Jazerská starostka Lenka Kovačevičová si už „nadvarila“ do konca života. Roky totiž podnikala v reštauračnom biznise. V začiatkoch podnik nielen viedla, ale pripravovala aj jedlá.
KOŠICE. Pre starostovské povinnosti teraz nemá času nazvyš. Priznáva preto, že sa k sporáku dostane len sporadicky. Kedysi ste však na ňu mohli natrafiť v kuchyni rodinnej reštaurácie.
Otvorila si ju s manželom a keďže biznis ešte len rozbiehali, museli si vystačiť s vlastnými silami.
„Dni som strávila v kuchyni a piekla od rána do večera pizzu. Neskôr sa pridali ďalšie jedlá. Varili sme všetko možné. Naozaj nemám problém pripraviť čokoľvek.“
Do varenia s plačom
Ako sama hovorí, v kuchyni si doslova odvarila na roky dopredu. „Varila som dni, týždne, mesiace. Občas som ráno vstávala s plačom, že neznášam život a čo za trest ma to postihol,“ spomína teraz s úsmevom.
Popri príprave jedál na rôzne spoločenské udalosti, ktoré sa v ich reštaurácii organizovali, sa pridalo aj denné menu.
„Na varenie v kuchyni som dohliadala, ale aj sa na ňom zúčastňovala. Ak bolo potrebné napiecť šesť báboviek, tak som sa do toho pustila. Roky som oslavy svojich známych nielen pripravovala, ale na ne aj varila.“
Je za slovenské výrobky
Na isté obdobie s manželom vyskúšali aj prevádzku donáškovej služby. Vtedy spali asi 4 hodiny denne. S odstupom času hodnotí, že najväčším krížom pre reštaurácie sú denné menu.
„Roky sme to nerobili. Bola som zásadne proti tomu, pretože cenu musíte zrezať na minimum a zisk nemáte takmer žiaden.“
Prísne sa dohliadalo i na výber surovín. Starostka je zástankyňou produktov zo Slovenska.
„Celý život som uprednostňovala potraviny od slovenských výrobcov. Na tom som vždy trvala aj pri nákupe do kuchyne. Žiadne lacné a nekvalitné potraviny tam nemali miesto. Koniec koncov, veď v reštaurácii sa po celý čas stravovala moja rodina. Aj teraz, keď idem do obchodu, trikrát si pozriem a rozmyslím, čo kúpim.“
Jesť jej chutí
Starostka radšej varí ako pečie. Recept, ktorý má v malíčku, je pečená kačka s kapustou a knedľami. Zároveň je to aj jej obľúbené jedlo.
„Nikdy som nebola nejaká dietárka. Keďže veľa pracujem a potrebujem energiu, jesť mi chutí. Auto tiež potrebuje benzín, aby išlo.“
Recept
Pečená kačka s kapustou a zemiakovou knedľou
Potrebujeme: kačku, drvenú alebo celú rascu, soľ, vodu. Na kapustu: asi 1 kilogram červenej kapusty, 2 cibule, 30 g masti, drvenú rascu, soľ, cukor, ocot, mleté čierne a nové korenie. Na zemiakovú knedľu: 0,5 kg zemiakov varených v šupke, 100 g hrubej múky, 50 g krupice, 1 vajíčko, soľ
Postup: Dobre umytú kačku deň vopred poriadne nasoľte. Nechajte ju odležať cez noc v chladničke. Pred pečením ju potrite rascou, vložte do pekáča, podlejte vodou a upečte do mäkka.
Ďalej si pokrájajte cibuľu nadrobno, speňte v rozohriatej masti, priložte kapustu pokrájanú na tenké rezance, dosypte rascu, soľ a zalejte vodou. Prikryte ju a duste domäkka. Na záver dochuťte cukrom, octom, novým a čiernym korením.
Uvarené zemiaky ošúpte a popučte. Pridajte múku, krupicu, vajíčko, štipku soli a vypracujte cesto. Z cesta na pomúčenej doske vytvarujte valček a dajte ho variť do osolenej vody asi na 20 minút.
kag
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári