Korzár logo Korzár Košice
Piatok, 14. december, 2018 | Meniny má Branislava, Bronislava
Nájdete nás na webe
OBĽÚBENÉ RECEPTY OSOBNOSTÍ KOŠÍC

Jazerská starostka varí zásadne zo slovenských potravín

Roky podnikala v reštauračnom biznise. V začiatkoch podnik nielen viedla, ale pripravovala aj jedlá.

(Zdroj: Korzár/Judita Čermáková)

Jazerská starostka Lenka Kovačevičová si už „nadvarila“ do konca života. Roky totiž podnikala v reštauračnom biznise. V začiatkoch podnik nielen viedla, ale pripravovala aj jedlá.

KOŠICE. Pre starostovské povinnosti teraz nemá času nazvyš. Priznáva preto, že sa k sporáku dostane len sporadicky. Kedysi ste však na ňu mohli natrafiť v kuchyni rodinnej reštaurácie.

Otvorila si ju s manželom a keďže biznis ešte len rozbiehali, museli si vystačiť s vlastnými silami.

„Dni som strávila v kuchyni a piekla od rána do večera pizzu. Neskôr sa pridali ďalšie jedlá. Varili sme všetko možné. Naozaj nemám problém pripraviť čokoľvek.“

Do varenia s plačom

Ako sama hovorí, v kuchyni si doslova odvarila na roky dopredu. „Varila som dni, týždne, mesiace. Občas som ráno vstávala s plačom, že neznášam život a čo za trest ma to postihol,“ spomína teraz s úsmevom.

Popri príprave jedál na rôzne spoločenské udalosti, ktoré sa v ich reštaurácii organizovali, sa pridalo aj denné menu.

„Na varenie v kuchyni som dohliadala, ale aj sa na ňom zúčastňovala. Ak bolo potrebné napiecť šesť báboviek, tak som sa do toho pustila. Roky som oslavy svojich známych nielen pripravovala, ale na ne aj varila.“

Je za slovenské výrobky

Na isté obdobie s manželom vyskúšali aj prevádzku donáškovej služby. Vtedy spali asi 4 hodiny denne. S odstupom času hodnotí, že najväčším krížom pre reštaurácie sú denné menu.

„Roky sme to nerobili. Bola som zásadne proti tomu, pretože cenu musíte zrezať na minimum a zisk nemáte takmer žiaden.“

Prísne sa dohliadalo i na výber surovín. Starostka je zástankyňou produktov zo Slovenska.

„Celý život som uprednostňovala potraviny od slovenských výrobcov. Na tom som vždy trvala aj pri nákupe do kuchyne. Žiadne lacné a nekvalitné potraviny tam nemali miesto. Koniec koncov, veď v reštaurácii sa po celý čas stravovala moja rodina. Aj teraz, keď idem do obchodu, trikrát si pozriem a rozmyslím, čo kúpim.“

Jesť jej chutí

Starostka radšej varí ako pečie. Recept, ktorý má v malíčku, je pečená kačka s kapustou a knedľami. Zároveň je to aj jej obľúbené jedlo.

„Nikdy som nebola nejaká dietárka. Keďže veľa pracujem a potrebujem energiu, jesť mi chutí. Auto tiež potrebuje benzín, aby išlo.“

Recept

Pečená kačka s kapustou a zemiakovou knedľou

Potrebujeme: kačku, drvenú alebo celú rascu, soľ, vodu. Na kapustu: asi 1 kilogram červenej kapusty, 2 cibule, 30 g masti, drvenú rascu, soľ, cukor, ocot, mleté čierne a nové korenie. Na zemiakovú knedľu: 0,5 kg zemiakov varených v šupke, 100 g hrubej múky, 50 g krupice, 1 vajíčko, soľ

Postup: Dobre umytú kačku deň vopred poriadne nasoľte. Nechajte ju odležať cez noc v chladničke. Pred pečením ju potrite rascou, vložte do pekáča, podlejte vodou a upečte do mäkka.

Ďalej si pokrájajte cibuľu nadrobno, speňte v rozohriatej masti, priložte kapustu pokrájanú na tenké rezance, dosypte rascu, soľ a zalejte vodou. Prikryte ju a duste domäkka. Na záver dochuťte cukrom, octom, novým a čiernym korením.

Uvarené zemiaky ošúpte a popučte. Pridajte múku, krupicu, vajíčko, štipku soli a vypracujte cesto. Z cesta na pomúčenej doske vytvarujte valček a dajte ho variť do osolenej vody asi na 20 minút.

kag

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  4. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  7. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  8. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  9. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Problém s darčekom? 10 perfektných tipov na Vianočné darčeky!
  2. Slovensko bude vo svete reprezentovať projekt Zachráň včely
  3. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  4. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  5. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  6. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  7. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  8. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  9. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  10. Slovensko spieva koledy
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 60 585
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 16 818
  3. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 10 514
  4. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 915
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 9 120
  6. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 794
  7. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 4 711
  8. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 3 972
  9. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 894
  10. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 3 542

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop