠICE. Pre starostovské povinnosti teraz nemá času nazvyš. Priznáva preto, že sa k sporáku dostane len sporadicky. Kedysi ste však na ňu mohli natrafiť v kuchyni rodinnej reštaurácie.

Otvorila si ju s manželom a keďže biznis ešte len rozbiehali, museli si vystačiť s vlastnými silami.

„Dni som strávila v kuchyni a piekla od rána do večera pizzu. Neskôr sa pridali ďalšie jedlá. Varili sme všetko možné. Naozaj nemám problém pripraviť čokoľvek.“

Do varenia s plačom

Ako sama hovorí, v kuchyni si doslova odvarila na roky dopredu. „Varila som dni, týždne, mesiace. Občas som ráno vstávala s plačom, že neznášam život a čo za trest ma to postihol,“ spomína teraz s úsmevom.

Popri príprave jedál na rôzne spoločenské udalosti, ktoré sa v ich reštaurácii organizovali, sa pridalo aj denné menu.

„Na varenie v kuchyni som dohliadala, ale aj sa na ňom zúčastňovala. Ak bolo potrebné napiecť šesť báboviek, tak som sa do toho pustila. Roky som oslavy svojich známych nielen pripravovala, ale na ne aj varila.“

Je za slovenské výrobky

Na isté obdobie s manželom vyskúšali aj prevádzku donáškovej služby. Vtedy spali asi 4 hodiny denne. S odstupom času hodnotí, že najväčším krížom pre reštaurácie sú denné menu.

„Roky sme to nerobili. Bola som zásadne proti tomu, pretože cenu musíte zrezať na minimum a zisk nemáte takmer žiaden.“

Prísne sa dohliadalo i na výber surovín. Starostka je zástankyňou produktov zo Slovenska.

„Celý život som uprednostňovala potraviny od slovenských výrobcov. Na tom som vždy trvala aj pri nákupe do kuchyne. Žiadne lacné a nekvalitné potraviny tam nemali miesto. Koniec koncov, veď v reštaurácii sa po celý čas stravovala moja rodina. Aj teraz, keď idem do obchodu, trikrát si pozriem a rozmyslím, čo kúpim.“

Jesť jej chutí

Starostka radšej varí ako pečie. Recept, ktorý má v malíčku, je pečená kačka s kapustou a knedľami. Zároveň je to aj jej obľúbené jedlo.

„Nikdy som nebola nejaká dietárka. Keďže veľa pracujem a potrebujem energiu, jesť mi chutí. Auto tiež potrebuje benzín, aby išlo.“

Recept

Pečená kačka s kapustou a zemiakovou knedľou

Potrebujeme: kačku, drvenú alebo celú rascu, soľ, vodu. Na kapustu: asi 1 kilogram červenej kapusty, 2 cibule, 30 g masti, drvenú rascu, soľ, cukor, ocot, mleté čierne a nové korenie. Na zemiakovú knedľu: 0,5 kg zemiakov varených v šupke, 100 g hrubej múky, 50 g krupice, 1 vajíčko, soľ

Postup: Dobre umytú kačku deň vopred poriadne nasoľte. Nechajte ju odležať cez noc v chladničke. Pred pečením ju potrite rascou, vložte do pekáča, podlejte vodou a upečte do mäkka.

Ďalej si pokrájajte cibuľu nadrobno, speňte v rozohriatej masti, priložte kapustu pokrájanú na tenké rezance, dosypte rascu, soľ a zalejte vodou. Prikryte ju a duste domäkka. Na záver dochuťte cukrom, octom, novým a čiernym korením.

Uvarené zemiaky ošúpte a popučte. Pridajte múku, krupicu, vajíčko, štipku soli a vypracujte cesto. Z cesta na pomúčenej doske vytvarujte valček a dajte ho variť do osolenej vody asi na 20 minút.

kag

Neprehliadnite tiež

V Tatrách vládne neistota, chýbajúca zonácia spôsobuje problémy

Súvisí s tým aj nový návštevný poriadok.

Hrôzy bojov zažil Juraj Bartusz na vlastnej koži, zranila ho mína

Obete Prvej svetovej vojny pripomína pamätník s vojakom v zákope.

Štefanovi Zamkovskému zobrali milovanú chatu komunisti

Zanechal nezmazateľnú stopu v Tatrách.

Blízkosť národného parku prináša Muráňu výhody aj nevýhody

Na jednej strane je tu prílev turistov, na strane druhej legislatívne obmedzenia.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Ukrajina priznala vojnu s Ruskom. Slova vojna sa však bojí

Na východe Ukrajiny už aj formálne prebieha otvorený konflikt.

KOMENTÁRE

Ako sa katolícka cirkev stala hrozbou pre Poľsko

Cirkev naklonená prijímaniu utečencov sa rozchádza s väčšinou Poliakov.

Najčítanejšie na Košice Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 16 323
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 9 033
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 721
  4. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 2 495
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 352
  6. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 2 125
  7. Kam do tepla v januári? 1 909
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 704
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 509
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 899

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop