Korzár logo Korzár Košice

Jazerská starostka varí zásadne zo slovenských potravín

Roky podnikala v reštauračnom biznise. V začiatkoch podnik nielen viedla, ale pripravovala aj jedlá.

(Zdroj: Korzár/Judita Čermáková)

Jazerská starostka Lenka Kovačevičová si už „nadvarila“ do konca života. Roky totiž podnikala v reštauračnom biznise. V začiatkoch podnik nielen viedla, ale pripravovala aj jedlá.

KOŠICE. Pre starostovské povinnosti teraz nemá času nazvyš. Priznáva preto, že sa k sporáku dostane len sporadicky. Kedysi ste však na ňu mohli natrafiť v kuchyni rodinnej reštaurácie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Otvorila si ju s manželom a keďže biznis ešte len rozbiehali, museli si vystačiť s vlastnými silami.

„Dni som strávila v kuchyni a piekla od rána do večera pizzu. Neskôr sa pridali ďalšie jedlá. Varili sme všetko možné. Naozaj nemám problém pripraviť čokoľvek.“

SkryťVypnúť reklamu

Do varenia s plačom

Ako sama hovorí, v kuchyni si doslova odvarila na roky dopredu. „Varila som dni, týždne, mesiace. Občas som ráno vstávala s plačom, že neznášam život a čo za trest ma to postihol,“ spomína teraz s úsmevom.

Popri príprave jedál na rôzne spoločenské udalosti, ktoré sa v ich reštaurácii organizovali, sa pridalo aj denné menu.

„Na varenie v kuchyni som dohliadala, ale aj sa na ňom zúčastňovala. Ak bolo potrebné napiecť šesť báboviek, tak som sa do toho pustila. Roky som oslavy svojich známych nielen pripravovala, ale na ne aj varila.“

Je za slovenské výrobky

Na isté obdobie s manželom vyskúšali aj prevádzku donáškovej služby. Vtedy spali asi 4 hodiny denne. S odstupom času hodnotí, že najväčším krížom pre reštaurácie sú denné menu.

SkryťVypnúť reklamu

„Roky sme to nerobili. Bola som zásadne proti tomu, pretože cenu musíte zrezať na minimum a zisk nemáte takmer žiaden.“

Prísne sa dohliadalo i na výber surovín. Starostka je zástankyňou produktov zo Slovenska.

„Celý život som uprednostňovala potraviny od slovenských výrobcov. Na tom som vždy trvala aj pri nákupe do kuchyne. Žiadne lacné a nekvalitné potraviny tam nemali miesto. Koniec koncov, veď v reštaurácii sa po celý čas stravovala moja rodina. Aj teraz, keď idem do obchodu, trikrát si pozriem a rozmyslím, čo kúpim.“

Jesť jej chutí

Starostka radšej varí ako pečie. Recept, ktorý má v malíčku, je pečená kačka s kapustou a knedľami. Zároveň je to aj jej obľúbené jedlo.

„Nikdy som nebola nejaká dietárka. Keďže veľa pracujem a potrebujem energiu, jesť mi chutí. Auto tiež potrebuje benzín, aby išlo.“

SkryťVypnúť reklamu

Recept

Pečená kačka s kapustou a zemiakovou knedľou

Potrebujeme: kačku, drvenú alebo celú rascu, soľ, vodu. Na kapustu: asi 1 kilogram červenej kapusty, 2 cibule, 30 g masti, drvenú rascu, soľ, cukor, ocot, mleté čierne a nové korenie. Na zemiakovú knedľu: 0,5 kg zemiakov varených v šupke, 100 g hrubej múky, 50 g krupice, 1 vajíčko, soľ

Postup: Dobre umytú kačku deň vopred poriadne nasoľte. Nechajte ju odležať cez noc v chladničke. Pred pečením ju potrite rascou, vložte do pekáča, podlejte vodou a upečte do mäkka.

Ďalej si pokrájajte cibuľu nadrobno, speňte v rozohriatej masti, priložte kapustu pokrájanú na tenké rezance, dosypte rascu, soľ a zalejte vodou. Prikryte ju a duste domäkka. Na záver dochuťte cukrom, octom, novým a čiernym korením.

Uvarené zemiaky ošúpte a popučte. Pridajte múku, krupicu, vajíčko, štipku soli a vypracujte cesto. Z cesta na pomúčenej doske vytvarujte valček a dajte ho variť do osolenej vody asi na 20 minút.

kag

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 186
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 747
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 554
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 890
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 736
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 379
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 668
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 526
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu